NY FILM I SCALA GUDHJEM: VERDENS BEDSTE INSTRUKTØR DU ALDRIG HAR HØRT OM

Brad Bird står bag flere af det sidste ti-års mest anmelderroste film, og regnes som et geni inden for animations-genren. Foto©TheWaltDisneyCompany.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

DER FINDES GROFT SAGT to slags filminstruktører, og Scala Gudhjem viser begge netop nu. Onsdag aften kan du lige nå den første type, her i skikkelse af August Bille: Den dybsindige, filosofiske skandinav, som er drevet af en søgen efter livets mening, og som man kan have mistænkt for egentlig hellere at ville instruere et lille kammerstykke på et teater. Og fra torsdag kan du så se den anden type, her i skikkelse af Brad Bird: Den entusiastiske og sprudlende historiefortæller, der elsker at lege med filmmediet, og hvor denne kærlighed er evident i hver eneste fine lille detalje.

Bille er mere berømt herhjemme end Bird, og det er efter denne skribents ydmyge mening en stor fejl. Den amerikanske instruktør står nemlig bag en perlerække af det seneste ti-års fineste film: Instruktør på ’Ratatouille’, en af de kreative kræfter bag ’Wall-E’ og ’Inderst Inde’, instruktør på ’De Utrolige’ og nu seneste ugens film i Scala, DE UTROLGE 2.

Hvis læseren nu tager sig til hovedet og tænker, ”det er jo tegnefilm!”, må vi svare 1: Ja, endda fra selveste Pixar, kongerne af animation. 2: Sænk armene igen, for vil du ikke hellere være vidne til sprudlende fortælleglæde end dybsindig eftertænksomhed?

Hvis læseren indvender, at han ikke har børn, vil vi sige: Fremragende. Ungerne kan man spise af med en gang Far til Fire, de er for små til at vide bedre. De voksne, derimod, er feinschmeckere nok til at værdsætte de skarpe replikker, de visuelle gags, og den udsøgte humor. Børn er bare for små til voksne film, også selv om de tilfældigvis er animerede.

Hvad handler den om? Det er noget med superhelte, der prøver at indpasse sig i samfundet. Men pyt med det – du skal ikke beslutte dig på baggrund af en synopse, men fordi du har lyst til at genopdage, hvordan ægte kærlighed til filmmediet ser ud.

DE UTROLIGE 2 vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 27. til og med onsdag 3. oktober
Hver aften klokken 19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 118 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var rimelig henrykte:

Eini Carina, Politiken: … Dialogen er skarp og elegant, intensiteten øges konstant, og figurerne er på én gang karikerede og psykologisk troværdige. DE UTROLIGE 2 er intet mindre end formidabelt manuskripthåndværk.
5 hjerter ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: … Filmen er så effektivt spændingsfyldt, at den kan måle sig med enhver agentfilm, der har umulige missioner som sit omdrejningspunkt, og samtidig tilbyder den humoristiske godbidder pakket i små fortryllende visuelle gaver.
5 stjerner ud af 6.

Christian Mongaard, Information: … DE UTROLIGE 2 er nok ikke lige så original eller overraskende som den første film, der også blev til, før den altomsiggribende superheltemani ramte verden. Men den kan så meget andet – også på action-og spændingsfronten – og det er alt rigeligt.

Henrik Queitsch: Ekstra Bladet: …det er jo det, Pixar kan, når de er bedst: Fungere på flere niveauer samtidig, så stort set alle aldersklasser (i hvert fald fra seks-syv år og op) vil finde noget at fornøje sig over og kunne spejle sig i. Det er en ret stor kunst.
5 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, BT: … Hele filmen emmer af dedikation og øje for detaljen, og hvis man tror, at det er en børnefilm, bare fordi den er animeret, tager man grundigt fejl. Det er en familiefilm i ordets bedste og bredeste forstand.
5 stjerner ud af 6.

Lisa Brygger, Cinemazone: … Det er en oplevelse i sig selv blot at se DE UTROLIGE 2, og heldigvis er plottet og alle de nye figurer også spændende. Vi taler altså både lækker indpakning og herligt indhold. Hvilken gave.
4 stjerner ud af 6.

Ida Rud, Filmmagasiner Ekko: … DE UtTROLIGE 2 viderefører humoren fra originalen og kombinerer den med tidløse problematikker som kønsroller, familiemønstre og skærmafhængighed.
5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DE UTROLIGE 2
[Originaltitel: Incredibles 2]
Instruktion: Brad Bird
Medvirkende danske stemmer: Torbjørn Hummel, Sofie Stougaard, Maja Iven Ulstrup, Frederik Riebeling Jørgensen, Danica Curcic, Jennifer Ravn Kjersner, Pilou Asbæk, Lars Bom, Jasper Spanning, Rosalinde Mynster, Pia Rosenbaum, Søren Bech-Madsen, Ellen Hillingsø, Jes Dorph-Petersen, Kurt Ravn, Peter Zhelder, Jens Jacob Tychsen, Chili Klaus, Anders Bilberg, Klaus Bondam, Benjamin Kitter, Kasper Leisner, Puk Scharbau og Nick Bird
Produktion: Nicole Paradis Grindle, og John Walker
Manuskript: Brad Bird
Fotografi: Mahyar Abousaeedi, og Erik Smitt
Klip: Stephen Schaffer
Scenografi: Ralph Eggleston
Musik: Michael Giacchino
Land: USA
Sprog: Dansk
Produktionsår: 2018
Biodistributør: The Walt Disney Company