NY FILM I SCALA GUDHJEM: VERDENS MEST FILMATISEREDE ROMAN

Det er den franske skuespiller Francois Civil, der effektivt fægter sig igennem titelrollen. Foto©NordiskFilm.

 DE TRE MUSKETERER: D’ARTAGNAN:  Mon der er nogen roman, der er blev filmatiseret så mange gang som Alexandre Dumas’ ’De Tre Musketerer’? I hvert fald er der en pæn håndfuld skuespillere, der har ageret den elegante musketer gennem tiderne: Douglas Fairbanks [to film i 1920’erne], Don Ameche [1939], Gene Kelly [1948], Gérard Barray [1961], Jean Marais [1962], Michael York [1973, 1974 og 1989], Louis Jourdan [1977], Mikhail Boyarskiy [1978], Gabriel Byrne [1998], Vincent Elbaz [2005], Luke Pasqualino [2014 og 2016], Logan Lerman [2011] – og nej, Mads Mikkelsen har aldrig været en af de tre musketerer, men til gengæld spillede han selvfølgelig skurken Rochefort i 2011-udgaven.

Og nu er de tre musketerer atter på plakaten, denne gang specielt fokuseret på d’Artagnan med den 33-årige Francois Civil i titelrollen. I øvrigt bygger figuren d’Artagnan på den en virkelig person, nemlig Charles de Batz-Castelmore, som levede i Frankrig i 1700-tallet.

I filmen efterlades d’Artagnan døende efter at have forsøgt at redde en ung kvinde fra at blive kidnappet. Senere ankommer han til Paris, hvor prøver han at finde sine overfaldsmænd. Han ved dog ikke, at dette leder ham ind i hjertet af en virkelig krig, hvor Frankrigs fremtid er på spil.

Den franske romanforfatter Alexandre Dumas, den ældre [1802 -1870] er mest kendt for sine talrige historiske romaner og eventyr, som har gjort ham til den mest læste franske forfatter i verden. Mange af hans romaner, som ’Greven af Monte Cristo’ og ’De Tre Musketerer’, udkom først som føljetoner i aviser og magasiner. Et fransk fænomen, som senere blev udbredt i resten af verden.

Dumas’ far var mulat, idet hans farmor var afro-amerikansk slave, og han måtte tåle en del racisme … ligesom hans far Thomas Alexandre Davy-Dumas de la Pailleterie. Han var en berømt personlighed som avancerede til general i revolutionshæren for senere at blive bortvist fra hæren, da kejserdømmet genindførte racistiske regler i hæren.

DE TRE MUSKETERER: d’ARTAGNAN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 6. juli til og med onsdag 12. juli.
Hver aften kl. 20:00.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 122 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var ret så begejstrede:

Filmmagasinet Ekko: Persongalleriet er stort, men det er intet problem at følge med sådan en talentfuld skare. Tilsat actionmættet spænding og dygtig instruktion pustes der nyt liv i den klassiske fortælling. 5 stjerner ud  af 6.

Information: Martin Bourboulon forsøger at gå nuanceret og realistisk til værks i den første af flere planlagte Dumas-filmatiseringer, ‘De tre musketerer: D’Artagnan’ er både flot og underholdende, men også ujævn. Information uddeler ikke stjerner.

Netmediet Soundvenue: Frankrigs første filmatisering af Dumas’ musketerer i 65 år er et lovende første kapitel af en større historie, men hæver sig ikke højt over den gennemsnitlige historiske eventyrfilm.
4 stjerner ud af 6.

Berlingske: Den nye franske filmatisering af ‘De tre musketerer’ genopfinder ikke noget som helst, men er alligevel svært underholdende.
5 stjerner ud af 6.

Morgenavisen Jyllands-Posten: Martin Bourboulons lidt mørke version af den gennemtærskede ‘De tre musketerer’ er velspillet, men markerer sig først og fremmest med en storslået visualitet. 4 stjerner ud af 6.

Film Fakta
DE TRE MUSKETERER: D’ARTAGNAN
Original titel:
Les trois mousquetaires: d’Artagnan.
Instruktion: Martin Bourboulon.
Medvirkende: Francois Civil [D’Artagnan], Romain Duris, Eva Green, Vicky Krieps, Jacob Fortune-Lloyd, Marc Barbé, Julien Frison, Gabriel Almaer, Vincent Cassel, Pio Marmaï, Louis Garrel, Lyna Khoudri, Eric Ruf, Patrick Mille, Ivan franek, Thibault Vincon, Olivier le Montagner med flere.
Manuskript: Matthieu Delaporte og Andre de la Patellière.
Forlæg: Alexandre Duma´s romaner om de tre musketerer.
Producere: Dimitri Rassam, Alexandre de la Patelliére med flere.
Foto: Nicolas Bolduc.
Klip: Célia Lafitedupont.
Musik: Gaullaume Roussel..
Casting: Elodie Demey.
Kostymer: Thierry Delattre.
Makeup og hår: Colne Alet, Djoher Ait Maer, Laura Bernard, Aurore Bougouin, Roxane Bruneton, Avril Carpentier, Marion Chevance med flere.
Lyd: David Rit med flere.
Speciel effects: Jean-Christophe Magnaud, Olivier Nguyen og Clément Wintz.
Stunts: Dustin Audibert, Tony Augé, Dimitri Bedsicovitch med flere.
Produktion: Chapter 2, Pathé, Mó Film, Constantin Film, Zweite Deutsches Fernsehen, DeaPlaneta, Umédie, Orange Cinéma Séries, Canal+, M6, uFund, Régional Bretagne og Centre National du Cinéma et de l’Image Ainimée.
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution.