NY FILM I SCALA GUDHJEM: NØRDET FILMKUNST

Der er mange kendte på rollelisten, fx underskønne Scatlett Johansson. Foto©UIP.

 ASTEROID CITY:  Dette er en meget speciel film. Så er du advaret.  Den er skrevet og instrueret af den 54-årige amerikanske filminstruktør Wes Anderson, som herhjemme måske er mest kendt for den meget morsomme ’The Darjeeling Limited’.

Som Sophie Engberg Sonne, programredaktør i Cinemateket, blandt andet skriver om den spøjse herre:

“Hans film er kendetegnet ved at udspille sig i dukkehuse, aflukkede rum og 100% kunstnerisk frembragte universer, hvor børn og barnlige voksne tumler rundt i en blanding af uskyld og umodenhed. Til trods for deres umiddelbare forskellighed tager næsten alle Wes Andersons film udgangspunkt i barndommens uskyldstab og oplevelsen af, at de voksnes verden er uforståelig og urimelig”.

”Wes Andersons film er en verden i matte pastelfarver, stoppet til randen med nøje udvalgte detaljer og sirligt placerede genstande, der ofte er skabt til lejligheden, som de kufferter modedesigneren Marc Jacobs specialdesignede for Louis Vuitton til ære for togrejsen gennem Indien i ’The Darjeeling Limited’”.

“Andersons indgange til sin filmiske verden er utallige: fx de specielle farver, den kongeniale brug af musik … og ikke mindst hans faste galleri af skuespillere, der giver ethvert møde med en ny Wes Anderson-film en tryg følelse af velkendthed.”

Filmen foregår i 1950’erne i en amerikansk ørkenby i USA. Her samles studerende og deres forældre fra hele Amerika til en Junior Stargazer/Space Cadet-konference, som bliver afbrudt af begivenheder, der får konsekvenser for hele verden. Så forvent hvad som helst.

ASTEROID CITY
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 27. – 28. juli + søndag 29. til onsdag 2.august.
Lørdag 29. juli kl. 20:00 Koncert med TUE WEST
Billetter på scalagudhjem.dk eller ved indgangen: 200 kr.

Hver aften i juli kl. 20:00.
Hver aften i august kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 104 minutter.
Censur: 7+.

Anmelderne var enten meget glade eller mellem-glade:

Kristian Lindberg, Berlingske: ’Asteroid City’ er Wes Andersons hidtil mest ambitiøse film, der samtidig gør sig stor umage for at afmontere ethvert tilløb til en meningsbærende fortælling. Men det er der måske en egen mening i. 4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: ‘Asteroid City’ hylder et mere uskyldigt USA i 1950’erne og kloge, nørdede unge mennesker. […] Problemet er bare, at filmen er ret kedelig og ikke involverer. Dertil er der for meget pastel og for lidt substans. 3 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Filmmagasinet Ekko: Wes Andersons ensemblekomedie er et overdådigt festfyrværkeri af sjove og genialske indfald, men det bliver for meget af det gode. 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Kærlighed, et rumvæsen og tilblivelsen af et teaterstykke i 1950’ernes USA er blandt de mange ingredienser i Wes Andersons smukke og morsomme film.
Information uddeler ikke stjerner.

Kim Skotte, Politiken: ’Asteroid City’ er et urværk af filmflippet præcisionsmekanik, men næppe for alle. Tilhører man imidlertid som jeg den del af menneskeheden, der ikke kan stå for Andersons nørdede billedkunst og underlige vid, er den en renfærdig nydelse. 5 hjerter ud af 6.

Karoline Balstrøm, netmediet Soundvenue: Wes Anderson har på ingen måde genopfundet sig selv, men ’Asteroid City’ er alligevel et overraskende ‘take’ på de veletablerede troper og den stil, som den quirky-auteur har perfektioneret gennem 25 år. 5 stjerner ud af 6.

ASTEROID CITY
Instruktion: Wes Anderson
Medvirkende: Scatlett Johansson, Jason Schwartzman [midge campell], Tom Hanks, Matt Dillon, Tilsa Swinton, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Bryan Cranston, Jake Ryan, Maya Hawke, Hope Davs, Liev Schreiber, Ethan Josh Lee, Ella Faris, Edard Norton, Grace Edwards, Rupert Friend, Steve Park, Aristou Meehan, Sophia Lillis, Gracie Faris med flere.
Manuskript: Wes Anderson.
Forlæg: Roman af Roman Coppola.
Producere: Wes Anderson, Frédéric Blum, Jeremy Dawson, Steven Rales med flere.
Musik: Alexandre Desplat.
Foto: Robert D. Yeoman.
Klip: Barney Pilling.
Casting: Douglas Aibel.
Kostumer: Milena Canonero.
Hår og makeup: Verónica Almendros, InmaAzorin, Claire Burgess, Malono Garcia, Charlie Hounslow med flere.
Speciel effects: Marta Baidak, Alex Balmer, Matthias Boca med flere.
Stunts: Carlos Arimón, Catalina Fernádez, Dominique Fouassier og Sébastian Fouassier.
Instruktøren takker blandt andet: Brian de Palma, Martin Scorcese, Steven Spielberg.
Produktion: Focus Features, Indian Paintbrush og American Empirical Pictures.
Dansk distribution: UIP.