NY FILM I SCALA GUDHJEM: OPGØR MED ET DUMT SVIN

Megyn Kelly [Charlize Theron] var en af de tre journalister, der gjorde kål på Roger Ailes [John Lithgow] – den sexistiske chef for Fox News. Foto©NordiskFilm.

 BOMBSHELL – OPGØRETS TIME:  Det handler om Trumps favorit-kanal Fox News og dets chef Roger Ailes. Det var ham, der gjorde den amerikanske tv-station til den succesfulde, ultrakonservative bastion, kanalen er i dag. Uden tvivl en dygtig mand, men han var også et dumt svin. Han krævede seksuelle ydelser af de kvinder, han ansatte og gjorde til tv-stjerner. Faktisk var det en velkendt sag, som man lod passere.

Alligevel var det lidt af en skandale, da han i 2016 – længe inden Harvey Weinstein og #MeToo-bevægelsen – blev tvunget til at stoppe som chef, efter at flere kvinder anklagede ham for overgreb og krænkelser.

Stationens ejer den kendte medie-mogul, Rupert Murdoch, lagde afstand til Ailes og indgik økonomiske forlig med flere af kvinderne. Den skandaleramte chef døde i øvrigt året efter sin deroute.

Filmen er således et biografisk drama om, hvordan tre kvindelige journalister fik skovlen under en af verdens måske mest sexistiske arbejdspladser i USA.

En Biografklub Danmark-film

BOMBSHELL – OPGØRETS TIME
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 11. juni til og med onsdag 17. juni
Hver aften 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 109 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var nøjagtig lige begejstrede:

Kim Skotte, Politiken: … det bedste ved BOMBSHELL er, at man virkelig får lov at mærke det klaustrofobiske ved at befinde sig i et seksuelt giftigt miljø. 4 hjerter ud af 6.

Sarah-Iben Almbjerg, Berlingske: … står som en gravsten over den fælles tavshed, der bar kulturen på de mest sexistiske arbejdspladser. Den er også en påmindelse om, at der stadig findes mænd, der mener, at man kan angribe kvinder ’by the pussy’. 4 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: Historien om de kvindelige nyhedsværter, der væltede Fox-chefen er blevet solid underholdning.
4 stjerner ud af 6.

Christian Mongaard, Information: Det er en både vred og sorthumoristisk film, fuld af retfærdig harme og besk satire, og de tre hovedrolleindehavere – Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie ­– inkarnerer glimrende både vreden og usikkerheden, kvinderne på Fox News bærer rundt på.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Der er i det hele taget enormt mange karakterer at tage stilling til, og meget få af dem bliver foldet helt ud. Til gengæld formår BOMBSHELL flot at forklare, hvordan sexchikane kan få lov til at eksistere i årtier på en arbejdsplads, og hvordan det ikke bare er sådan lige at sige fra i en organisation, hvor ’feminist’ er et skældsord.
4 stjerner ud af 6.

Lars Bukdahl, filmmagasinet Ekko: Kvinderne stråler, og John Lithgow er forrygende som brutalt selvfed overgrebsmand i køligt behersket drama om sexchikane på Fox News. 4 stjerner ud af 6.

Sara Prahl, netmagasinet Soundvenue: Der er noget betagende ved rutsjebaneturen, der i det ene øjeblik imiterer hastigheden i Fox’ eget sensationsflow for i det næste at sætte farten ned for at udfolde umådeligt sårbare scener med rystende, stærke skuespilpræstationer.
4 stjerner ud af 6.

FILM FAKTA
BOMBSHELL – OPGØRETS TIME
Instruktion: Jay Roach
Medvirkende: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Allison Janney, Malcolm McDowell med flere
Produktion: A. J. Dix, Aaron L. Gilbert, Robert Graf, Michelle Graham og Beth Kono
Manuskript: Charles Randolph
Fotografi: Barry Ackroyd
Klip: Jon Poll
Scenografi: Mark Ricker
Musik: Theodore Shapiro
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Lionsgate og Bron Studios
Biodistributør: Nordisk Film.