NY FILM I SCALA GUDHJEM: SUNDE KAGER MED FREMMEDE INGREDIENSER

Der er noget hel forkert. Niels er en bager, der bager kager. Så skal man være glad. Det er han åbenbart ikke. Noget trykker ham. Det er Nicolas Bro, der er bageren i ‘Kagefabrikken’. Foto©ScandinavianFilmDistribution.

 KAGEFABRIKKEN:  Det er ikke alle anmeldere, der jubler over den nye, danske film KAGEFABRIKKEN. Dog er Per Juul Carlsen rimelig tilfreds. Han giver 4 stjerner ud af 6 i Kristeligt Dagblad med ordene: ”Det gør aldrig rigtig ondt, når ‘Kagefabrikken’ prikker til danskheden. Til gengæld opstår der nogle surrealistiske og fantastiske øjeblikke, når Christian Lollike går sine egne satiriske veje”.

Når talen falder på instruktøren Christian Lollike bør det nok nævnes, at selv om det er hans debutspillefilm, har han gennem de sidste 20 år ernæret sig som dramatiker og instruktør – på teatret.

Han fylder 50 år til april, og kan se tilbage på en meget lang række teater-succeser. Han var instruktør på Aarhus Teater fra 2005 frem til 2011. I dag er han leder på Sort/Hvid [tidligere Café Teatret] i København.

Hans stykker tager ofte udgangspunkt i aktuelle, politiske begivenheder og er således blevet udbredt til andre scener i verden. ’Det Normale Liv’ blev også opført i Tyskland, Østrig og Sverige. Teaterstykket ’Den Dag Brad Pitt Blev Paranoid’, blev først opført i Frankrig og i Canada.

Lollike blev allermest omtalt med stykket ’Manifest 2083’, der er baseret direkte på Anders Behring Breiviks manifest i forbindelse med terrorangrebene i Oslo og massakren på Utøya 22. juli 2011.

Hans stykker er adskillige gange blevet nomineret til priser, hvoraf han har vundet en håndfuld Reumert-piser – i 2009 som Årets Dramatiker.

Filmen handler om den midaldrende kagefabrikant Niels, der er tæt på et sammenbrud, da hans fabrik er på randen af konkurs. Konen prøver at redde fabrikken ved at hjemkalde datteren og hendes mand. De foreslår en omfattende modernisering af varesortimentet. Niels, der ageres af Nicolas Bro, er ved at kollapse, da redningen skulle være produktion af ’sunde kager’. Som Niels plæderer: ”Kager skal og kan IKKE være sunde!

KAGEFABRIKKEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 26. januar til og med onsdag 1. februar
Hverdage kl. 19:15
Weekend kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 107 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var ret så uenige:

Nicki Bruun, Filmmagasinet Ekko: Kogt ind til essensen handler den nok om at være åben over for alt, men enhver vil med god ret kunne tolke sig frem til andre konklusioner. Netop den drilske dobbelttydelighed gør ‘Kagefabrikken’ til et uimodståeligt bekendtskab. 4 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Teatermanden Christian Lollikes spillefilmsdebut vil en hel masse, men det er ikke rigtigt sjovt eller medrivende – og det er virkelig svært at finde mening med galskaben.
2 stjerner u af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Christian Lollike har før vakt heftig debat, men hans spillefilmsdebut vil formentlig kun provokere dem, der alligevel ikke ser den. Som satire er ‘Kagefabrikken’ desværre lidt en skør romkugle. 3 stjerner ud af 6.

Christian Monggaard, Information: Forskellige historier og tonearter trækker i hver sin retning i dramatikeren Christian Lollikes debutfilm, ‘Kagefabrikken’, der både vil være spids og pågående samfundssatire og vedkommende portræt af en midaldrende mand i opløsning.
[Information uddeler ikke stjerner].

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Det gør aldrig rigtig ondt, når ‘Kagefabrikken’ prikker til danskheden. Til gengæld opstår der nogle surrealistiske og fantastiske øjeblikke, når Christian Lollike går sine egne satiriske veje. […] Den side af Christian Lollike er rigtig meget velkommen i dansk film. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Christian Lollike klarer flot springet fra teater til film med ’sødekomedien’ ‘Kagefabrikken’, og Nicolas Bro fylder på alle tænkelige måder sin rolle godt ud. 4 hjerter ud af 6.

Henrik Reinberg Simonsen, netmediet Soundvenue: Der er noget med afbagningen, som ikke helt lykkes i ‘Kagefabrikken’. Den veksler mellem folkekomedie og provo-statement om fedme, danskhed og integration, men ender uden det sprøde bid. 3 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: ‘Kagefabrikken’ bliver næppe årets danske film, men den er værd at se som godt billedteater. Man aner glimtvis et kultpotentiale. Og alene for Bro er det umagen værd.
[Weekendavisen uddeler ikke stjerner].

Biografgæsten Amami, kino.dk: Uden tvivl en af de bedste film jeg længe har set. Filmen fremhæver en masse vigtige problematikker og budskaber, og bringer derudover en masse humor. Jeg kan i den grad anbefale filmen. 6 stjerner ud af 6.

Film Fakta
KAGEFABRIKKEN
Instruktør: Christian Lollike
Medvirkende: Nicolas Bro, Chadi Abdul-Karim, Imad Abil-Foul, Lotte Andersen, Lou Camille, Claudia Gregersen, Olaf Højgaard, Nazilla Kivi, Louise Mieritz. Henrik Noël Olesen, Patrick Kweku Kværnø Quansah, Mo Chara, Emma Sehested Høeg, Andreas Jebro, Dennis Hulmose Madsen, Tina Gylling Mortensen, Bahar Pars, Ena Spottag
Manuskript: Sigrid Johannesen og Christian Lollike
Producere: Maj Andersson, Michael Fleicher, Kim Magnusson med flere
Musik: Karen Krogshøj og Jonas Struck
Foto: Manuel Alberto Claro
Klip: Anders Villadsen
Kostumer: Nanna Bernholm
Makeup: Eros Codinas, Susanne Flores, Ea Hvarre med flere
Lyd: Peter Albrechtsen, Johannes Elling Dam med flere
Stunts: Jakob Sebastian Malm Carlsen, Linette Stamp Christensen og Jack Hansen
Caster: Karin Jagd med flere
Barnepiger: Hanne Olsen og Elisabeth Alexia Sivholm
Dansk distribution: Scandinavian Film Distribution.