NY UDSTILLING PÅ GUDHJEM MUSEUM: EN ÆGTE CHRISTIANSØ-MALER

Carl Oscar Lemvigh: Klipperne på Christiansø. Foto©GudhjemMuseum.

GUDHJEM MUSEUM trodser kriser og krassere og åbner kækt endnu en ny udstilling, som løber året ud.

Det drejer sig om den lidt ukendte CARL OSCAR LEMVIGH [1911-1986]. Han hørte til i den store flok af kunstnere, der faldt pladask for mulighederne på Christiansø i sidste århundrede. Til forskel fra de andre i gruppen valgte han at bosætte sig permanent på øen, hvor han boede fra 1945 og til sin død i 1986.

Lemvigh kan betegnes som autodidakt, men han deltog i Oskar Kokoschka’s sommerkurser i Saltzburg i både 1962 og 63. Kokoschka var begejstret for hans talent, han blev kåret til ’årets elev’ og fik både legat og rosende anbefaling med hjem fra opholdet.

Denne anerkendelse ændrede dog ikke på Lemvighs helt ekstreme selvkritik. Han mente kun meget sjældent, at hans billeder var helt færdige, og derfor solgte han kun ganske få, selvom der ikke manglede interesserede købere.

Udstillingsansvarlige Ole Stigemo siger om valget af kunstner: ”Vi synes, at Lemvighs værker har en kvalitet, der berettiger et øget kendskab hos en bredere kreds. Der eksisterer kun et meget begrænset antal værker fra hans hånd, så derfor er udstillingen LEMVIGHs CHRISTIANSØ en enestående lejlighed til at stifte bekendtskab med hans kunst.”

Gudhjem Museum er blevet mødt med en kæmpestor opbakning i forhold til udstillingen, der kun er kommet i stand, fordi både Bornholms Kunstmuseum og 11 private ejere har været villige til at udlåne værker til museet. Udstillingen består af 30 billeder, fortrinsvis oliemalerier.

”Vi mener, at Lemvigh fortjener at blive kendt hos en bredere kreds, og derfor udgiver vi også et mindre, illustreret skrift om Lemvighs kunst. I den forbindelse er det os en stor glæde, at forhenværende direktør for Bornholms Kunstmuseum – Lars Kærulf Møller ­– er forfatter til teksten”, udtaler Ole Stigemo.

SE OGSÅ den ni minutter lange film om LEMVIGHs CHRISTIANSØ. Tre gamle Christiansødrenge – Mads Østergaard, Kasper Køie og Søren Hansen – taler om Lemvigh, som de husker ham.

DU er inviteret til fernisage i dag – lørdag 29. oktober klokken 13:00.

FAKTA
LEMVIGHs CHRISTIANSØ
FERNISAGE: Lørdag 29. oktober kl. 13:00 med gratis adgang for alle. Museet er vært ved en forfriskning.
Åben fra lørdag 29. oktober til og med lørdag 17. december 2022.
Åbningsdage i oktober og november: Fredage, lørdage og søndage kl. 13:00 – 17:00.
Åbningsdage i december: Fredage og lørdage kl. 13:00 – 17:00.

Entré: 50 kroner. Gratis for mennesker under 18 år og for medlemmer af Gudhjem By- og Museumsforening. Man kan melde sig ind ved indgangen. Årskontingent: 125 kr.
Betaling: Kontant, Mobil Pay eller betalingskort.

DE PERMANENTE UDSTILLINGER
• Oluf Høst Skitsesamling forstørret på skærm.
• Handel og Vandel i Brøddegade i Gudhjem gennem 100 år.
• Gudhjembanen med den fredede station – ude som inde.
• Dronefilm, der viser hvordan toget har kørt fra Østerlars til Gudhjem.
• Historien om Christiansøfarten.
• Film om Christiansø med tre samtalende christiansø-drenge:
oiMads Østergaard, Kasper
Køie og Søren Hansen.
• Skulpturhaven.
• Sommerfuglemarken

Gudhjem Museum set fra Skulpturhaven. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM MUSEUM
Stationsvej 1
3760 Gudhjem
www.gudhjemmuseum.dk