NY FILM I SCALA GUDHJEM: SIDSTE UDKALD FOR GØG OG GOKKE

De originale Gøg og Gokke spillet af Stan Larrel og Oliver Hardy. Foto©Cinemateket.

De uoriginale Gøg og Gokke spillet af Steve Coogan og John C. Reilly. Foto©UIP.

GØG OG GOKKE (på amerikansk ’Laurel and Hardy’) dukkede op i stumfilmens dage i Hollywood i 1920’erne. Parret bestod af Gøg, den tynde englænder Stan Laurel (1890–1965), og Gokke, den tykke amerikaner Oliver Hardy (1892–1957). Fra slutningen af 1920’erne frem til midten af 1940’erne var de berømte for deres slapstick-komik, hvor Gøg spillede rollen som den kluntede og barnlige bangebuks, over for Gokkes rolle som opblæst, selvsikker bølle. Komikerparrets kendingsmelodi, kendt som ’The Cuckoo Song, ’Ku-Ku’ eller ’The Dance of the Cuckoos’, blev altid spillet til rulleteksterne i begyndelsen af deres film.

Inden de dannede Gøg og Gokke, var både Laurel og Hardy veletablerede filmskuespillere. Laurel havde således medvirket i mere end 50 film, Hardy i mere end 250. I 1921 medvirkede de begge i filmen ’The Lucky Dog’, men det var først i 1926, at de spillede sammen som par. Den første Gøg og Gokke-film var den korte stumfilm ’Putting Pants on Philip’ fra 1927. Deres sidste film var fra 1950, en fransk-italiensk samproduktion ved navn ’Atoll K’. Sammen lavede i alt 107 Gøg&Gokke-film.

Filmen GØG & GOKKE følger duoens forsøg på at genstarte karrieren med en tour til efterkrigstidens Storbritannien. Det viser sig dog, at de ikke er nær så populære som førhen, og samtidig kæmper de både med helbredet og deres vaklende venskab.

Filmen var nomineret i kategorien ‘Outstanding British Film of the Year’ ved dette års BAFTA Film Award – ’British Academy Film Awards’ er en årlig prisuddeling, foretaget af British Academy of Film and Television Arts, som fejrer film, der er udsendt året før.

GØG & GOKKE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. maj til og med onsdag 22. maj
Alle dage 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 98 minutter
Censur: Frarådes mennesker under 7 år.

En Biograf-Klub-Danmark-film.

Anmelderne var ret så begejstrede:

Wendy Ide, filmmagasinet Ekko: Hvor beskeden filmen end virker, giver dens tårevædede sidste akt et stik i hjertet med en professionalisme og effektivitet, man forestiller sig, at et par gamle entertainere som Gøg og Gokke ville have beundret. 4 stjerner ud 6

Kim Skotte, Politiken: Ved at sætte fokus på mændene bag morskaben giver filmen om deres sensommer, Gøg og Gokke en fortjent æresoprejsning med sin dybfølte hyldest til parrets uopslidelige komik. 5 hjerter ud af 6

Sarah-Iben Almbjerg, Berlingske: Visse par gør bare hinanden sjovere. Lige indtil den dag, hvor det ikke er sjovt længere. Den nye film om Gøg og Gokke har blik for begge dele. Og det gør den til en mesterlig oplevelse.
5 stjerner ud af 6

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: På alle mulige måder er GØG OG GOKKE en øm og loyal kærlighedserklæring til verdens sjoveste mænd. 5 stjerner ud af 6

Bo Green Jensen, Weekendavisen: GØG & GOKKE er fantastisk seværdig. Den er charmerende, nænsom og meget nostalgisk, men betragter dog verden med knastørre øjne.

Christian Monggaard, Information: GØG & GOKKE er en på alle måder smuk film. Man tvivler ikke et sekund på, at folkene bag holder umådeligt meget af komikerduoen, og at de gerne vil fortælle om Gøg og Gokkes enorme betydning for mennesker over hele verden.

Thomas Brunstrøm, B.T.: Som sine hovedpersoner er GØG OG GOKKE sjov på den gammeldags, men charmerende måde ­– men er samtidig en fin og til tider meget rørende historie om kunstnerisk skabertrang, venskab mellem mænd og gamle cirkusheste, der nægter at forlade manegen.
4 stjerner ud af 6

Majken Eliasen, netmediet Soundvenue: Det er svært at sige, hvordan filmen vil virke for én, der aldrig har set Gøg og Gokke. Den vil måske virke mere gennemsnitlig, end den gør for én som mig, der er vokset op med filmene og blev mindet om en masse, jeg for længst havde glemt.
4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
GØG & GOKKE
Originaltitel: Stan & Ollie
Instruktion: Jon S. Baird
Medvirkende: John C. Reilly, Steve Coogan, Shirley Henderson, Danny Huston, Nina Arianda, Rufus Jones, Stephanie Hyam, Richard Cant, Susy Kane, John Henshaw med flere
Produktion: Faye Ward
Manuskript: Jeff Pope
Fotografi: Laurie Rose
Klip: Úna Ní Dhonghaíle og Billy Sneddon
Scenografi: John Paul Kelly
Musik: Rolfe Kent
Land: Canada, USA og Storbritannien
Produktionsår: 2018
Selskab: BBC Films, Entertainment One, Baby Cow Films, Fable Pictures og Sonesta Films
Biodistributør: United International Pictures.