NY FILM I SCALA GUDHJEM: VERDENS FØRSTE MALEDE FILM

En scene fra Loving Vincent. Samtlige 65.000 frames i filmen er skabt i van Goghs unikke stil af 150 dygtige kunstnere. Foto@MiracleFilm.

Af Jesper Rovsing Olsen – Bloggen nye film-expert fra Gudhjem Uptown: MÅSKE ER DU IKKE til tegnefilm. Men hvad nu, hvis tegneren ikke er Walt Disney, men Vincent van Gogh? Hvad nu, hvis 150 dygtige kunstnere skabte en malefilm, hvor du træder ind i van Goghs velkendte univers med hans særegne og forunderlige penselstrøg, der på magisk vis er blevet vakt til live?

Resultatet ville være organisk, fortryllende og visuelt berusende. Hvilket er et direkte citat fra en begejstret fynsk filmanmelder, for malefilmen er blevet til virkelighed. 65.000 frames på en filmrulle er gennem en kunstnerisk tour de force blevet forvandlet til 65.000 van Gogh malerier, som med 24 frames i sekundet bliver levende billeder. Det er “en af de største visuelle præstationer i artier”, skriver en anden anmelder.

Van Goghs guddommelige kunst er naturligvis i sig selv grund nok til at bruge netop hans pensel på det store lærred. Men her er valget helt oplagt, eftersom filmen handler om hans liv – og ikke mindst død.

Omdrejningspunktet i historien er den 29. juli 1890. En såret mand vakler ned ad gaden i den lille franske by Auvres. Han holder sine hænder mod et frisk skudsår i maven. Manden er Vincent van Gogh. På det tidspunkt endnu ukendt for omverden, i dag en af historiens største kunstnere. Hans tragiske død er den dag i dag omgærdet af mystik og spekulationer, for hvem var det, der skød?

LOVING VINCENT er en helt usædvanlig film, der omfavner van Goghs kunstnerskab, skæbne og død gennem stemmen i hans breve og giver nyt liv til personerne på malerierne.

Og filmoplevelsen får en ekstra dimension på åbningsaftenen i Scala Gudhjem torsdag 12. april kl. 19:15. Her træder museumsdirektør Lars Kærulf Møller op på scenen og fortæller lidt om van Goghs dramatiske liv og arbejde. Dette arrangement koster ikke mere end en almindelig forestilling, men billetbestilling anbefales.

De danske filmanmelderne var ikke helt enige:

Kim Skotte, Politiken: Clint Mansells musik er diskret stemningsbærende, og i det hele taget er LIVING VINCENT et fornemt eksempel på, at tekniske topkarakterer kan handle om andet end gigantiske budgetter.  5 hjerter ud af 6.

Jacob Wendt Jensen, Berlingske Tidende: Alt efter humør kan man kalde filmen for en virtuos kuriositet, men det er mere ædrueligt at lande et sted mellem unik og forglemmelig.
3 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Jyllands-Posten: Filmen bliver en slags detektivhistorie om den martrede kunstner og hans tragiske endeligt. Men det er den visuelle og håndværksmæssigt imponerende præstation, der gør LOVING VINCENT til noget særligt.
4 ud af 6 stjerner.

Nyhetsmorgon, TV4, Sverige: Helt mageløst. En af årets bedste film.

The Telegraph, britisk avis: Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

The Independent, britisk avis: Det er virkelig ganske forbløffende.

Variety, amerikansk brancheblad: Enestående …

 

Film Fakta

LOVING VINCENT
Instruktion: Dorota Kobiela og Hugh Welchman
Produktion: Sean Bobbitt, Ivan Mactaggart og Hugh Welchman
Manuskript: Hugh Welchman, Dorota Kobiela og Jacek Dehnel
Fotografi: Tristan Oliver og Lukasz Zal
Klip: Dorota Kobiela og Justyna Wierszynka
Scenografi: Matthew Button
Musik: Clint Mansell
Investorer: USA, Storbritannien og Polen, 2017
Biodistributør: Miracle Film
Varighed: 94 minutter
Billetpris: 85 kroner
Censur: Tilladt for mennesker over 11 år.

Vises i Scala Gudhjem:
Torsdag 12. april til og med onsdag 18. april
Hver aften klokken 19.15.
Biografcafeen åbner 18:30
Bestil eller køb billetter på www.scalagudhjem.dk

SPECIEL ÅBNINGSARRANGEMENT
Filmen introduceres af museumsdirektør Lars Kærulf Møller inden forestillingen torsdag 12. april kl. 19:15. Normal billetpris.

FILM LEXICON
1 frame [ramme] er ét billede i en film. Et sekund består af 24 frames [nogen gange 25].
1 time af 86.400 frames. Så en film består således ikke af levende billeder, men af en række fotografier.