NY FILM I SCALA GUDHJEM: SAMARBEJDET MED FJENDEN

Jesper Christensen er fabriksejeren Karl Skov, som føler sig tvunget til at samarbejde med den tyske besættelsesmagt. Bodil Jørgensen er hans hustru, som ikke deler sin mands synspunkter. Foto©Scanbox.

 DE FORBANDEDE ÅR:  Samarbejdspolitikken under besættelsen mellem Danmark og Tyskland var betegnelsen for den politik, den danske regering førte frem til 29. august 1943.

Grundlaget var et ønske blandt danske politikere om at skåne den danske befolkning så meget som muligt samt om, at bevare så megen indflydelse som muligt på danske hænder.

Den var en succes i den forstand, at Danmark var det besatte land i Europa, der mærkede mindst til krigen. Modstandsbevægelsen var dog fra begyndelsen imod ordningen, og efter befrielsen blev den kritiseret for at have været moralsk forkastelig.

Det er faktisk herom DE FORBANDEDE ÅR omhandler. Alle tidligere danske film om 2. Verdenskrig har fokuseret på dem, der ydede modstand, hvor denne her handler om de danskere, som bare passede deres arbejde.

Her blev flere sat i en kattepine, som fx filmens fabriksejer Karl Skov [Jesper Christensen]. Han lever et særdeles komfortabelt og roligt liv indtil han indser, at et samarbejde med fjenden bliver et nødvendigt onde, hvis familiens levevis skal opretholdes. Han beslutter at blive det, som senere er blevet kaldt ’værnemager’. Selv om det blev kraftigt støttet af den danske regering, skaber beslutningen alligevel dramatisk splid i den ellers velfungerende familie.

DE FORBANDEDE ÅR
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 30. januar til og med onsdag 5. februar
Hverdage 19:15
Lørdag og søndag 16:15 med GRATIS kaffe
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingen
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 152 minutter
Censur: 15+.

En biografklub Danmark film.

Anmelderne var nogenlunde og alligevel ikke helt tilfredse:

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: De mange perspektiver er både filmens styrke og svaghed. For de udfolder og beviser den store viden, som Refn har om tidens problematikker, men i sin sympatiske insisteren på nuancer og detaljer kommer Refn desværre også til at forsømme dybden og fortynder i stedet dramaet lidt for meget. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: … er en seriøs og seværdig tilføjelse til den danske filmfortælling om besættelsestiden. Selv om den kan virke langsom, er den alt andet end kedelig. Faktisk føles det, som om det har knebet med at få det hele med trods en spilletid på to en halv time. 4 hjerter ud af 6.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: Ambitionerne og ideen bag DE FORBANDEDE ÅR fejler altså ikke noget, men alligevel ender den som en sært uvedkommende konstruktion og en meget altmodisch og stivbenet filmoplevelse. 3 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, B.T.: … sidder med fornemmelsen, at filmen lige så godt kunne have sluttet en halv time før eller varet en halv time mere. Til gengæld kan man glæde sig over fremragende skuespil over stort set hele linjen, hvor Jesper Christensen endnu engang markerer sig som et mageløst stort talent. 4 stjerner ud af 6.

Bo Tao Michaëlis, filmmagasinet Ekko: Alle spiller røven ud af bukser og besættelse. DE FORBANDEDE ÅR er en lidt konservativt iscenesat, men på alle måder fascinerende, flot film. Den er meningsfuldt underholdende uden at være for meget med sine markante meninger. 4 stjerner ud af 6.

Sara Prahl, netmediet Soundvenue: Saglig og velresearchet krigsfortælling om Danmark under besættelsen snubler i net af fortælle-tråde og havde gjort sig bedre som serie. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DE FORBANDEDE ÅR
Instruktion: Anders Refn
Medvirkende: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen, Lue Dittmann Støvelbæk, Patricia Schumann, Erik Madsen, Cyron Melville, Julie Agnete Vang, Lisa Carlehed med flere
Produktion: Lene Børglum
Manuskript: Anders Refn og Flemming Quist Møller
Fotografi: Morten Søborg
Scenografi: Sarah Maria Fritsche
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Selskab: Space Rocket Nation
Biodistributør: Scanbox.