NY FILM I SCALA GUDHJEM: STELLA VAR JØDE – OG EN AF NAZISTENES MEST EFFEKTIVE STIKKERE

Paula Beer er Stella, der med sit kønne ydre og sit blonde hår ikke bare kan begå sig blandt de ’ariske’ tyskere. Hun kan også forføre sig til fordele og gode kontakter, som skaffer falske papirer til hendes trosfæller. Mod en pris, naturligvis. Men i 1943 er hendes dage som dronning af denne kriminelle underverden slut. Hun bliver taget af Gestapo og må træffe et valg. Foto©UIP.

 STELLA. ET LV:  Stella er hovedperson i tyske Kilian Riedhofs autentiske drama om den historiske skikkelse Stella Goldschlag, der i løbet af krigens sidste år arbejdede for Gestapo og var skyld i, at hundredevis – hvis ikke tusindvis – af jøder, der var gået under jorden i Berlin, blev taget til fange og deporteret til koncentrationslejre. Det var, viser filmen på ret velafbalanceret vis, ikke noget, hun gjorde ganske frivilligt, men heller ikke en situation, der var blottet for valgmuligheder.

Lone Nikolajsen skriver i dagbladet Information: ”Pointen i filmen er, at man godt kan være offer og bøddel på samme tid, og filmens store kvalitet er, at den formidler en kompleks følelse af at være forfulgt og konstant hjemsøgt af dilemmaet om, hvor store hensyn man kan og vil tage til andre, når man selv er udsat”.

STELLA. ET LIV.
vises i Scala Gudhjem
torsdag 6. juni til og med onsdag 12. juni 2024.
Hver aften 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 116 minutter.
Censur: 15+.

Instruktøren Kilian Riedhof kommer i ‘Stella. Et liv’ helt ind under huden på sin hovedperson. Målet er ikke at forklare eller forsvare virkelighedens Stella Goldschlag, der i krigens sidste år var en af Gestapos mest effektive agenter til at opspore skjulte jøder. Men nok at stille filmens publikum i samme moralske dilemma.

Bo Tao Michaëlis, Filmmagasinet Ekko: “Stella. Et liv” er en sober og saglig fremstilling af en kvindeskæbne, man umiddelbart moralsk forkaster. Alligevel skabes et etisk engageret signalement med ekko af det personlige valg. Hvad ville du selv have gjort i nødens stund?”

Anmelderne var positive. Børsen, Filmmagasinet Ekko, Kristeligt Dagblad og Politiken honorerede med 4 stjerner ud af 6. Alt for Damerne gik en trin højere op til 5 stjerner.

Film Fakta
STELLA. ET LIV.
Instruktion: Kilian Riedhof.
Manuskript: Marc Blöbaum, Jan Braren og Kilian Riedhof.
Medvirkende: Paula Beer [Stella], Bekim Lafiti, Damian Hardung, Joel Basman, Maeve Metelka, Nadja Sabersky, Julia Anna Grob, Alexabnder Martschewski, Vincent Koch, Konstantin Gries, Katja Riemann, Lukas Mio med flere.
Producere: Katrin Goetter, Michael Lehmann, Günther Russ, Ira Wysocki med flere.
Musik: Peter Hinderthür.
Foto: Benedict Neuenfels.
Klip: Andrea Merthens.
Casting: Nina Haun.
Kostume-design: Thomas Oláh.
Makeup og hår: Kerstin Gaecklein og Christine Rose.
Stunts: Cornelia Dworak.
Produktion: Letterbox Fulmproduktion, SevenPictures Film, Real Film Berlin, Amalia Film med flere.
Dansk distribution: UIP.