NY FILM I SCALA GUDHJEM: SUVERÆN PRÆSTATION AF BILLE AUGUSTS DATTER

24-årige Alba August – datter af den danske filminstruktør Bille August og den kendte svenske skuespillerinde og filminstruktør Pernilla August – spiller på formidabel vis Astrid Lindgren i UNGE ASTRID. Ved Filmfestivalen i Berlin blev hun udtaget som såkaldt ‘Shooting Star’, hvor hun sammen med ni andre unge, europæiske skuespillere blev udvalgt som et særligt talent, som man skal holde øje med i fremtiden. Foto©ErikMolbergHansen/Nordisk Film.

DA PIPI LANGSTRØMPEs MOR – Astrid Lindgren ­– var meget ung, skete der noget, som påvirkede hende dybt – en kombination af et mirakel og et uheld, der kom til at forme hendes liv. Det var en hændelse, som gjorde hende til en af de mest nyskabende kvinder i vores tid og til den historiefortæller, hele verden senere skulle elske.

Filmen er en fri fortolkning af dengang den unge kvinde, trods tidens forventninger og religiøse påbud, bestemte sig for at bryde med samfundets normer og følge sit hjerte.

Hun var blevet gravid med en mand, der var noget ældre end hende selv og som tilmed var gift – og efter gængs sædvane på den tid måtte hun flygte fra Sverige til København for at skjule skandalen.

Instruktør Pernille Fischer Christensen fortæller ifølge det svenske dagblad Expressen om Astrid Lindgren: ”Det er kvinder som Astrid med deres livsvalg og artisteri, der har banet vejen for det liv, vi kvinder lever i dag. Det er så vigtigt, at vi husker de kvindelige forgængere, at vi forstår, hvor vi kommer fra, for at forstå vores eget liv, og hvad vi skal beskytte”.

Rollen som den unge Astrid Lindgren spilles af Alba August, datter af filminstruktør Bille August. Det gør hun så fremragende, at anmelderne er blevet ganske benovede over hendes fantastiske præstation.

UNGE ASTRID
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 21. februar til og med onsdag 27. februar
Hverdage
klokken 19:15
Weekend [lør-søndage] kl. 16:15 med GRATIS KAFFE.
Biografcafeen åbner 45 minutter før forestillingens start
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 123 minutter
Censur: Frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var rigtig begejstrede:

Sara Prahl, netmediet Soundvenue: Alba August næsten blænder i rollen som den spirende Astrid Lindgren. Man falder pladask, ikke bare for karakteren, men også for det lysende stjerneskud, der gemmer sig bag.
5 stjerner ud af 6

Kim Skotte, Politiken: Hvad der får filmen til at leve, lette og tindre, er Alba August. Selv om man nu i et par år har vidst, at unge Alba August var et stortalent i svøb, er jeg alligevel nærmest paf over overskuddet, friskheden og den modne kompetence i hendes præstation. 4 hjerter ud af 6

Kristian Lindberg, Berlingske: Smerten over gradvist og pinefuldt at miste moderskabet til sit eget barn er det egentlige drama i UNGE ASTRID, og det er svært at se, hvilken mandlig instruktør der ville have turdet eller orket at dvæle så længe ved de psykologiske detaljer i dette kønsspecifikke tab. 5 stjerner ud af 6

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Jyllands-Posten: Flottere portræt kunne man næsten ikke ønske sig, for UNGE ASTRID er, langt fra genrens frygtede leksikale opremsning af bedrifter, et vidunderligt koncentreret kig ned i et øjeblik, der ­– måske ­– var nøglen til alt det, der fulgte efter.
5 stjerner ud af 6

Anita Brask Rasmussen, Information: …sjældent har jeg troet så meget på Astrid Lindgrens insisteren på at stå på børnenes side, som jeg gør det efter at have set denne film. Det er et mesterværk, der er mesteren værdig.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: …er i det hele taget et skoleeksempel på, at man ikke behøver genopfinde den dybe tallerken for at skabe stor filmkunst. Instruktøren tangerer uden de store falbelader det mesterlige her. 5 stjerner ud af 6

Thomas Brunstrøm, B.T.: …en meget velturneret og sine steder rørende film, hvor Alba August imponerer i den altdominerende hovedrolle som Astrid… 4 stjerner ud af 6

Uffe Stormgaard, Cinemazone: UNGE ASTRID er ikke mindst takket være Alba Augusts nuancerede indlevelse blevet en varm og kærlig oplevelse.

Ida Rud, filmmagasinet Ekko: … en smuk, velspillet og medrivende beretning, der efterlader én med tårer på kinden. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
UNGE ASTRID
Originaltitel: Unga Astrid
Alternativ titel: Becoming Astrid
Instruktion: Pernille Fischer Christensen
Medvirkende: Alba August, Trine Dyrholm, Maria Bonnevie, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Björn Gustafsson, Marius Damslev, Maria Fahl-Vikander, Willy Ramnek Petri, Liv LeMoyne med flere
Produktion: Anna Anthony, Lars Lindström og Maria Dahlin
Manuskript: Pernille Fischer Christensen og Kim Fupz Aakeson
Fotografi: Erik Molberg Hansen
Klip: Kasper Leick og Åsa Mossberg
Scenografi: Linda Janson
Musik: Nicklas Schmidt
Land: Sverige
Sprog: Svensk med danske undertekster
Produktionsår: 2018
Selskab: Nordisk Film, Film i Väst, DCM Productions, Nordisk Film Production Sverige AB og Avanti Film
Biodistributør: Nordisk Film.