NY FILM I SCALA GUDHJEM: ULYKKE ELLER MORD?

Forfatteren Sandra Voyter bliver ageret af den 45-årige tyske skuespiller Sandra Hüller. Hun er blandt andet kendt for sin rolle i ‘Min far Toni Erdmann’. Den fik hun ‘Den Tyske Filmpris’ og ‘EUs Filmpris’ for, som Bedste Kvindelige Skuespiller’. Foto©Filmbazar.

 FRIT FALD:  Der er fodslag blandt de danske anmeldere. De synes næsten alle sammen, at FRIT FALD fortjener 5 stjerner ud af 6 mulige.

Avisen Danmark skriver ”Emotionelt intens, stilfærdigt hjerteskærende og fortællemæssigt original. Justine Triets femdobbelt Oscar-nominerede Golden Globe og Guldpalmevinder, om en familie i opløsning og forfatterinden, der måske har myrdet sin mand, er nok en af de bedste film, vi kommer til at se på de danske biograflærreder i år.”

Per Juul Carlsen fra Kristeligt Dagblad er lige så begejstret: ”Det er spændende som en krimi, højspændt som et klassisk drama og så fyldt med detaljer, at det er umuligt at gå på toilettet i løbet af de 151 minutters spilletid uden at gå glip af et eller andet vigtigt”.

Ritzau konstaterer kort og godt: ”Intens perle”.

Den 45-årige kvindelige, franske filminstruktør Justine Triets har skrevet det Oscar-vindende manuskript sammen med sin mand, den 43-årige filminstruktør og skuespiller Arthur Harari.

Filmen handler om forfatteren Sandra Voyter og hendes mulige involvering i sin mands død. Han omkommer efter et fald fra anden sal i parrets svejtserhytte.

Da Sandra mistænkes for at have myrdet sin mand, bevæger filmen sig over i et intenst retssalsdrama, der trækker i både den ene og den anden retning, for hvem ved: Måske har Sandra vitterligt begået et mord?

Sandra Hüllers tvetydige portræt af Sandra gør det ikke nemt for publikum, og undervejs kommer selv hendes unge søn i tvivl. Og imens det moderne parforhold pilles fra hinanden i retssalen, smider anklagemyndigheden trumf på ved at udsøge sig passager i forfatterens bøger, som kan understøtte anklagen.

FRIT FALD
vises i Scala Gudhjem
torsdag 14. marts til og med onsdag 20. marts 2024.
Hverdage 19:15 – Weekend 16:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 151 minutter.
Censur: 15+.

Filmen blev nomineret til fem Oscars, blandt andet for ’Bedste Film’, ’Bedste Kvindelige Hovedrolle’ og ’Bedste Instruktør’ – det blev blot til én Oscar, nemlig ’Bedste Originale Manuskript’. Det er da heller ikke så ringe endda. Ellers har den rundt om ved filmfestivaler verden over modtaget ikke mindre end 98 førstepriser og 176 nomineringer.

Film Fakta
FRIT FALD
Original titel: Anatomie d’une chute.
Instruktion: Justine Triet.
Manuskript: Justine Triet og Arthur Harari.
Medvirkende: Sandra Hüller [Sandra Voyter], Swann Arlaud, Milo Machado-Graner, Samuel Theis, Saadie Bentaïeb, Anne Rotger, Messi [hunden], Pierre-François Garel, Ilies Kadri, Cécilie Brunet-Ludet, Antoin Reinartz, Jehnny Beth, Camille Rutherford, Sophie Fillières, Julien Comte, Savannah Rol, Vincent-Courcelle-Labrous, Nesrine Slaoui, Maud Martin med flere.
Producere: Marie-Ange Luciani, Philippe Martin og Davis Thion.
Foto: Simon Beaufils.
Klip: Laurent Sénéchal.
Kostyme-design: Isabelle Pannetier.
Makeup og hår: Olivier Afonso, Aurélie Cerveau og Aufe Thomas.
Visuelle effekter: Thibault Cauderlier med flere.
Stunts: Alexandre Caudelier og Clément Huet.
Produktion: Las Films Pelléas, Les Films de Pierre, France 2 Cinéma, Auverge Rhône-Alpes Cinéma, Canal+ plus 12 flere.
Dansk distribution: Filmbazar.