NY FILM I SCALA GUDHJEM: UTROLIGT, MEN SANDT

Hemmeligt møde i London mellem to spioner: Russeren Oleg Penkovskij [Merab Ninidze] og englænderen Greville Wynne [Benedict Cumberbatch]. Foto©Scanbox.

 DEN GODE SPION:  Udover at ’Den Gode Spion’ er nervepirrende spændende, skulle den ifølge pålidelige kilder også være spundet over virkelige begivenheder under Den Kolde Krigs højspændte våbenkapløb. Her udvekslede spioner informationer og infiltrerede hinanden på kryds og tværs på bedste James Bond-vis. Spiontjenesterne sendte helt almindelige borgere direkte ind i løvens hule. Filmen handler om én af disse ’helte’, som skulle gå hen og blive den mest spektakulære af slagsen.

Forretningsmanden Greville Wynne lever et helt almindeligt liv med sin kone og deres søn i London. I 1960 opsøges han af Den Britiske Efterretningstjeneste på grund af hans mange forretningsrejser i Østeuropa. Greville indvilger i at smugle tophemmelige informationer ud af Sovjetunionen. Mødet med hans russiske kilde, Oleg Penkovskij, bliver begyndelsen på en ekstremt farlig mission og et ekstraordinært venskab.

Oprindelig havde filmen den lidt hårdtslående titel ’Ironbark’, som er kodenavnet for spionoperationen. Siden blev den omdøbt til ’The Courier’, hvor fokus er på papirnusseren som mellemled i et storpolitisk spil. Men det er den danske titel, der bedst fanger spion-fagets moralske tvetydighed.

Anmelderne var rimelig glade for dette veldrejede spion-drama. Ikke mindst Politikens Kim Skotte som blandt andet skriver: ”Det nervepirrende høje spil styres med tidstypiske gråtoner sikkert i mål af instruktøren Dominic Cooke. En erfaren instruktør med masser af teater på samvittigheden, hvilket kan ses i hans håndtering af de mange tys-tys-klaustrofobisk neglebidende scener mellem Wynne og Penkovskij”.

DEN GODE SPION
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 29. juli til og med onsdag 4. august
I juli: Hver aften 20:00
I august: Hver aften 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 112 minutter
Censur: 11+
En Biografklub Danmark film
HUSK: Coronapas + ID

Anmelderne var rimelig glade:

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: I forhold til fremtidige spiondramaer fra Den Kolde Krig – og der kommer med garanti flere – kunne man ønske sig en større villighed til at satse filmisk og tænke nutidige facetter ind i både plot og iscenesættelse. Men DEN GODE SPION lever heldigvis op til det, vi håber på i en solid spionfilm.
4 stjerner ud af 6.

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, filmmagasinet Ekko: … en spionfilm, der er flot og seværdig, selv om den har en bismag af søndagsunderholdning på BBC. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Det nervepirrende høje spil styres med tidstypiske gråtoner sikkert i mål af Dominic Cooke. En erfaren instruktør med masser af teater på samvittigheden, hvilket kan ses i hans håndtering af de mange tys-tys-klaustrofobisk neglebidende scener mellem Wynne og Penkovskij.
4 hjerter ud af 6.

Filmfakta
DEN GODE SPION
Originaltitel: The Courier
Instruktion: Dominic Cooke
Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Angus Wright med flere
Produktion: Adam Ackland, Rory Aitken og Ben Browning
Manuskript: Tom O’Connor
Fotografi: Sean Bobbitt
Klip: Tariq Anwar
Musik: Abel Korzeniowski
Land: Storbritannien
Produktionsår: 2020
Dansk distribution: Scanbox.