NY FILM I SCALA GUDHJEM: Society-pigen der blev pressens stærke kvinde

Meryl Streep spiller Katherine Graham, der efter sin mands selvmord pludselig stod i spidsen for Washington Post. Filmen beskriver en af avisens mest kendte afsløringer. Foto©NordiskFilm.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen: Overtegnede skribent er glad for biografier om store personligheder, og en af de mest skattede på bogreolen er om Katherine Graham. Hun voksede op i et society-hjem før krigen, hvor ingen – heller ikke hende selv – havde nogen forestilling om, at hun skulle kunne meget andet end at neje og brodere. Hun blev gift med den karismatiske og intelligente Phil Graham, der overtog rollen som udgiver af hendes families avis, The Washington Post.

Rollen som anonym husmor blev brat afsluttet, da hendes mand i 1963 skød sig selv med et jagtgevær. Pludselig stod hun med ansvaret for at udgive avisen, en rolle som hverken hun eller andre havde den store tillid til, at hun kunne håndtere.

Men Kay Graham blev en legendarisk person i amerikansk presse. Under hendes ledelse forvandledes The Washington Post fra slap avis til en af landets vigtigste. Og hun styrede bladhuset med sikker og modig hånd under to af de mest skelsættende begivenheder i moderne amerikansk pressehistorie, som Washington Post stod i centrum for, nemlig The Pentagon Papers og Watergate.

Spielbergs film handler om den første begivenhed, nemlig lækagen af tusindvis af hemmelige Pentagon-dokumenter om Vietnamkrigen i 1971, hvor regeringen med al magt forsøgte at forhindre aviserne i at trykke de penible sandheder.

Det har vakt nogen opsigt blandt amerikanske aviser, at filmen har Washington Post i fokus, eftersom det rettelig var New York Times, der har det meste af æren for afsløringen. Forklaringen er formentlig, at Spielberg netop gerne ville have fascinerende Kay Graham med i historien, samt hendes lige så karismatiske chefredaktør, Ben Bradley. De spilles med bravur af ingen ringere end Meryl Streep og Tom Hanks.

Pentagon papirerne var Kay Grahams ilddåb, som forberedte hende på Watergate-stormvejret, der ventede lige om hjørnet. Det var under Watergate-skriverierne, at en topminister fra Nixons Hvide Hus fortalte en journalist, at hvis Washington Post trykkede den historie ”ville Kay Graham få patterne i klemme i trykpressen.” Men på det tidspunkt skulle der mere til at ryste hende.

De danske filmanmeldere var ret godt tilfredse:

Henning Høeg, BT: Det er første gang, Tom Hanks og Meryl Streep spiller sammen. Lad os håbe, at det ikke bliver sidste gang. 5 ud af 6 stjerner.

Kim Skotte, Politiken: En overvejende vellavet og velspillet film om en nøglebegivenhed i det moderne USA’s historie instrueret af amerikansk films utrættelige lokomotiv og tematiske altmuligmand. 4 hjerter ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Berlingske: Principperne for den frie presse er dog de samme i dag, og presset på medierne fra det politiske system er ikke blevet mindre. Derfor er THE POST en elegant og inspirerende film til tiden. 5 stjerner ud af 6.

Lisa Brygger, CinemaZone: … både underholdende og spændende i al sin iver for at være informerende vigtig. 5 stjerner ud af 6.

THE POST vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 26. april til og med onsdag 2. maj
Hver aften klokken 19.15.
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 116 minutter
Censur: Tilladt for børn over 11 år
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

FILM FAKTA
THE POST
Instruktør: Steven Spielberg
Medvirkende: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk
Produktion: Amy Pascal, Steven Spielberg, Kristie Macosko Krieger
Manuskript: Liz Hannah, Josh Singer
Fotografi: Janusz Kaminski
Klip: Michael Kahn, Sarah Broshar
Scenografi: Rick Carter
Musik: John Williams
Land: USA og Storbritannien
Produktionsår: 2017
Biodistributør: Nordisk Film

Baseret på en virkelig historie