NY FILM I SCALA GUDHJEM: US-METAL MED DANSK OSCAR [OPDATERET 20/6/21]

Ruben [Riz Ahmed] er heavy-metal-trommeslager i duoen ‘Blackgammon’ sammen med kæresten og forsangerinden Lou [Olivia Cooke]. Efter flere år med stofmisbrug er Ruben kommet på ret køl, men da hørelsen begynder at forsvinde, står han pludselig i sit livs krise.  Foto©CameraFilm.

 SOUND OF METAL:  Det med at være klipper på en film, står oftest langt nede på ranglisten. Men faktisk kan den gode klipper redde en halvdårlig film, ligesom hun kan gøre en god film rigtig dårlig. Den nye film i Scala Gudhjem SOUND OF METAL fik faktisk en Oscar for Bedste Klip, men det der var opsigtsvækkende var, at klipperen er danske Mikkel E. G. Nielsen – søn af sangeren Peter A. G. Nielsen. Det er første gang nogensinde, at en dansker kaprer en Oscar i denne kategori. Så der var jubel i den danske stald af film-klippere.

Men filmen var ikke blot godt klippet. Den var faktisk osse så god, at den blev nomineret til ikke mindre end seks af de attraktive amerikanske statuetter i guld. Blandt andet Bedste Film og Bedste Mandlige Hovedrolle.

Den britiske skuespiller og rapper Riz Ahmed spiller hovedrollen, som trommeslageren Ruben, der i bogstavligste forstand er på stikkerne: Han kæmper med at lægge sit misbrug bag sig, at få sit parfold til at fungere og ikke mindst at bryde igennem med musikken. Så sker det værst tænkelige ­– især for en musiker: Han begynder at miste hørelsen. Det går hurtigt. Og pludselig er livet vendt på hovedet. Men filmens slutpointe er faktisk, at der er alt for neget ‘lyd af metal’ i verden, og at menenesket har brug for stilhed!

Det danske anmelder-korps var ligesom deres udenlandske kolleger meget tilfredse. Således skrev Ralf Christensen, Information: ”En forbilledlig historie om at finde ind til kernen i livet og lykken.” Alle honorerede med 5 ud af 6 mulige stjerner – undtagen Information, som er for kultiverede til at benytte sig af disse letlæste anmelder-stjerner.

SOUND OF METAL
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 17. juni til og med tirsdag 22. juni
[Ingen forestilling Sankt Hans Aften – 23/6]
Hver aften 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 130 minutter
Censur: For alle.

Anmelderne var alle mere end begejstrede:

Kim Skotte, Politiken: … en både begavet og klog film på det helt basalt menneskelige plan. Filmens lydmontage og Riz Ahmeds virkelig fine spil som den rådvilde Ruben med de skjulte ressourcer, giver den lige det ekstra, der uden de helt store demonstrative trommehvirvler gør det til en film, jeg synes, man bør bide mærke i og lægge øjne og ører til. 5 hjerter ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Der er ingen nemme løsninger – ligesom det sjældent er i det virkelige liv – og SOUND OF METAL lægger op til, at man som seer skal tænke selv, og dette er så sandelig ikke nogen selvfølge i Hollywood-film. 5 ud af 6 stjerner.

Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: … Darius Marder spillefilmsdebuterer med et overraskende nuanceret, innovativt og gennemført oprigtigt værk. Helt sit eget, båret af stærke (også Oscar-nominerede) præstationer og en lydside, der spiller den måske største og mest markante rolle. 5 ud af 6 stjerner.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: … en smuk, opbyggelig fortælling om at huske at lytte til sig selv – båret af Riz Ahmeds hudløst ærlige portræt af en trommeslager i eksistentiel krise. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
SOUND OF METAL
Instruktion: Darius Marder
Medvirkende: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Mathieu Amalric med flere
Produktion: Sacha Ben Harroche og Bert Hamelinck
Manuskript: Darius Marder
Fotografi: Daniël Bouquet
Klip: Mikkel E. G. Nielsen
Musik: Nicolas Becker ogAbraham Marder
Land: USA
Produktionsår: 2019
Selskab: Amazon Original Movie
Dansk distribution: Camera Film
Censur: Tilladt for alle.