NY FILM I SCALA GUDHJEM: SANDT MENNESKE OG FRELSERFIGUR

Gud og menneske – Johnny Hansen, der er forsanger i ’Kandis’, er et lys for mange af de mennesker, der befinder sig på livets yderste kant. Foto©StroudRohdePearce/Camera Film.

 KANDIS FOR LIVET:  Denne dokumentarfilm om noget så banalt som et dansktop-orkester er blevet berømmet til skyerne af det danske anmelderkorps – og viden om i det ganske land.

Politikens Kim Skotte som absolut ikke er til danskpop skriver så smukt: “Et kollektivportræt af et Udkantsdanmark, hvor de ellers tavse stemmer fra periferien kommer til orde. Mennesker, som livet har ramt hårdt, eller som har svært ved at udtrykke sig og i hvert fald ikke har nogen hotline til mediernes kultur-og debatsider.”

Og fra den jyske hede lyder samme smukke toner fra Jyllands-Postens Jacob Wendt Jensen : “Fuld respekt herfra til instruktør Jesper Dalgaard, der vedkender sig både sine finkulturelle vaner fra København og sin opvækst med harmonika og John Mogensen. Med sin spidse vinkel kommer han ind bag facaden på skæbner langt fra de store byer.”

’Kandis For Livet’ er altså ikke en ganske almindelig doku. Den kryber ind under huden på dig.

Overskriften til denne filmomtale er taget fra Kristeligt Dagblad. Sognepræsten Søren E. Jensen skriver i en kronik om orkestrets forsanger, som bliver spurgt om hvilken forskel, der er på den private og den offentlige Johnny Hansen. Johnny svarer uden bluset, at der ikke er nogen forskel. Men som Jensen skriver: ”Resten af filmen er faktisk et dementi af den påstand”.

Johnny Hansen bærer rundt på en stor sorg. Hans hustru begik selvmord og han stod tilbage med børnene. Smerten bearbejdede han delvis ved at lave en række popslagere om sin pine, deriblandt sangen ’Hotel Himmel’. Dén sang, som hans fans fortæller, har frelst dem i afgørende situationer – og ligefrem har afbrudt et selvmordsforsøg.

Præsten fortæller videre: ”… filmen klipper fra et bryllup i et festtelt til sangens officielle video, hvor Johnny Hansen tro mod sangens budskab står i ’Hotel Himmel’ i al sin pragt, glans og vælde. Effekten er meget kraftig, og jeg troede egentlig, at filmen ville slutte dér, for nu var det jo bevist. Det var fuldstændig rigtigt, at Johnny Hansen er Gud, sådan som det stod på en fans T-shirt. Hvad behøvede vi mere?”

Søren E. Jensen slutter med denne salut: ”Det Nye Testamente er isoleret til at forstå, at det kun er sammenblandingen mellem det jordiske og det himmelske, der forvirrer. Men med kunstens, Kandis’ og Johnny Hansens hjælp kan vi i det mindste for et øjeblik forstå det uforståelige”.

Er du klar … og tør du se en film, der vil røre voldsomt op i din hjertesuppe?

KANDIS FOR LIVET
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 11. til og med onsdag 17. november
Hverdage 19:15. Lørdage-søndage 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 85 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var særdeles glade:

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: … en stærk og sært fascinerende fortælling, der formår at hylde musikkens nærmest spirituelle styrke.
5 stjerner ud af 6.

Lars Movin, filmmagasinet Ekko: For de medvirkende er Kandis livet. For alle os andre tegner filmen et hudløst og indsigtsfuldt billede af det liv, hvor man før eller siden med garanti vil få brug for et kram. Og hvorfor så ikke få det af Johnny Hansen? 5 stjerner ud af 6.

Lise Stenbæksgaard, netmediet Soundvenue: Dalgaard indfanger Kandis-universet uden fordømmelse og skaber fornemmelsen af, at man bliver lukket ind i et særligt privat rum. Det er en stemningsfuld rejse til den jyske vestkyst, hvor følelserne bag facaden får frit spil. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KANDIS FOR LIVET
Instruktion: Jesper Dalgaard
Medvirkende: Johnny Hansen som sig selv
Produktion: Maria Møller Christoffersen
Manuskript: Jesper Dalgaard
Fotografi: Jesper Dalgaard og Stroud Rohde Pearce
Klip: Denniz Göl Bertelsen
Musik: Christian Balvig og Søren Stenager
Land: Danmark
Produktionsår: 2021
Dansk distribution: Camera Film.