NY FILM TIL SCALA GUDHJEM: FILMEN HELE VERDEN HAR VENTET PÅ

Penelope Wilton er Isobel Merton, som er god veninde til Violet Grantham, som ageres af 87-årige Maggie Smith. Foto: UIP.

 DOWNTON ABBEY – EN NY ÆRA:  Endelig … endelig …. er det historiske drama om familien Crawley og deres trofaste tjenerstab tilbage i biograferne. Det drejer sig selvfølgelig om den rasende populære, historiske dramaserie ’Downton Abbey’, som siden 2010 har budt på drama, intriger og kærlighed på det fiktive gods Downton Abbey i idylliske, engelske Yorkshire

Efter seks sæsoner og 15 Emmy-priser stoppede tv-serien i 2015, men i 2019 vendte størstedelen af de kendte karakterer tilbage i en filmversion. Og nu kommer forsættelsen med eftertitlen ’En ny æra’.

Manden bag både tv-serien og de to film-versioner er Julian Alexander Kitchener-Fellowes, Baron Fellowes af West Stafford. Han er i 1949 i Cairo og er både skuespiller, forfatter, filminstruktør. Desuden er han med af Overhuset for de konserve. Han er hovedsaglig kendt for sine mange bestseller-noveller i Sunday Times. Han skev også manuskriptet til ’Gosford Park’, som i 2002 blevet kåret som Bedste Orignale Filmauskript’ af de britiske filmanmeldere. Så det er ikke hr.-Hvem-som-helst der står den længe ventede fortsættelse af adelige løjer i Downton Abbey.

For at skaffe penge til en meget tiltrængt reparation af slottets tag indvilger Lady Mary i, at Downton Abbey bliver gjort til kulisse for et filmhold, der skal optage et moderne drama. Det vækker især stor nysgerrighed hos tjenerstaben.

Samtidig chokeres alle af Enkegrevinden af Granthams mystiske fortid. Hun har nemlig arvet en villa i Sydfrankrig fra en gammel bekendt, som de aldrig har hørt om før. Derfor drager Grev Robert afsted til Sydfrankrig sammen med en stor del af Crawley-familien, mens Lady Mary må holde skansen derhjemme.

Mystikken om arven fra en vis Marquis de Montmirail breder sig, og får Lord Grantham til at tvivle så meget på, hvem denne mand egentlig er, at Lady Grantham bliver tvunget til at betro ham en dyb hemmelighed.

Der er således lagt op til dramaer på flere planer. Sådan skal det selvfølgelig være, når vi andre fattigrøve får lov at smugkigge ind hos de rige, som tilsyneladende lever et liv i overdådig luksus, men åbenbart krydret med daglige intriger.

Mon ikke denne her film vil slå billet-rekorden dette år? I hvert fald har ikke mindre end 43 danske biografer lige fra Katuaq i Nuuk til Grand Teatret i København premiere på filmen.

DOWNTON ABBEY – EN NY ÆRA
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 19. maj til søndag 29. maj
Alle dage 19:15
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 120 minutter
Censur: Tilladt for alle.

Film Fakta
DOWNTON ABBEY – EN NY ÆRA
Instruktør: Simon Curtis
Medvirkende: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt, Harry Hadden-Paton, Robert James-Collier, Allen Leech, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern, Sophie McShera, Tuppence Middleton, Lesley Nicol, Maggie Smith, Imelda Staunton, Penelope Wilton, Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye, Dominic West, Jonathan Zaccaï med flere
Lokation: Highclere Castle
Foto: Gavin Struthers
Filmselskab: Carnival Films og WGBH-T
Dansk distribution: UIP.