NY FILM I SCALA GUDHJEM: SAMFUNDSSATIRE SÅ DET BASKER

Den 61-årige amerikanske skuespiller Woody Harrelson har hovedrollen, som kaptajn på den synkende skude. I øvrigt er manden vild med Danmark. Foto©FredrikWenzel/SFstudios

 TRIANGLE OF SADNESS:  Den svenske instruktør Ruben Östlund modtog sin anden Guldpalme i Cannes for filmen. Den anden fik han for The Square med danskeren Carl Bang. Det er instruktørens første engelsksprogede film, som ud over den Oscar-nominerede skuespiller Woody Harrelson i hovedrollen også har danskerne Vicki Berlin og Zlatko Buric på rollelisten.

At Vicki Berlin er med i denne spektakulære film er lidt overraskende. Herhjemme er hun mest kendt for sin optrædender på diverse revyscener, blandt på Bornholm. I en podcast af Daniel Hartvig Nielsen for Nordisk Film fortæller hun, at instruktøren bestemt ikke er kommet sovende til sin triumf:

”Han laver nemlig usædvanligt mange takes undervejs. Oftest må skuespillerne spille den samme scene om og om igen – nogle gange op til 100 gange. Selv lavede jeg en af scenerne 160 gange – og det var altså lige ved at koste mig en finger. Det var de allerførste scener, hvor jeg skal hen og banke på en dør. Det var kun mig, der var ikke andre skuespillere, som var kommet til settet endnu. Det var to dage kun med banke-på-scener, så min finger til sidst var fuldstændig hævet og blå. Hos hr. Östlund var der ingen kære mor. Den blev helt blåsort, men Ruben var enorm omsorgsfuld – og sarkastisk – og sagde: ”Bare rolig. Det kan sminkes væk”.

Filmens første del foregår til søs på en luksusyacht. Ombord er blandt andet fotomodellerne Carl og Yaya samt nogle milliardærer. Undervejs bliver ramt de af en storm. Båden synker, og de strander på en øde ø. I kampen om overlevelse bliver hierarkiet vendt rundt. Nu er det pludselig rengøringskonen, der bliver chef. Det er nemlig hende, der kan tænde et bål med mere.

Du ved det sikkert ikke, men filmens titel er et begreb, som bruges i model-verdenen. Triangle of Sadness er de to lodrette rynker, som kan danne sig mellem øjenbrynene lige over næsen.

TRIANGLE OF SADNESS
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 13. oktober til og med onsdag 19. oktober.
PS: Koncerten med Steffen Brandt 13. oktober er flyttet til 19. januar 2023.
Alle dage kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 147 minutter.
Censur: 15+.

De fleste anmeldere var højst begejstrede:

Michael Solgaard, Børsen: Aldrig har man set så meget bræk i en enkel film, aldrig er mandemodeller blevet gjort mere til grin i bar overkrop, aldrig er en diskussion om en restaurantregning taget så langt, og aldrig er kapitalismen og magthierarkier spiddet sjovere. 6 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Filmen er (også) den slags satire, hvor man ikke helt ved, om man skal grine eller græde. Östlund har et fascinerende blik for menneskets forstilte magtspil, især i den kreative klasse. 4 stjerner ud af 6.

Lee Marshall, Filmmagasinet Ekko: Ruben Östlunds grænseoverskridende Guldpalmevinder er blændende original samfundssatire af en filmisk antropolog på toppen af sin karriere.
6 stjerner ud af 6.

Joakim Grundahl, Politiken: Mens bræk og lort sprøjter ud af de superrige, vælter ordene ud af Ruben Östlund, der overkommenterer sin satire, så den mister en del af energien. 3 hjerter ud af 6.

Jacob Ludvigsen, netmagasinet Soundvenue: Til gengæld flyver de 150 minutters morskab af sted, så man ikke engang når at overveje at kigge på uret. Og det er imponerende, at Östlund igen formår at sætte så mange skibe i søen – og velvilligt lader mange af dem sejle deres egen sø – uden at sætte sammenhængen over styr. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
TRIANGLE OF SADNESS
Instruktør: Ruben Österlund
Manuskript: Ruben Östlund
Medvirkende: Vicki Berlin, Zlatko Buric, Thobias Thorwid, Harris Dickinson, Charlbi Dean, Thimoleon Gketsos, Woody Harrelson, Sunnyi Melles, Iris Berben, Oliver Ford Davies, Henrki Dorsin, Jiannis Moustos, Dolly De Leon, Alicia Eriksson, Carolina Gynning, Amanda Walker, Ralph Schicha, Arvin Kananian, Oliber Ford Davies, Ralph Schicha, Mia Benson, Nana Manu, Elisabeth Falk med flere
Prodducere: Philippe Bober med flere
Fotograf: Fredrik Wenzel
Caster: Pauline Hansson
Kostumer: Sofie Krunegård
Makeup og hår: Stefanie Gredig med flere
Lyd: Johannes Dekko, Morten Fagelund med flere
Speciel effects: Solon Giannoutsos med flere
Stunts: Åsa Ingvarson med flere
Musik: Mikkel Maltha og Tasos Toskas
Dansk distribution: SF Studios.