NY FILM I SCALA GUDHJEM: STEMMEN DER FIK VERDEN TIL AT LYTTE

Det er den flere gange prisbelønnede og Oscar-vindende sanger og skuespiller Jennifer Hudson, der er Aretha Franklin i den amerikanske film ‘Respect’. Foto©SFfilm.

 RESPECT:  Da ikonet Aretha Franklin med tilnavnet ’The Queen of Soul’ døde af bugspytkirtelkræft som 76-årig den 16. august 2018, skrev B.T.: ”Vi kan ikke finde passende ord, der kan beskrive smerten”. Det viser, at hun ikke var fru Hvem-som-helst, men en af de helt store sangere ikke alene i USA, hvor hun var født, men også i resten af verden.

Aretha Franklin voksede op i Detroit, hvor hendes far var præst i Bethel Baptist Church. Her sang Aretha i kirkekoret, og fra hun var 14, blev hun hovedsolist i faderens gospeltrup. Da Aretha fyldte 18, begyndte hun at synge jazz og indspillede i 1960 sit første album ’Aretha’. Siden blev det til i alt 40 album solgt i over 76 millioner eksemplarer og med 18 Grammy-statuetter til følge. Hendes sidste album ’A Brand New Me’ blev sendt på gaden i 2014.

Hun fik sin kræftdiagnose i 2010, men blev ved med at synge frem til 2. november i 2017. Det var til Elton Johns Aids Foundation i New York. Herefter trak hun sig tilbage. Kræften havde sat sine kraftige spor. Hun var blevet radmager, da hun åndede ud i 2018.

Aretha optrådte i en lange række doku-film om sig selv, men var også med i kultfilmen ’Blues Brothers’ i 1980 og i efterfølgeren i 1998 – begge gange som mrs. Murphy.

Filmen RESPECT er baseret på sangerindens liv, hvor hun som sagt startede i sin fars kirkekor, men arbejdede sig op til at blive en international superstjerne, hvis stemme fik verden til at lytte. En bemærkelsesværdig historie om musik-ikonets rejse for at finde sin stemme.

Det er sangeren og skuespilleren Jennifer Hudson, der både agerer og synger Franklin i ‘Respect’. De danske anmeldere var ikke lige benovet over hendes Aretha-stemme, men hun har gennem sine 39 år høstet mange priser og to Grammyer for sine sang-præstationer. Såmænd også en Oscar for Bedste Kvindelige Birolle i 2007 i musikfilmen ’Dreamgirls’.

I 2009 fik hun den ære at synge Michael Jackson’s ’Will You Be There?’ ved hans begravelse. Og for at det ikke skal være løgn, havde amerikanske Time Magazine hende på sin liste over én af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden i 2020.

RESPECT
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 16. til og med onsdag 22. september
Hver aften: 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 146 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Anmelderne var ikke alle sammen lige tilfredse:

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Er man glad for Franklins soul, kan man godt forberede sig på at få kuldegysninger flere gange, når den gengives af Hudson, også selvom hun har en knap så blød klang som Aretha Franklin selv … Og så er det fascinerende at følge den løsrivelseshistorie, som RESPECT først og fremmest er. 4 hjerter ud af 6.

Sarah-Iben Almbjerg, Berlingske: Skuespillerinden gør sit bedste for at fylde sangerindens sko, og der er både fjerboaer og falske leopardpelse nok til, at vi forstår, at her er en rigtig stjerne, der skjuler sine dæmoner bag et par mørke solbriller. Sagen er bare, at vi gerne vil ind bag de solbriller. Og det kommer vi aldrig. 3 stjerner ud af 6.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: De finere nuancer, som var dem, der bar Rupert Goolds fremragende ’Judy’ (2019) om Judy Garland, bliver overset.
3 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Souldronningen Aretha Franklin har med Liesl Tommys RESPECT fået et filmisk eftermæle, der fordyber sig i skabelsesprocesserne i hendes musik og især på hendes kamp med de indre dæmoner.

Bo Tao Michaëlis, filmmafasinet Ekko: Jennifer Hudson, som fik en Oscar for sin birolle i ’Dreamgirls’, er troværdig som den heftigt syngende Franklin. Og med sine musiknumre får RESPECT indimellem toner af en musical. 4 stjerner ud af 6.

Freja Dam, netmediet Soundvenue: Man ville ønske, at Jennifer Hudson ville synge som Aretha Franklin for evigt, men desværre forfalder resten af portrættet af souldronningen til didaktiske klichéer. 3 stjerner ud af 6.

Film Fakta
RESPECT
Instruktion: Liesl Tommy
Medvirkende: Jennifer Hudson [Aretha Franklin], Forest Whitaker, Audra McDonald, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore med flere
Produktion: Jonathan Glickman og Stacey Sher
Manuskript: Tracey Scott Wilson
Fotografi: Kramer Morgenthau
Klip: Avril Beukes
Musik: Kris Bowers
Land: USA
Produktionsår: 2021
Dansk distribution: SF Film.