NY FILM I SCALA GUDHJEM: SOFIE GRÅBØL RAMMER RENT IND

I hovedrollen ses Sofie Gråbøl i den imponerende præstation som den skizofrene Inger, der ikke lige er sådan at bide skeer med. Med i bussen ses Anders W. Berthelsen og Søren Malling. Foto: Nordisk Film.

 ROSE:  Hvad vil det sige at være skizofren? Skizofreni er en alvorlig psykisk sygdom. Den kendetegnes ved omfattende og karakteristiske ændringer i den måde, man tænker på, tolker sanseindtryk og ens følelsesliv. Det er sådan set dét Niels Arden Oplevs nye danske film ’Rose’ handler om. Og han ved om nogen, hvad det drejer sig om. Historien er nemlig baseret på hans egen søsters liv, og han beskriver filmen som sin mest personlige fortælling til dato.

Anmelderne var det meste af vejen rundt glade for filmen. Ikke mindst Michael Solgaard fra dagbladet Børsen, som skriver: ”Samarbejdet mellem instruktøren og Sofie Gråbøl i skaber det ypperste i biograferne lige nu … og er kort sagt sæsonens store positive overraskelse på den danske biografscene, og jeg vil vove at spå den adskillige Bodil-nomineringer”.

Filmen foregår i 1997, hvor Inger, søsteren Ellen og svogeren Vagn skal med bus til Paris. Ingen i rejseselskabet ved dog, at Inger er skizofren, og det kommer som lidt af et chok, da hun annoncerer det i bussen. Undervejs beviser den sindslidende kvinde, at man ikke skal dømme hende på forhånd, trods hendes ofte bizarre udsagn. ”Kunne du godt tænke dig at kneppe mig?”, er ikke et spørgsmål, man forventer at få fra en fremmed, når man sidder i en bus fuld af mennesker på vej til Paris. Eller ret mange andre steder for den sags skyld. Men når man har at gøre med sindslidende personer, er den slags brud på de sociale normer ikke usædvanlige. Det er sådanne ting Inger slynger ud, når hun opfanger ubehagelige signaler fra andre.

Til netmediet Soundvenue fortæller Niels Arden Oplev: ”Udgangspunktet var at lave en ’ret alvorlig film’. Det viste sig dog hurtigt, at Inger havde sit eget liv og ofte gjorde og sagde noget, der var ret morsomt”. Ved premieren havde han sved på panden. Hvad ville søsteren sige til filmen? Heldigvis blev det en ’næsten magisk’ oplevelse, hvor søsteren midt i visningen kaldte ’Rose’ for en ’meget positiv film’.

53-årige Sofie Gråbøl har gennem årene medvirket i adskillige prisbelønnede spillefilm og tv-serier, ikke mindst som kriminalkommissær Sarah Lund i den meget roste krimi-serie ’Broen’. Niels Arden Oplev har tidligere lavet ’Mænd der hader kvinder’ og sidst publikumshittet ’Ser du månen, Daniel’.

ROSE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 24. marts til onsdag 30. marts
Hverdage 19:15
Lørdag og søndag 16:15
De sidste 4 dage med texter
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 106 minutter
Censur: 11+.

En Biografklub Danmark Film

Anmelderne var ret glade:

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Niels Arden Oplev er klar med en fin, lille 90’er- roadmovie om sin egen psykisk syge søster, som Sofie Gråbøl gør sjov og sympatisk. Uden at filmen dog har samme schwung som ‘Drømmen’. 4 stjerner ud af 6.

Claus Nygaard Petersen, Filmmagasinet Ekko: ROSE er instruktørens mest personlige og bedste film. Han balancerer perfekt mellem sjov og alvor, skuespillet er i topklasse over hele linjen, og Rasmus Videbæks linse indfanger sublimt hele skuet og de parisiske gader. 5 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: En temmelig udfordrende bustur til Paris danner rammen for Niels Arden Oplevs underholdende, men vel skematiske ROSE. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: ROSE er dansk problem-feelgood, der fortæller en historie om et svært sind så ubesværet som en sviptur til Paris. Tragikomisk i ordets mest uprætentiøse forstand gør Niels Arden Oplev og Sofie Gråbøl den kantede og forslåede Inger til lidt af en hjerteknuser. 4 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Med en fabelagtig Sofie Gråbøl i centrum brillerer Niels Arden Oplev med en rørende, sjov, menneskeligt kompleks og dybt personlig film om en kvinde med skizofreni, der gør en busrejse til Paris uforglemmelig for både sine medpassagerer og publikum. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
ROSE
Instruktør: Niels Arden Oplev
Medvirkende: Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen, Sø’ren Malling med flere
Manuskript: Nils Arden Oplev
Producer: Thomas Heinesen
Produktionsselskab: Nordisk Film Production
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution.