NY FILM I SCALA GUDHJEM: SÅDAN BLEV EUROPAS ULTIMATIVE BYGNINGSVÆRK TIL – MED ELLER UDEN ‘AMOUR’

Paris på den anden ende, da det 300 meter høje tårn bliver åbnet i 1889. Foto©AngelFilm.

 EIFFEL:  Mon ikke de fleste, der har besøgt Paris, har været en tur i Eiffel-tårnet – OK, måske ikke dem med højdeskræk. Under alle omstændigheder har enhver pariser-farere nok lagt mærke til det 300 meter høje tårn, der stikker op og slikker himlen over Paris.

Efter at have afsluttet sit arbejde med opførelsen af Frihedsgudinden i New York Havn i 1889, er den geniale bygningskunstner Gustave Eiffel på toppen af sin karriere. Derfor overtaler den franske regering ham til at designe noget spektakulært til verdensudstillingen i Paris i 1899. Efter sigende er monsieur Eiffel ikke begejstret for de ideer, som regeringen fremlægger. Ifølge filmen – men nok ikke den dokumentariske sandhed – er det gensynet med en flamme fra hans fortid, som inspirerer Gustave Eiffel til at ændre Paris for altid!

Hans mål er et projekt, der vil trodse tyngdekraften og række mod stjernerne. Et projekt der vil få alle til at måbe. I dag er det nu ikke alle parisere, der synes om det monumentale tårn i jern – selv om det bliver oplyst om aftenen og er udstyret med et laserlys, der fejrer byen rundt og rundt. Vittigheden går på, at det bedste sted at bo i Paris er i Eiffeltårnet – for der kan man ikke se det!

Ifølge reklametrommer er det et åndeløst spændende drama, der oser af kærlighed og passion, med påstanden om, at du aldrig vil se på Eiffeltårnet på samme måde igen!

Anmelderne var nogenlunde tilfredse, men mest for tilblivelsen af det kolossale bygningsværk. Bo Tao Michaëlis giver fire stjerner ud af seks i Filmmagasinet Ekko med denne bredside:”Filmen gør farlige tilløb til en banal kærlighedsfilm, men fascinerer med skildringen af tårnets møjsommelige opførsel i et koglende Paris, som gradvist forvandler sig til den moderne og myldrende metropol, vi kender i dag.”

Alexandre Gustave Eiffel var både uddannet som ingeniør og arkitekt og må siges at have sat sig selv et evigt minde. Hans navn udtales ’Æ-fæll’ med tryk på sidste stavelse. Det er en godt at vide, hvis du på et tidspunkt spørger en franskmand om vej.

A.G.E. blev født for 190 år siden 15. december 1832 i den fransk by Dijon og døde 91 år gammel 27. december 1923 i Paris.

EIFFEL
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 1. december til og med onsdag 7. december.
Hverdage kl. 19:30.
Et kvarter senere end normalt de førte 22 dage i december. Så kan man nemlig nå at være med til dagens kalenderåbning rundt i byen kl. 19:00.
Weekend kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 108 minutter.
Censur: 7+.

Anmelderne var rimelig tilfredse, og dog:

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Filmen om Eiffeltårnets skaber, Gustave Eiffel, er blevet forsøgt peppet op med en noget lægeromans-agtig kærlighedshistorie. Det lykkes ikke specielt godt. 3 stjerner ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Filmen om skabelsen af Eiffeltårnet er pakket ind i en kærlighedsfilm, der ikke nødvendigvis findes belæg for i virkeligheden. Men filmen er varm og flot, så hvem gider at klage? 3 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Kærlighedshistorien skal få historien til at glide ned, men det spændende er nu nok så meget filmens skildring af ingeniørkunstens storhedstid. 3 hjerter ud af 6.

Film Fakta
EIFFEL
Instruktør: Martin Bourboukon
Medvirkende: Roman Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps, Bruno Raffaelli, Andranic Manet, Stéphane Boucher, Damien Zanoly, Joseph Rezwin, Hervé Masqueller, Clémence Boué, Amanda Boulanger, Alexandre Steiger, Phillippe Hérisson, Jérémy Lopez, Sophie Fougère, Jérémie Petrus, Benoit de Gauléjac, Dominque Pozzetto
Manuskript: Caroline Bongrand, Thomas Bidegain og Natalie Cartermed flere
Producer: Vanessa Desplat
Musik: Alexandre Desplat
Foto: Matias Boucard
Klip: Virgine Bruant og Valérie Deseine
Kostumer: Thierry Deletre
Makeup: Alma Bialas, Aurélie Bouchey, Stéphanie Caron, Marion Chevance med flere
Lyd: David Rit, Théo Serror med flere
Speciel effects: Franck Carpenter, Armel Cessa, Ronan Chiaradia, David Ferreira og Benoit Talenton
Stunts: Alexandra Brixy, Lyne Doffage, David Grolleau med flere
Animation: Ambroise Cheneau
Dansk distribution: Angel Film.