NY FILM I SCALA GUDHJEM: TAL ALDRIG OM SEX I DET OFFENTLIGE RUM

Parret der bliver forstanderpar på Velling Højskole ageres af Sofie Torp og Thomas Hwan. Foto©RolfKonow/NordiskFilm.

 METER I SEKUNDET:  Hella Joofs nye film baserer sig på Stine Pilgaards roman ’Meter i Sekundet’. Den udkom forrige år og blev med ét en af de storsælgende bøger. Læserne var vilde med den lune, jyske humor, der udspillede sig i den lille flække Velling, hvor romanens kvindelige hovedperson var flyttet til, da hendes mand var blev forstander på byens højskole.

Boghandlerne var selvsagt glade for at få en vaske ægte bestseller på hylderne. Så meget, at de forgyldte Stine med deres ’De Gyldne Laurbær’.

Nu er det ikke altid lige let, at filmatisere en roman, men ifølge anmelderne er det åbenbart lykkedes nogenlunde godt. Som Ralf Christensen skriver i Information: ”Udkantskomedien ’Meter i Sekundet’ lykkes med at oversætte Stine Pilgaards hylemorsomme, gammelkloge hitroman til det hvide lærred”.

Men der er delte meninger om filmen, hvis man især læser, hvad almindelige biografgængere har ytret på kino.dk: ”Christian: Skrækkelig dårlig film. Brian: Rigtig god film”.

Mange har spekuleret på om romanen er selvbiografisk. Det afviser Stine Pilgaard, men tilføjer: ”… der er visse ligheder med virkelighedens begivenheder og forfatterens geografiske udgangspunkt”.

TV-værten Anders Agger var en af personerne i Stines roman. Derfor får har her sin debut som filmskuespiller, hvor en af hans gode tilflytter-råd lyder således: ”Tal aldrig om sex i det offentlige rum”.

’Meter i Sekundet’ handler om de små og store kulturforskelle, der findes i det ellers lille Danmark – men filmen er tillige en kærlighedsfortælling om de bånd, man kan knytte til kærester, børn, venner, kørelærere, dagplejemødre og dokumentarister. Den måske største kærlighedserklæring ligger i en sproglig betragtning; da fortælleren opdager, at hendes kæreste ofte omtaler dem som et vi.

METER I SEKUNDET
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 23. februar til og med onsdag 1. marts.
Filmen er textet de sidste fire dage.
Hverdage kl. 19:15
Weekend kl. 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 107 minutter.
Censur: 7+ år.

Anmelderne var næsten enige:

Kristian Dam Nygaard, B.T. : … en lille, men virkelig dejlig jysk-sindet film uden bonderøve og kedelige klichéer. 5 stjerner ud af 6.

Sarah Iben Almbjerg, Berlingske: Den mesterlige roman er blevet til en lidt mindre mesterlig film. Men der er stadig gode grunde til at se ‘Meter i sekundet’. 4 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Drop filmen – læs bogen! Som filmatisering fremstår Stine Pilgaards bestseller forhastet og ufokuseret.
2 stjerner ud af 6.

Nicki Bruun, Filmmagasinet Ekko: ‘Meter i Sekundet’ lykkes med at få én til at grine højt og gå hjem med hovedet fuld af tanker om livet i al dets fejlbarlige lethed. 5 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Udkantskomedien ’Meter i Sekundet’ lykkes med at oversætte Stine Pilgaards hylemorsomme, gammelkloge hitroman til det hvide lærred. Her brillerer især Sofie Torp i hovedrollen. [Information uddeler ikke stjerner].

Morgenavisen Jyllands-Posten: Hella Joof kan godt skåle i kaffe på, at hendes filmatisering af ’Meter i Sekundet’ er, lige som den skal være.
4 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Hella Joof har skabt sin hidtil bedste film med sin filmatisering af Stine Pilgaards ’Meter i Sekundet’. Den swinger, den flyder og den stråler af overskud. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Helle Joofs ’Meter i Sekundet’ er kort og godt en absolut hæderlig filmatisering af en virkelig sjov bog, der slet ikke er så ligetil at omsætte til film. 4 hjerter ud af 6.

Mathilde Johanne Kristiansen, netmediet Soundvenue: ’Meter i Sekundet’ er en drøm af en filmatisering, hvor grundfølelsen lever videre med Joofs evne for karaktergallerier og ørehængerreplikker.
5 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: ’Meter i Sekundet’ er solidt konstrueret. Hella Joof er som filmskaber blevet stadig mindre ironisk, moderne og ude på skrammer. […] Snittet er lagt, så det passer til stoffet. Det er en gammeldags fornøjelse. Men følelsen er god.
[Weekensavisen uddeler ikke stjerner].

Film Fakta
METER I SEKUNDET

Instruktion: Hella Joof
Medvirkende: Sofie Torp, Thomas Hwan, Lotte Andersen, Bjarne Henriksen, Maria Rossing, Johanne Louise Schmidt, Christian Tafdrup, Anders Agger, Rikke Bilde, Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag, Thomas Guldberg Madsen, Nina Terese Rask, Chrisine Gjerulff, Jesper Hagelskær Paasch, Anders Birch Madsen, Malaika Berenth Mosendane, Arian Kashef med flere
Manuskript: Jnny Lund Madsen og Ida Maria Rydén
Forlæg: Stine Pilgaards roman: Meter i Sekundet
Producere: Camill Hammerich, Trin Thomsen, Irene Albertsen med flere
Musik: Povl Kristian
Foto: Kim Høgh
Klip: Cathrine Ambus
Kostumer: Pernille Holm
Makeup: Nanna Castmar-Jensen, Ditte Mdsen og Katrine Tersgov
Stunts: Jacob Sebastian og Malm Carlsen
Dansk distribution: Nordsisk Film.