NY FILM I SCALA GUDHJEM: USA ROSER DANSK FILM FRA BETONBLOKKEN

Det umage par – Kate og Solvej – i en viborgske betonblok ageres af Isabella Møller Hansen og Ragnhild Kaasgaard. Førstnævnte har medvirket i en del tv-serier. Senest ’Håber du kommer godt hjem’. Solvej er er ubeskrevet blad i underholdningsbranchen. Foto: Scanbox.

 MISS VIBORG:  Danske film bliver ved med at blive hyldet i udlandet. Senest spillefilmsdebutanten Marianne Blichers ’Miss Viborg’ som blev kåret som Bedste Nordiske Film ved Santa Barbara Internationale Film Festival 2022 i Californien med ordene: ”Et overraskende feelgood-drama fra betonblokken”.

”Altså det er jo sindssygt fedt! Og helt vildt surrealistisk. Jeg havde selvfølgelig håbet, at det var en global film, og at man kunne omsætte ‘Miss Viborg’ til alle andre miljøer og lokalsamfund på kloden. Og så lige pludselig sidder man i en biografsal i Californien, og publikum klappede, hujede og grinede og var meget udadvendte i deres reaktion. Så jeg blev helt høj over, at filmen også fungerede der. Det er lidt surrealistisk, når man har kæmpet i så mange år for noget, at det lige pludselig sker. Jeg er sindssygt taknemmelig”, fortæller Marianna Blicher til kino.dk.

Filmen handler om den tidligere skønhedsdronning Solvej, som nu lever som isoleret pille-pusher. Hendes nabo, Kate, er en rodløs og frustreret teenager, som en dag beslutter sig for at bryde ind hos Solvej … og så starter balladen.

På spørgsmålet om hvorfor lige Viborg?, svarer instruktøren:

”Jeg er født og opvokset i Viborg, og filmen er optaget i mit gamle kvarter, så for mig er filmen en hyldest til det sted, hvor jeg er vokset op, men filmen kunne være optaget hvor som helst. Den kunne godt have heddet ’Miss Vojens’ eller ’Miss Rødovre’. Jeg havde bare lyst til at vende hjem. Det begynder at boome med film fra provinsen, hvilket er rigtig vigtigt. For vi er jo ikke bare København, vi er jo et helt Danmark, og historierne skal fortælles fra alle steder.”

Om processen bag filmen fortæller Blicher til kino.dk’s Josephine Høgsted:

”For mig er der tre dele, når jeg skaber et værk. Der er dramaet, som gerne skal være ærligt, og man skal kunne mærke det. Så er der ventilen, som er humoren, og så er der æstetikken. Jeg ville sindssygt gerne arbejde med sådan et eventyr i beton. Jeg ville gerne skrue op for farverne, drømmene og eventyret i blokkene, som jeg tror er med til at skabe mere sympati og en lyst til at kigge på billederne .”

”Det har taget mig tre år at finde Solvej. Og uden hende er der ikke nogen film. Jeg havde besluttet mig for, at mine to hovedkarakterer – Kate og Solvej – skulle være nogle, man ikke havde set før. Jeg fandt ud af, at det var sindssygt svært at finde en Solvej, der både har alderen, rundheden og evnen til at spille det her introverte og ensomme menneske. Men da Ragnhild Kaasgaard trådte ind ad døren, så var hun bare rigtig”.

Blicher startede sin karriere som filmproducer og forestillingsleder i teaterverdenen. Som instruktør og manuskriptforfatter debuterede hun i 2009 med kortfilmen ’Mallorca’. I 2012 var hun aktuel med kortfilmen ’Belinda Beautiful’, der vandt flere priser, blandt andet Bedste Kort Fiktionsfilm ved Krakow Film Festival i 2013. I 2017 præsenterede hun kortfilmen ’Altmuligmand’, som også tog priser i udlandet. ’Miss Viborg er hendes første spillefilm.

MISS VIBORG
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 28. april til onsdag 4. maj
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 99 minutter
Censur: 11+.

Anmelderne var mildest talt ikke enige:

René Fredensborg, Ekstra Bladet: MISS VIBORG er en debutfilm, den er ikke helt lydefri, den japper lige lovligt meget mod slutningen. Historiens realisme kan man måske også diskutere i detaljerne, men ikke autencititeten. Det er almindelig uamindelighed. Man genkender karaktererne, man holder af dem og med dem. 5 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, Berlingske: Marianne Blicher imponerer med en spillefilmsdebut, der er feel-good med noget på hjerte og et fint ikke-fordømmende blik på socialklasse. 4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: MISS VIBORG lever på sit gennemførte portræt af et miljø, som er totalt ukendt for de fleste. Og så lever den på modet fra skuespillerne, der spiller det ikkemodige makkerpar.
4 stjerner ud af 6.

Helle Sihm, Dagbladenes Bureau: … uanset om man føler sympati og forståelse for Solvej eller præcis det modsatte, så fremstår filmen som en moderne og alt for lang tragedie om at være hjælpeløst fastlåst i sin ulykke, om at turde lade hjælpsomme mennesker netop hjælpe og at se at få levet livet, inden det er for sent. 2 stjerner ud af 6.

Nicki Bruun, Filmmagasinet Ekko: Dansk debutfilm med kvindelige stortalenter i centrum finder sprudlende livsglæde på tværs af alder og køn i et socialt boligbyggeri. 4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Marianne Blichers debutfilm om gnavne mennesker med hjerter af guld fra Viborgs underklasse, er et charmerende bud på dansk feel-good-film, men døjer med en fortænkt og klodset fortalt historie.

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Provinsen reduceres til forloren autenticitet i den meget lidt vellykkede debutfilm MISS VIBORG. 2 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen), Politiken: Det bliver simpelthen en deprimerende hyldest til middelmådigheden, der er ærgerlig at bevidne i en film, der virker velmenende og måske endda gammeldags arbejderklasseforelsket. Noget, vi meget sjældent ser i dansk film i dag.
3 hjerter ud af 6.

Johanne Høgfeldt, netmediet Soundvenue: Hvis det var tanken, der talte, havde MISS VIBORG stået bedre. Men de gode intentioner om hjertevarme, venskab og carpe diem er bare ikke helt nok til at skabe en dragende filmoplevelse. 2 stjerner ud af 6.

Film Fakta
MISS VIBORG
Instruktør: Marianne Blicher
Medvirkende: Raghild Kaasgaard, Isabella Møller Hansen, Kristian Halken, Josephine Park med flere
Manuskript: Marianne Blicher
Producere: Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jensen
Foto: Martin Munch
Klip: Jenna Andreasen Mangulad
Lyd: Leandro de Loredo
Komponist: Bebe Risenfors
Casting: Lotte Deichmann
Produktionsselskab: Snowglobe
Dansk distribution: Scanbox.