NY FILM I SCALA GUDHJEM: PÅ FLUGT GENNEM DEN NORSKE VILDMARK

Modstandsmanden Jan Baalsrud [Thomas Gullestad] har nazisterne bag sig, og sneklædte tinder foran sig. Det er ikke altid nemt at være nordmand. Foto© NordiskFilm.

Af Bloggens film-expert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen: LIGESOM I DANMARK har nordmændene nogle ikoniske begivenheder og helte fra modstandskampen under Anden Verdenskrig, som ethvert skolebarn kender til. Og det er den måske største helt af dem alle, der nu komme på film (for anden gang faktisk – der var også den Oscar-nominerede NI LIV i 1957 om samme virkelige drama.)

Begivenhederne udspiller sig i 1943, hvor tolv norske modstandsfolk går ombord på en fiskekutter på Shetlandsøerne, og sejler tværs over Nordsøen med kurs mod en norsk fjord. Missionen er at sabotere tyske militæranlæg. Men en tyskvenlig stikker advarer myndighederne om, at et mistænkeligt fartøj er på vej, og tyskerne sender straks et marinefartøj mod Toftefjorden.

Modstandsfolkene bruger deres medbragte dynamit til at sprænge fiskebåden i luften, og tager flugten i en robåd. En af dem bliver skudt og dræbt på stedet. Ti andre tages til fange, og bliver senere henrettet. En enkelt undslipper.

Jan Baalsrud har et skudsår i foden, er gennemblødt, og har et forspring på få hundrede meter. Men det lykkes ham at gemme sig og svømme til en nærliggende ø. Herfra har han så en nærmest uoverstigelig opgave foran sig: Han skal krydse det barske norske vinterlandskab, undvige tyskerne, og krydse grænsen til Sverige.

DEN 12. MAND fortæller om denne to måneder lange flugt. Jan Baalsruds flugt rygtes snart blandt de norske modstandsfolk, og hans ukuelige vilje til at overleve gør ham undervejs til et levende symbol for hele modstandsbevægelsen. Det er et symbol, som de mennesker han møder, er villige til at dø for.

Flugten regnes i dag som en af de mest utrolige overlevelseshistorier fra Anden Verdenskrig. Historien bliver kun endnu mere dramatisk af, at det altså ikke er den flade jyske muld, som Baalsrud skal krydse, men et af de flotteste landskaber i Nordeuropa. Visuelt er filmen en drøm, og mere end én anmelder har sammenlignet den med vildmarksdramaet THE REVENANT.

DEN 12. MAND vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 19. april til og med onsdag 25. april.
Hver aften klokken 19.15.
Biografcafeen åbner 18:30
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

De danske filmanmelderne var nogenlunde enige:

Kim Skotte, Politiken: Virker den ufortyndede heroisme gammeldags, så er stilen inspireret af ’The Revenant’ effektivt eksekveret af Zwart, selv om filmen bliver for lang. 3 hjerter ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … åndeløst spændende og eksekveret med stor professionalisme. 4 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Harald Zwart giver den gas i sit dramatiske, rørende og virkelighedsbaserede helte-epos DEN 12. MAND, som aldrig keder, men alligevel bliver alt for meget til sidst.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: … bortset fra, at den er lidt lang i skisporet, så er DEN 12. MAND med sin både gamle og nye fortællestil,  flotte scenarier og sympatiske intentioner seværdig, ja, sågar rørende.
4 stjerner ud af 6.

FILM FAKTA

DEN 12. MAND
Originaltitel: Den 12. mann
Instruktør: Harald Zwart
Medvirkende: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen
Produktion: Harald Zwart, Veslemøy Ruud Zwart, Espen Horn, Aage Auberge
Manuskript: Petter Skavlan
Fotografi: Geir Hartly Andreassen
Klip: Jens Christian Fodstad
Scenografi: Mikael Varhelyi
Musik: Christophe Beck
Land: Norge
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Nordisk Film
Spilletid: 135 minutter
Billetpris: 85 kroner
Censur: Tilladt for børn over 15 år.