NY FILM I SCALA GUDHJEM: DA NAZISTERNE JAGTEDE JØDER I PARIS

Daniel Auteuil spiller den jødiske juveler Haffmann. Fot0©Bazar.

 FARVEL, HR. HAFFMANN:  “Filmen er et elegant parisisk melodrama i Anden Verdenskrigs skygge”, skriver forfatteren Henrik Wivel i Kristeligt Dagblad og forsætter: ”Den er et ganske raffineret kammerspil med melodramatiske over- og undertoner. Bundet til en bestemt lokalitet og en lille intim kreds af personer”.

Tiden er 1941 efter det såkaldte ’Slaget om Frankrig’ også kendt som ’Frankrigs fald’. De tyske tropper var i stand til at besejre og besætte Frankrig, Belgien, Luxembourg og Holland på seks uger efter invasionens start den 10. maj 1940.

Året efter begyndte man at anholde jøder og i sommeren 1942 – nærmere betegnet 16. og 17. juli – anholdte fransk politi 13.152 jøder, deriblandt 4.114 børn, som led i nazisternes ’Endlösning’, som de inden deportationen til Auschwitz spærrede inde på ’Vintercykelbanen’ – Vélodrome d’Hiver – i Paris. Ingen af dem overlevede.

Det er i dette giftige og dødsensfarlige miljø FARVEL HR. HAFFMANN udspiller sig. François Mercier er en helt almindelig mand, som kun drømmer om at starte en familie med sin elskede Blanche. Til daglig arbejder han for den jødiske juveler Joseph Haffmann, men forretningen – og deres indbyrdes forhold – mere end udfordres af den tyske besættelsesmagt, der tvinger Haffmann til at gå under jorden, mens Mercier kører butikken videre.

Anmelderne var rimelig glade. Filmmagasinet Ekko gav 4 stjerner ud af 6. Politikens Joakim Grundahl gik et tand højere med 5 hjerter og ordene: ”Gnistrende godt kammerspil om holocaust og ædelsten”.

FARVEL HR. HAFFMANN
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 29. september til og med onsdag 5. oktober
Alle dage 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 115 minutter
Censur: 15+.

De andre anmeldelser:

Kjartan Hansen, Filmmagasinet Ekko: Fremragende skuespilpræstationer løfter fransk holocaust-fortælling, som med nutidens fremmedhad er skræmmende aktuel. 4 stjerner ud af 6.

Eva Novrup Redvall, Information: Fred Cavayés skæbnefortælling om en svær pagt mellem to ulige mænd i Paris under Anden Verdenskrig stoler vellykket på, at man med en knivskarp kerne ikke behøver lave de store filmiske armbevægelser.

Joakim Grundahl, Politiken: Det er med stort spil og små detaljer som et knust glas og en pose med en pantelåners ædelsten, at det franske kammerspil om en juveler i Paris bliver så stærk en fortælling om holocaust. 5 hjerter ud af 6.

Kulturen.nu: Elegant, kompleks komprimeret og neglebidende spændende. En af den slags film, du ikke må gå glip af. 5 stjerner ud af 6.

Film Fakta
FARVEL, HR. HAFFMANN
Original titel: Adieu monsieur Haffmann
Instruktør: Fred Cavayé
Medvirkende: Daniel Auteuil, Gilles Lellouche, Sara Giraudeau, Mathilde Bisson, Jérôme Cachon, Yoann Blanc, Claudette Walker, Philipp Weissert, Pascal Lifschutz, Pierre Benoist, Nikolai Kinski, Anne Coesens, Gillaume Marquet, Pierre Forest, Pierre Reggiani, Jean-Cyril Durieux, Caroline Nolot, Laurent Bozzi med flere
Manuskript: Fred Cavayé, Jean-Phillipr Daguerre og Sarah Kaminsky
Producere: Marie de Cenival og Phillippe Rousselet med flere
Land: Frankrig
Musik: Christophe Rouden
Foto: Mickael Dumontier og Stéphane Garmier
Casting: Michael Chiffre
Dekorationer: Cécilie Arlet Colin, Julien Joanny med flereKostumer: Chloé Amirouche, Didier Despin, Anna Lalay med flere
Makeup: Pascale Bouquière, Hugues Lavau og Lola Maillard
Hår: Laurent Bozzi, Marie-Pierre Hattabi og Géraldine Lemaire med
flere
Lyd: Jérôme Battistelli, Fanny Bilani og David Danesi med flere
Stunts: Gilles Conseil, Olivier Fornara og Antoine Pique
Dansk distribution: Filmbazar.