NY FILM I SCALA GUDHJEM: VOKSNE ER BØRN DER ER BLEVET SINDSSYGE

Fædre har ikke noget imod at nyde en kold pilsner, mens de snakker om deres børn … eller rettere om dem selv. Her slapper Carsten Bjørnlund og Rasmus Bjerg under klassens lejrtur . Foto©NordiskFilm

 FÆDRE OG MØDRE:  Det er skuespilleren Paprika Steen, der står bag de grove løjer i filmen om FÆDRE OG MØDRE, der alle har børn i den samme klasse. Det handler især om ægteparret Piv og Ulrik, der prøver at blive en del af forældregruppen i deres datters nye skoleklasse. Magtstrukturer, dominerende personligheder og traditionstung institutionskultur betyder dog, at det er en sværere opgave end som så. Under den årlige forældre-børn-lejrtur er idéen, at de alle sammen skal rystes sammen. Og det bliver de måske, men lejrturen spidder forældrene, der viser sig at være mere barnlige end deres børn.

Kristeligs Dagblads Per Juul Carlsen giver fire stjerner ud af seks med denne bredside: ”Hvor er børnene i alt dette? Helt væk! […] I stedet har forældrene med stor entusiasme fundet sammen i et skoleklasselignende hierarki med ledere, medløbere og outsidere. Fædrene og mødrene taler om deres børn hele tiden, men ævler faktisk kun om dem selv. De er en flok store børn”.

I podcasten ‘Den varme biografstol’ fortæller instruktøren om filmens stjernespækkede rolleliste, der bl.a. byder på Nikolaj Lie Kaas og Rasmus Bjerg. ”Jeg er en instruktør, der ikke prøvefilmer skuespillerne først. Jeg sætter dem bare sammen, og så håber jeg, det går. Jeg understreger, at vi spiller under samme himmel. Det nytter ikke noget, at den ene spiller revykøbing, og den anden spiller med i Bergman. De skal prøve at finde hinanden i det samme toneleje. Jeg tror, at der er en kæmpe gave i, at der er så mange skuespillere med i filmen. Nogen kommer lige fra en amerikansk tv-serie på HBO, andre fra andre knap så spektakulære jobs. Men alle vil gerne hjælpe hinanden og være der for hinanden. Ikke være den irriterende, ikke være den der blokerer samarbejdet. Så der kommer en fantastisk energi i det”.

Der er også kommet en masse energi fra publikum. Åbningsweekenden startede med et brag. Omkring 150.000 billetter blev solgt. Det tyder på, at FÆDRE OG MØDRE bliver lidt af en blockbuster, og måske kan sætte en ny publikumsrekord for en dansk film.

Anmelderne var rimelig tilfredse:

Kristian Dam Nygaard, B.T.: FÆDRE OG MØDRE ligner ikke en ny dansk komedieklassiker, men virker som et pænt sikkert efterårshit – særligt til alle der til dagligt kæmper med madpakker og forældregrupper.
4 stjerner ud af 6.

Michael Solgaard, Børsen: Alle skuespillerne er gode, men hvis man skal have en anke, så bliver humoren og pointerne indimellem lidt for klichéfyldte. Vi griner stadig i biografen, men skal passe på med at det ikke bliver for anstrengt. 4 stjerner ud af 6.

René Fredensborg, Ekstra Bladet: Digteren Michael Strunge sagde engang: “Voksne er børn, der er blevet sindssyge”.I Paprika Steens skarpe og sindsoprivende satire er det netop forældre, der som type fremstår indlæggelsesparate. På børnenes bekostning, naturligvis.
4
ud af 6 stjerner.

Kristian Ditlev Jensen, Filmmagasinet Ekko: De voksne er de barnlige i Paprika Steens perfekt balancerede komedie, der fremkalder hovedrysten, høj latter og en bævende underlæbe. 5 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: I Paprika Steens nye komedie er det forældregruppen i en 6. klasse, der står for størstedelen af den præpubertære galskab. Det er ret sjovt og genkendeligt, men persontegningen mangler en sjat varme.
[Information uddeler ikke stjerner].

Katrine Sommer Boysen, Morgenavisen Jyllands-Posten: … i den forrygende komedie FÆDRE OG MØDRE er tingene nok sat på spidsen, men de rammer alligevel helt rent i den moderne forældreskabsdiskurs.
4 stjerner ud af 6.

Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: De skarpt tegnede karikaturer er imidlertid både filmens styrke og svaghed. Der er flere skarpe iagttagelser og glimrende grin undervejs, men vi har fået et klart indtryk af samtlige typer inden for de første 5-10 minutter. Og der bliver de. 4 stjerner ud af 6.

Kim Skotte, Politiken: Udfordringen med så stort et ensemble er at få gjort de mange personer og deres problemer vedkommende. […] Alle forældre vil jo kunne genkende de udmattende perfekte forældre med deres lammende høje bundniveau, men filmens forældre forbliver et karikeret typegalleri. 3 stjerner ud af 6.

Jacob Ludvigsen, netmediet Soundvenue: Paprika Steen er inspireret af den tragikomiske sædekomedie, som man blandt andet kender fra Woody Allen og Mike Nichols, en tilgang, der føles som en ualmindeligt frisk brise over den banale folkekomik, der har domineret dansk filmkomedie i årtier.
3 stjerner ud af 6.

Bo Green Jensen, Weekendavisen: Ensemblespillet er gedigent orkestreret, men desværre er typerne tegnet for hårdt. Det bliver en film, der bekræfter fordomme, i stedet for at udfordre dem. Der bliver fråset og sviret, bedraget i busken og sunget for fuld udblæsning ved lejrbålet. [Weekendavisen uddeler ikke stjerner].

FÆDRE OG MØDRE
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 24. november til og med onsdag 30. november.
Sidste fire dage med danske undertexter
Hverdage kl. 19:15.
Weekend kl. 16:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 97 minutter.
Censur: 7+.

En Biografklub Damark Film

Film Fakta
FÆDRE OG MØDRE
Instruktør: Paprika Steen
Medvirkende: Katrine Greis-Rosentha, Jocob Lohmann, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann, Amansa Collin, Lisa Baastrup, Line Kruse, Rasmus Bjerg, Carsten Bjørnlund, Mikael Birkkjær, Meret Mærkedahl, Filippa Suenseon, Lisa Lowen Kongsli, Maria Rossing, Peter Zandersen, Isa Skelbæk-Knudsen, Victor Madsen med flere
Manuskript: Jakob Weis
Producere: Sandra Foss, Søren Frimodt-Møller, Henrik Zein med flere
Musik: Jeppe Kaas
Fotograf: Jan Pallesen
Klipper: Jacob Thuesen
Caster: Julie Hennecke Hartmann
Kostumer: Stine Gudmundsen-Holmgreen
Makeup: Nanna Castmar-Jensen, Louise Hauberg, Malene Immerkær og Alexander Kenny
Stunts: Jacob Sebastian Malm Carlsen og Anne Rasmusen
Dansk distribution: Nordisk Film.