NY FILM I SCALA GUDHJEM: NÅR SINDET BLIVER LUNEFULDT

83-årige Anthony Hopkins agerer på formidabel vis den Alzheimerramte Anthony. Foto©SeanGleason/AngelFilm.

 THE FATHER:  ”Denne film var den første om demens, der gav mig virkelige kulderystelser. En enkel, men ubehageligt velkendt historie om den hjerteskærende mentale tilbagegang hos en elsket forælder fra den franske romanforfatter og instruktør Florian Zeller med så kløgtigt et perspektiv, at det er umuligt at opretholde enhver form for følelsesmæssig afstand.”

Sådan skriver filmanmelderen Jeannette Catsoulis i New York Times om Scala Gudhjems nye film ’The Father’.

Anthony Hopkins spiller titelrollen som den kultiverede mand, som lytter til opera, spiller klassisk musik og læser stor litteratur, men ikke har erkendt sin demens-sygdom. Det skaber store udfordringer for hans datter. Hun forsøger at gøre hans tilværelse så god som mulig, men han skræmmer alle sine hjemmehjælpere væk, da hans greb om virkeligheden smuldrer. Datteren bliver nødt til at træffe det nødvendige svære valg – både for sig selv og for sin far.

Filmen fik en Oscar-nominering som Bedste Film og modtog to af de gyldne statuetter for Bedste Filmatisering og Bedste Mandlige Skuespiller, som gik til Anthony Hopkins. Ham hylder Felix Fleicher fra netmediet Soundvenue i sin anmeldelse: ”… et knusende inderligt portræt af en mand, der slås for at bevare forstanden i livets efterår – med en formidabel Anthony Hopkins i en af senkarrierens glansroller”.

THE FATHER
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 15. juli til og med onsdag 21. juli
Hver aften 20:00
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 97 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var super begejstrede:

Kim Skotte, Politiken: … formår at være fuldtonet drama uden at skrue voldsomt op for følelsesapparatets volumenknap. Det er en nådesløs skildring af et ubarmhjertigt sted i livet, men i kraft af sin menneskelige indsigt og sin kunstneriske præcision bliver filmen hverken hændervridende eller handlingslammende. 5 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: Skuespil i verdensklasse. Det er en ældgammel reklamekliché, 83-årige Anthony Hopkins’ præstation i Florian Zellers ’The Father’ bliver markedsført med, men mesterskuespillerens Oscar for denne film er en fuldt ud fortjent arbejdssejr. 6 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Zeller har fuldkommen greb om både kammerspillets både restriktive og givende rammer og placeringen af historien om Anthony og Anne i den, gør ’The Father’ til en af sommerens store filmiske oplevelser. 5 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Anthony Hopkins er fremragende i hovedrollen som dement patriark i Florian Zellers kammerspil ‘The Father’, der gengiver hans oplevelse af at være konstant desorienteret og ude af stand til at vide, hvad der foregår

Helen O’Hara, filmmagasinet Ekko: Filmen skaber en dyb medfølelse for alle dem, hvis liv rives itu af hjernens stille fordærv. 4 stjerner ud af 6.

Felix Fleischer, netmediet Soundvenue: … vender vrangen på det klassiske kammerspil med et intrikat og knusende inderligt portræt af en mand, der slås for at bevare forstanden i livets efterår – med en formidabel Anthony Hopkins i en af senkarrierens glansroller. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
THE FATHER
Instruktion: Florian Zeller
Medvirkende: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss, Olivia Williams, Imogen Poots
Produktion: Simon Friend
Manuskript: Florian Zeller og Christopher Hampton
Forlæg: Florian Zeller
Fotografi: Ben Smithard
Klip: Yorgos Lamprinos
Musik: Ludovico Einaudi
Land: USA
Dansk distribution: Angel Film.