NY FILM I SCALA GUDHJEM: VINDER PRISER VERDEN OVER

Den 34-årige dansk-amerikanske Elliott Crosset Hove har hovedrollen son den danske præst Lucas. Han er uddannet på Statens Teaterskole i 2015. Har medvirket i en lang række danske film, som fx I Blodet, Forældre, Vinterbrødre, Journal 64, Før Frosten og Kød og Blod samt i tv-serien Broen. Foto©Scanbox.

 VANSKABTE LAND:  Måske var Danmark ikke så gode til fodbold i det forgange år. Til gengæld tager dansk film i disse år kegler rundt i verden. Den ny pris-darling er Hlynur Pálmas VANSKABTE LAND, som vandt intet mindre end fem priser på fire forskellige festivaler sidste år. Først vandt filmen i hovedkonkurrencen på Chicago International Film Festival, hvor den også vandt ’Bedste Fotografering’. Senere vandt den ligeledes en hovedpris ved Riga Internationale Filmfestival i Letland, mens den på filmfestivaler i Spanien [Internacional de Cine de Gálder] og i Ungarn [ART/Film Festival], vandt priser som ’Bedste Skuespiller’ og ’Bedste scenografi’.

Tidligere har den vundet priser ved London Filmfestival og San Sebastian International Filmfestival. Ligesom den også var den danske kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2022. Her blev den pudsigt nok slået på stregen islandske ’Lamb’.

Filmen udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede, da en ung, dansk præst udsendes til en fjerntliggende del af Island, som på det her tidspunkt er dansk. Her skal han bygge en kirke og fotografere den lokale befolkning. Det bliver en brutal og hård rejse i den ubarmhjertige islandske natur.

Som den danske juryen for Nordisk Råd-prisen skriver i deres motivation:

”En dansk præst rejser gennem det barske, islandske landskab med gode intentioner, men må hurtigt bukke under for sine egne fysiske og psykiske svagheder, og den danskuddannede islandske instruktør skildrer hans rejse med en unik blanding af Dreyer’sk ro, befriende skæv humor og et nuanceret blik for religionens bagside og det svære møde mellem to kulturer. Filmen tager udgangspunkt i de første fotografier fundet i Island, og modsat præsten lykkes instruktøren med sin svære mission: At få fortiden til at stå lyslevende for os med en uforudsigelig historie og gudesmukke billeder, indkapslet i et 4:3-format, der får landskaberne til at stå frem i et nyt lys.”

PS fra Din Blogger: Du må IKKE gå glip af dette enestående mesterværk. Så det kan ikke blive mere enkelt – og mere stærkt. Se den! Sidste dag på onsdag.

VANSKABTE LAND
vises i Scala Gudhjem
fra mandag 2. januar til og med onsdag 4. januar.
Hver dag kl. 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 138 minutter.
Censur: 11+.

Anmelderne var ret så begejstrerede.

Kristian Lindberg, Berlingske: Islandske Hlynur Pálmason har vilde natursyner i sit forfrosne hjemland med ’Vanskabte land’, der kæmper for at samle et stort bundt af ideer. 5 stjerner ud af 6.

Lars Bukdahl, Filmmagasinet Ekko: Hlynur Pálmasons tredje spillefilm om en dansk præsts møde med den islandske natur er et ormstukkent, excentrisk kostumedrama fyldt med instruktørens inspirerende særheder.
4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: Hlynur Pálmason bekræfter med det dansk-islandske kolonitidsepos ’Vanskabte land’, at han er en af Nordens mest originale filmskabere, der både lader sine centrale karakterer slå gnister og skildrer den omgivende natur, så det kan mærkes.
[Information uddeler ikke stjerner]

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: Den ubarmhjertige islandske natur spiller hovedrollen i det vanvittigt smukke og brutale drama ’Vanskabte land’. 5 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: Med sin fortælling om et menneske på en rejse ind i sjælens mørke, er den en nordisk pendant til Francis Ford Coppolas klassiske krigsfilm, ’Dommedag nu’ – bare uden krig og Vietnam. Det er ikke engang en god sammenligning. Der findes nemlig ikke nogen anden film som ’Vanskabte land’. 5 stjerner ud af 6.

Nanna Frank Rasmussen, Politiken: Elliott Crosset Hove giver karakteren fascinerende liv og krop ved at gestalte Lucas som dirrende dumstædig og eksistentielt overmodig i begyndelsen af filmen, senere ser han nedslidt og åndeligt udsultet ud af sin færd. Det er voldsomt fascinerende. 5 hjerter ud af 6.

Jakob Freudendal, netmediet Soundvenue: Med ’Vanskabte land’ om dansk kolonialisme i Island beviser Hlynur Pálmason, at han er en af de mest fremtrædende nye filmstemmer i Norden. 5 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Visuelt er filmen en bedrift. Pálmason har hver gang brugt vejret, tiden og topografien som udtryk for indre kræfter, der raser uanfægteligt. Her er skabelsen og fortabelsen skildret, så ingen dialog er nødvendig. [Weekend-avisen uddeler ikke stjerner]

Film Fakta
VANSKABTE LAND
Instruktør: Hlynuir Pálmason
Medvirkende: Ellioot Crosset Hove, Ingvar Eggert Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Lohmann, Hilmar Gudjónsson, Ída Mekkin Hlynsdóttir, Fridrik Hrafn Raynisson. Gunnar Bragi Porsteinsson, Ingimundur Grétarsson, Ísar Svan Gautason, Ingvar Sigurdsson, Waage Sandø, Snæbjörg Gudmundsdóttir, Fridrik Fridriksson, Ingvar Pordarson, Birta Gunnarsdóttir, Kristinn Gudmundsson med flere
Manuskript: Hlynuir Pálmason
Producere: Johnny Andersen, Birgitta Bjornsdottir, Didat Domehro med flere
Musik: Alex Zhang Hungtai
Foto: Maria von Hauswolff
Klipper: Julius Krebs Damsbo
Casting: Rie Hedegaard
Kostumer: Nina Grønlund
Lyd: Kristien Eidnes Anderen med flere
Stunts: Jón Vidar Anpórsson og Ingibjörg Helga Arnpórsdóttir
Dansk distribution: Scanbox.