NY FILM I SCALA GUDHJEM: TILLIDEN UNDER ANGREB

Hadi Ka-Koush og Trine Dyrholm spiller over for hinanden i den første historie i ‘Ingen Kender Dagen’. Foto©AndersNydam/NimbusFilm/ScandinavianFilmDistribution.

 INGEN KENDER DAGEN:   ”Vi havde lyst til at sparke vores filmvaner i nyrerne”, fortæller instruktøren Annette K. Olesen om sin nye film. Den handler om fem mennesker, der befinder sig hvert deres sted i landet – og i livet. I løbet af et enkelt døgn rammer de hver deres korsvej. En utro ægtemand, en læge i indre kamp med sin moral, en nygift højgravid kvinde, en identitetssøgende skoleelev og en 7-årig datter satser hver især det mest sårbare, vi har mellem hinanden – tilliden. Men tilliden er under angreb og konsekvenserne bliver både fatale, forbudte og pinagtigt morsomme.

Det er ikke hver dag, at der bliver produceret en film med fem historie, som ikke forbindes til sidst, men blot har samme tema – her om ’tillid’

Som Kristian Lindberg, Berlingske, skriver: ”Det er forfriskende, at Annette K. Olesen med sin veldrejede nye film har genoplivet den hæderkronede tradition med at lave antologifilm, hvor flere kortere historier er kædet sammen tematisk.” og sætter fire nypudsede 4-taller på filmen.

Kino.dk har talt med Annette K. Olesen om konceptet med flere forskellige historier i én film. Hun har har denne rammende metafor for at beskrive filmen: ”Forestil dig, at du sidder i et IC3-tog fra København til Nordjylland og undervejs på din rejse møder forskellige mennesker, hvis historier du kommer til at sidde og lytte til. Det tror jeg, vi alle sammen kender, det der med at komme tæt på nogle mennesker uden at være i direkte kontakt med dem. Det er spændende”.

Anmelderne var rimelig glade:

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Olesen viser, hvordan alting skrider, hvis tilliden bliver for diffus. Hun har altid udmærket sig ved at være den af filmskaberne i sin generation, som var mest optaget af at tale moral. ‘Ingen kender dagen’ er hendes bedste film siden ‘Lille soldat’ fra 2008.
[Weekendavisen uddeler ikke stjerner]

Michael Solgaard, Børsen: Skuespillet er også godt hele vejen rundt. Både blandt de supererfarne som Trine Dyrholm og de helt unge. Det er ikke en film, der skriger højt, men den rammer dig i mellemgulvet.
4 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Selv siger instruktøren, at hun har ’sparket sine filmvaner i nyrerne’ med den såkaldte multiplot-funktion, altså at flere små historier samles i samme film. Et greb, der dog ikke helt slog luften ud af mig, fordi fortællingerne dermed også bliver lidt på overfladen og således fremstår uforløste. 4 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Filmmagasinet Ekko: Man kunne nogle gange ønske, at historierne fik lov at udfolde sig mere vildt og uhæmmet og gøre oprør mod den lidt høflige udforskning af tillidstematikken. Med historien og skuespillet i front er det næsten uundgåeligt, at nogle historier er mere fængende og velspillede end andre. 4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: I Annette K. Olesen film flettes fem forskellige historier sammen med stort held. Alle er fortalt med en usædvanlig forståelse for, hvor lidt seeren behøver at vide for at engagere sig i karaktererne og deres situation.
[
Information uddeler ikke stjerner]

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Tillid er en grundsten i vores samfund, understreger en ny dansk film, der desværre samtidig overser, at tillid også er en grundingrediens i alle andre film. 3 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Det tunge er selvfølgelig ikke i sig selv et problem, men ‘Ingen kender dagen’ udfordres af, at alle historierne simpelthen ikke er lige gode. Derfor bliver filmen kun så god som sit svageste led. 4 hjerter ud af 6.

Film Fakta
INGEN KENDER DAGEN
Instruktør: Annette K. Olesen
Medvirkende: Trine Dyrholm, Jacob Cedergren, Morten Hee Andersen, Lisbeth Dahl, Henrik Vestergaard, Anders Brink Madsen, Sofie Juul Blinkenberg, Annika Aakjær, Ene Øster Bendtsen, Solvej K. Christiansen, Emil Aron Dorph, Sofus Ellegaard, Belal Faiz, Maie Knudsen Fogh, Tine Roland Grauengaard, Tina Christensen, Regitze Estrup, Orwin Faiz, Klaus Geiler, Silje Hedrich med flere
Manuskript: Maren Louise Käehne og Annnette K. Olesen
Forlæg: Historier af Carsten Jensen, Niels Henning Krag Jensby, Kamilla Hega Holst, Martin Kongstad og Caroline Albertine Minor.
Producere: Jonas Frederiksen, Ditte Milsted, Bo Ehrhardt med flere
Foto: Anders Nydam
Musik: Kaare Bjerkø
Klip: Denniz Göl Berthelsen
Casting: Djamila Hansen og Jette Termann
Kostumedesign: Stine Gudmundsen-Holmgren
Makeup og hår: Line Rosenkrankrantz Jensen og Camilla Hentze Jørgensen
Lyd: Bo Asdal Andersen, Frank Mølgaard Knudsen, Martin Langebach med flere
Special Effects: Graham ’Graysee’ Gaffney og Morten Jacobsen
Stunts: Dennis Albrehsen og Anders Nylander Thomsen
Livvagter: Marcus Brandborg og Line Bruun Jørgensen
Dansk distribution: Scandinavian Film Distribution.