NY FILM I SCALA GUDHJEM: VORES RACISTISKE TERROR-REGIME
VIFTEN: Denne nye danske film vil udfordre danskernes historiske hukommelsestab, da landet også var en af de mange slavenationer. Som Johanne Høgfeldt skriver i netmediet Soundvenue: ”VIFTEN gør ondt at se af mange grunde. En af dem er at indse, at jeg tæt på intet aner om dansk kolonihistorie”.
Selvom slaveriet på De Dansk Vestindiske Øer i 1800-tallet tidligere har været skildret på film, er det et relativt ubeskrevet blad. Filmen gør op med dette oversete kapitel i den dansk selvbevidsthed. Og endda ved at skildre den nedværdigende, racistiske periode som en komedie!
Frederikke Aspöck, som er kendt for blandt DE FRIVILLIGE fra 2019 med Anders Matthesen, har instrueret filmen. Hun går hårdt og brutalt – og humoristisk – til værks, når de groteske ydmygelser af det trællebundne folkefærd ruller over lærredet.
Vi befinder os på Dansk Vestindien i det Herrens år 1848. Året hvor flere hundrede slavebundne negre truer med at ødelægge og nedbrænde Frederiksstad og resten af St. Croix, hvis de ikke får deres frihed. Det fik Danmarks Slave-guvernør Peter von Scholten til at underskrive en ophævelse af slaveriet.
Dilemmaet udspiller sig mellem veninderne Anna Heegaard og Petrine. Begge kvinder er farvede, men deres levevilkår er vidt forskellige. Anna er fri og ejer den slavegjorte Petrine. Anna lever sammen med Peter von Scholten på sit landsted, hvor hun styrer hjemmet, formuen og sin elskede og betroede husholderske Petrine. Altså et tema om magt og gensidig afhængighed, der med både dyb alvor og absurd komik udfordrer vores belejlige hukommelsestab.
VIFTEN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 1. juni til onsdag 7. juni.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 95 minutter.
Censur: 11+.
Anmelderne var rimelig tilfredse:
Kristian Lindberg, Berlingske: Frederikke Aspöcks VIFTEN er den rette film til tiden om vores lidet glorværdige plads blandt Europas slavehandlende nationer. Den er et satirisk eksperiment, der kalder på alt andet end letkøbt harme. 4 stjerner ud af 6.
Michael Solgaard, Børsen: Filmen får med et glimt i øjet og underspillede grusomheder en skovl under den koloni-leflen og -romantisering, som mange nok har om Danmarks år i Vestindien. 4 stjerner ud af 6.
René Fredensborg, Ekstra Bladet: Instruktør vil gøre op med ’romantiseringen af Danmarks slavetid’, men det bliver kun mere absurd set fra de sortes synsvinkel. På den led er VIFTEN en sjov, lille film, men ligegyldig som politisk statement. 3 stjerner ud af 6.
Kjartan Hansen, Filmmagasinet Ekko: Med veloplagt satire har filmskabere endelig modet til at pille glorien af Peter von Scholten og vise, at Danmarks nuttede kolonifortid var et racistisk terrorregime.
4 stjerner ud af 6.
Ralf Christensen, Information: Fremstillingerne i den danske film VIFTEN om Danmarks tid som slavenation er en gave til en samtale, der ikke må stoppe. Om en fortid, der for alt længe har været poleret til ukendelighed, men vedbliver at være en skamplet.
Information uddeler ikke stjerner.
Frederik Asschenfeldt Vandrup, Morgenavisen Jyllands-Posten: Veloplagt dansk anti-eventyr reviderer historien om Peter von Scholten og den humanistiske danske slavefortid. 4 stjerner ud af 6.
Per Juul Carlsen, Kristeligt Dagblad: VIFTEN er et charmerende og farvestrålende slag i mellemgulvet på Danmarkshistorien. […] Her i 2023 er den så absolut en tiltrængt udfordring, en film til en tid, der trænger til nye vinkler. 4 stjerner ud af 6.
Kim Skotte, Politiken: VIFTEN kan ses som det filmiske sidestykke til at vælte en buste af en gammel slaveejer i havnen. Men heldigvis et galgenhumoristisk sidestykke. 4 hjerter ud af 6.
Johanne Høgfeldt, netmediet Soundvenue: VIFTEN gør ondt at se af mange grunde. En af dem er at indse, at jeg tæt på intet aner om dansk kolonihistorie. 4 stjerner ud af 6.
Linea Maja Ernst, Weekendavisen: VIFTEN er en kollektiv pragtpræstation: Smuk, selvsikker, fuld af menneskelige nuancer og absurd humor. Weekendavisen uddeler ikke stjerner.
Film Fakta
VIFTEN
Instruktion: Frederikke Aspöck.
Medvirkende: Anna Neye, Sara Fanta Traore, Claus Riis Østergaard, Tyler Errol Murray, Jesper Asholt, James L. Sampson, Prince Yaw Appiah, Peter Gantzler, Karen Mukupa, Maria Leticia Eyenga Ncogo Esuba, Jesper Groth, Søs Sif Thiele, Anders Brink Madsen, Caroline Hederson, Chérie Celeste Malone, Christopher Læsø, Søren Sætter Lassen, Luis Dyangani med flere.
Manuskript: Anna Neye.
Producenter: Nina Leidersdorff, Pernille Munk Skydsgaard, Meta Louise Foldager Sørensen med flere.
Musik: Rasmus Bille Bäncke.
Foto: Linda Wassberg.
Klip: Martin Schade.
Casting: Clara Lykke Louw og Anja Philip.
Kostumer: Charlotte Moe.
Makeup: Maria Falcón, Domingo Rodriguea, Laura Sanchaz med flere.
Hår: Cynthia Jimennez Tapia og Kirsten Zäschke.
Stunts: Isaac Hennerberg Bay med flere.
Stills: Håvard Schel.
Jurister: Anja Kempinski Németh og Jaime Sanz.
Sikkerhedschef: Ruben Suayo.
Historisk konsulent: Gunvor Simonsen.
Stemmecoach: Joel Trill.
Oversætter: Oliver Ussing.
Reseacher: Andrea Winding.
Produktion: Brain Academy, DR Studios, Meta Film, Notdic Film and Telvision Fund, SF Studios, Seven Islands Film, Sveriges Television og Det Danske Filminstituts Arkiv.
Dansk distribution: SF Studios.