NY FILM I SCALA GUDHJEM: ULTRA TÆT PÅ DAVID BOWIE

140 minutter med Bowie i det ene og andet antræk – i allehånde settings og anskuet fra alle tænkelige vinkler. Og der er er – fraset spørgsmål fra journalister og tv-værter – kun én stemme i filmen, og det er Bowies egen. Foto©UPI.

 MOONAGE DAYDREAM:  Filmen er en usædvanlig intens dokumentarfilm om singer-songwriteren Davie Bowie af dokumentaristen Brett Morgan. Han har både redigeret og klippet filmen, som blev vist på Cannes Film Festival i år. Filmen vandt ingen priser, men blev modtaget med begejstring af en række anmeldere. Vores eget Kristeligt Dagblad gav filmen 6 stjerner med ordene: ”En eminent musikdokumentar. En overlegen produktion både visuelt og på lydsiden”.

54-årige Brett Morgan er en anerkendt dokumentarist. Han har lavet et utal af film, hvoraf 17 har vundet en 1. pris og 34 er blevet nomineret – blandt andet til en Oscar.

Filmtitlen kommer fra en af Bowie sange fra albummet ’The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ fra 1972.

Filmen belyser David Bowies liv og unikke talent, som gjorde ham til en af de mest produktive og indflydelsesrige kunstnere i vores tid. Det er Bowie selv, der fører ordet og er med til at afdække, hvad der gjorde ham til det musikalske ikon, han er blevet for mange generationer af fans og musikelskere.

Filmen indeholder musik fra Bowies i alt 48 albums samt optagelser fra hans personlige arkiver, som ikke har være vist offentlig før  ­– inklusiv en række koncertoptagelser.

Bowie døde af kræft i leveren i 10. januar 2016 – dagen efter sin 69. fødselsdag – i sit hjem på Lafayette Street i New York City.

Efter sigende var hans sidst ord: ”It has been my doorway of perception and the house that I live in”. En sætning som selv engelskkyndige har svært ved at oversætte til forståeligt dansk. Så lav din egen – og send den eventuelt til Bloggen: arkivparis@aegir.dk.

MOONAGE DAYDREAM
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 3. november til og med onsdag 9. november.
Hverdage kl. 19:15.
Weekend kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 140 minutter.
Censur: 7+.

Anmelderne var begejstrede:

Claus Nygaard Petersen, Filmmagasinet Ekko: Brett Morgens psykedeliske trip af en dokumentar om David Bowie er lige så unik og grænsesprængende som sin hovedperson. 5 stjerner ud af 6.

Ralf Christensen, Information: Det er filosoffen, livselskeren, vovehalsen David Bowie, der portrætteres i det smukke mindfuck, der er dokumentaren ‘Moonage Daydream’. Den fortæller os, at vi med Bowies død ikke kun tabte en stor kunstner. Vi tabte også en mand, der elskede livet og anerkendte døden på vegne af os alle.

Kim Skotte, Politiken: Med fri adgang til David Bowies private arkiver har dokumentarfilmskaberen Brett Morgen skabt et smukt personligt portræt, der næsten kan ses som et posthumt selvportræt. 5 hjerter ud af 6.

Martin Gronemann, netmediet Soundvenue: Akkompagneret af fornemt arkivmateriale giver David Bowie et reflekterende og generøst indblik i den alsidige karriere, som gjorde ham til en af det 20. århundredes mest interessante skikkelser. Men instruktør Brett Morgen har truffet nogle besynderlige valg i fremstillingen. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MOONAGE DAYDREAM
Instruktør: Brett Morgan
Manuskript: Brett Morgan
Klip: Brett Morgan
Medvirkende: David Bowie, Ken Fordham, John ’Hutch’ Hutchinson, Mick Ronson, Mick Woodmansey, Carlos Alomar, Ava Cherry, Dennis Davis, Herbie Flowers, Trevor Bolder, Mike Garson, Geoff MacCormack, Brian Wilshaw, Jeff Beck, Gui Andrisano, Robin Clark, Greg Errioco og Richard Grandoszazza.
Dansk distribution: UIP.