NY FILM I SCALA GUDHJEM: OPLEV VERDENS SMUKKESTE ARIER

Maria Callas fortryller med liveoptagelser fra operahusene i Rom og Paris i den nye dokumentarfilm, der går tæt på hendes fascinerende liv og tragiske skæbne, men også lader en lang række af hendes mest berømte arier komme til deres fulde ret. Foto©CameraFilm.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

Dokumentarfilmen MARIA BY CALLAS er historien om det 20. århundredes mest feterede sopran i opera-verdenen. Et ikon for millioner af fans selv i dag, over 40 år efter sin død i 1977.

Det er historien om Maria Callas’ liv og karriere fortalt med hendes egne ord. Centralt i fortællingen er kampen mellem kvinden og personen Maria og stil-ikonet, jetset-dronningen og operastjernen Callas.

Hendes ulykkelige forhold til skibsrederen Aristoteles Onassis, hendes vokale deroute, og hendes død som en ensom 53-årig er gribende fortalt gennem en filmisk mosaik af interviewklip, nyhedsindslag, private smalfilmsoptagelser og personlige breve. Meget af materialet har aldrig været offentliggjort tidligere, og andet er blevet restaureret og farvelagt.

Filmen er resultatet af instruktørens årelange fascination af Callas som kunstner og person, og hans research hos de mennesker, som var tæt på hende. MARIA BY CALLS er en musikfilm, hvor man ikke må nøjes med korte glimt af den stemme, det hele handler om, men får serveret en lang række optagelser af hele arier fra nogle af de mest centrale operaer i Callas’ repertoire.

Operaeksperten Henrik Engelbrecht, som selv både har produceret radioudsendelser for DR om Callas og holdt foredrag om divaen, har set filmen: ”Tom Volf har skabt en film, som er det bedste filmdokument om Callas, jeg til dato har set. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvor mange arbejdstimer der f.eks. er gået i minutiøst at få de nyopdagede smalfilmsoptagelser uden lyd til at passe med liveoptagelser fra operahusene i Rom og Paris. Og det er ægte gribende at høre hende selv fortælle om kampen mellem personen Maria og ikonet Callas”.

MARIA AF CALLAS
vises i Scala Gudhjem
fra mandag 15. til og med onsdag 17. oktober
NB: KUN 3 DAGE!!!!
Hver aften: 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 113 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var så nogenlunde tilfredse:

Kim Skotte, Politiken: … Stedet, hvor Maria og Callas smelter sammen, bliver på scenen, når følelserne tager over og rager op over rollen. Så sidder man med åben mund og polypper, mens jordforbindelsen strækkes helt op til stjernerne.
4 hjerter ud af 6.

Kristian Lindberg, Berlingske: …Selv om filmen svulmer af paparazzi-lignende klip med Maria Callas og hendes elsker gennem ni år, skibsrederen Aristoteles Onassis, kommer filmen ikke meget mere i dybden end en artikel fra et kulørt ugeblad i samme periode.
3 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … Det handler mest om musikken, selv om der ikke bliver talt meget om den i Tom Volfs imponerende, tungt-researchede dokumentar om Maria Callas, det 20. århundredes største dramasopran og operadiva.
4 stjerner ud af 6.

Ida Rud, Filmmagasinet Ekko: … Selv om filmen fokuserer på Maria-delen, er det stadig Callas, der dominerer. Et mere helstøbt portræt af den spændende kvinde må vi stadig vente på, men smukt er det at se på og især lytte til.
4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MARIA AF CALLAS

[Maria by Callas]
Instruktion: Tom Volf
Medvirkende: Maria Callas/Fortæller (stemme): Fanny Ardant. Sig selv (arkivoptagelser): Maria Callas
Produktion: Tom Volf, Thierry Bizot, Emmanuel Chain, Gaël Leiblang og Emmanuelle Lepers
Klip: Janice Jones
Land: Frankrig
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Camera Film.