NY HELÅRSBEBOER I GUDHJEM

Hunden Hekla lufter Thomas Larsson på Nørresand i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

LIGESOM ANTALLET AF helårsbeboere stiger i Gudhjem, stiger antallet af hunde også. Således kunne Proviantens ejere stolt vise deres nye familiemedlem frem. Hunden Hekla er fra – ikke Andeby – men Aneby. Det er en mindre by 250 km sydvest for Stockholm. Det var her, at Proviantens Thomas Larsson hentede Hekla. Da den også er udstyret med stamtavle, måtte der erlægges den nette sum af 18.0000 – heldigvis i stærkt degraderede svenske kroner. Men så fulgte der også hundesnor, 15 kilo hundefoder plus flere hundeting med.

Edwin Henry Landseers malerie af ‘A Distinguished Member of the Humane Society’. Olie på lærred. 111 x 143 cm. Tate Collection, London.

Hekla er en såkaldt Landseer, der også kaldes Kontinental Landseer. En stor og stærk hunderace som har har fået navn efter den kendte billedkunstner Sir Edwin Henry Landseer [1802-1873], som i 1838 blandt andet malede det berømte billede ’The Distinguished Member of the Humane Society’. Racen kom oprindeligt fra den canadiske ø Newfoundland, men blev ført til England i så stort antal i perioden 1800 til 1850 at den uddøde i Newfoundland. Omkring år 1900 var den gået af mode i England, men blev reddet og videreudviklet af tyske opdrættere, og fik derved benævnelsen Kontinental.

BLOGGEN: Thomas, hvorfor ville du have lige nøjagtig sådan en hund? Er det fordi, den er så nuttet?

THOMAS LARSSON: Nej … fordi det er en handicap-hund. Jeg kan godt lide handicap-hunde.

BLOGGEN: Altså en førerhund for blinde?

THOMAS LARSSON: Nej, ikke alene. Den er god til at hjælpe handicappede med fx at hente og bringe ting og skabe ro omkring dens ejer. Og så er det også en vandhund. Dens funktion som rednings- og fisker-hund og dens evne som svømmer og dykker er væsentlige karaktertræk. Det passer jo perfekt til Gudhjem.

BLOGGEN: Den må så blive byens sjette vinterbader.

THOMAS LARSSON: Ja, når den bliver lidt ældre skal den ud og svømme i havet.

BLOGGEN: Jeg fået at vide, at årsagen til, at du nu har fået en ny lokal legekammerat skyldes, at du er holdt op med at spille i det københavnske band ’The Rambo Banjo and the Slickpickers’.

THOMAS LARSSON: Ja, det er rigtigt. Fremover vil jeg være meget mere på Bornholm. Men det er altså ikke bare min hund, men også Marias.

BLOGGEN: Det vil sige, at Maria også godt må lufte kræet uden at spørge om forlov?

THOMAS LARSSON: Hel sikkert!

Som læsere af denne Blog vil vide, var hunden Pjok nodevender for Havnekorets Førsteviolinist indtil sidstnævnte blev syg. Efterfølgende er Pjok blevet overdraget til en person boende i Gudhjem Uptown. Fremover vil den således ikke længere være en del af koret.

Mange kor-medlemmer krydser fingre for, at Hekla – som allerede nu foretrækker Havnecafeen frem for privaten på første sal – ikke har de samme lyster som Pjok til at synge [læs: gø] med.

I fredags under det store after-party på Provianten var Thomas pludselig væk. Klokken var kun 23:18. Det viste sig, at han havde gemt sig sammen med Hekla under baren. Foto©JørgenKoefoed.

HVAD ER EN HANDICAP-HUND – ELLER RETTER EN SERVICE-HUND?

Service-hunde er forskellige hunde-racer – blandt andet Landseerer – der kan trænes til at hjælpe mennesker med handicaps til at få et bedre liv. Som fx fysisk handicappede, psykisk syge, hjemvendte soldater med post traumatisk stress, børn med angst og autisme og førerhunde til blinde og stærkt svagsynede

Efter en grundig testperiode på 14-21 dage findes hunden kun egnet, hvis den opfylder de specielle krav, som kræves af disse for at kunne fungere hos en person, som har brug for en meget godmodig, social og samarbejdsvillig hund.

Det skal også være en hund, der har så meget mod, at den kan klare de mange udfordringer, der kræves af en hund, som skal arbejde og give støtte alle steder – også i det offentlige rum.

For en ordens skyld skal det nævnes, at Hekla ikke har gennemgået træning som servicehund.