NY UDSTILLING PÅ GUDHJEM MUSEUM: BORNHOLMS BEDSTE GLAS

Der pustes og formes i glas. Foto©GudhjemMuseum.

UDSTILLINGEN BORNHOLMSK GLASKUNST på Gudhjem Museum åbner på lørdag. Her præsenteres nogle af tidens bedste, lokale glaskunstnere. Oplev den store variation i udtryk og teknik. Der vises både brugsglas og skulpturelle værker, mundblæst eller støbt i sand, klart, farvet og tilsat forskellige materialer.

Udstillingen indgår som lokal event i den internationale europæiske glasbiennale European Glass Context og indgår også i programmet for Bornholm Craft Weeks. Desuden er udstillingen optaget i Bornholms Kulturuge.

DELTAGENDE KUNSTNERE

BALTIC SEA GLASS har gennem 40 år holdt fast i deres DNA med stor overbevisning. Med Maibritt Jönsson og Pete Hunners fantastiske evne til at bringe liv og bevægelse ind i glasset har Baltic Sea Glass i dag indtaget en fremtrædende position i den danske og internationale glasverden. I april 2020 blev der tilføjet nye kræfter til Baltic Sea Glass’ ledelse, som nu sammen puster liv og bevægelse ind i det 40 år gamle livsværk. Med direkte inspiration fra naturen og dens konstante forandringer, er det i dag et samarbejde mellem Maibritt Jønsson og Tobias Sode, som ny-fortolker og udvikler.

GERNER&JAHNCKE er et professionelt partnerskab mellem hollandske Rick Gerner og danske Johanne Jahncke. Deres arbejde er baseret på fascinationen af det gennemsigtige og flydende materiale, formet i hånden og båret af kulturarven. Deres design bunder i en tradition med rødder i funktionalismen i kombination med materialernes specifikke karakteristika. Gerner&Jahncke arbejder med naturmaterialer. De har en fælles interesse for geologi og studerer jord ikke fra et videnskabeligt, men fra et æstetisk perspektiv. Læs mere

MAJ-BRITT ZELMER OLSEN er uddannet som klassisk glasblæser hos anerkendte kunstnere i Danmark, England og Norge foruden eksamen fra Kunstakademiets Designskole, Bornholm og København. Sammen med keramikeren Sarah Oakman har hun senest etableret et kunsthåndværkerhus med galleri og åbne værksteder ’Matter – House of Craft’ på Nexø havn. Maj-Britt har gennem tiden udviklet en særlig æstetik. Det ses i måden hun udnytter glasset i kombination med naturlige materialer som sten, sand, vulkansk aske og metal.

MIA LERSSI er en kunstner, der arbejder i feltet mellem håndværk, kunst og design. Hun har i juni 2021 åbnet ’Shop’n’Shop’ sammen med tekstildesigner Iben Birch Bech i keramiker Mie Mølgaards lokaler i Rønne.

PERNILLE BÜLOW har drevet glaspusteri og galleri på Glastorvet i Svaneke siden 1989. Det er kendt for at være en kreativ og dynamisk designvirksomhed. I 2019 fejrede hun 30 års jubilæum på Glastorvet i Svaneke. Samme år indgik hun et stort samarbejde med Novo Nordisk om genanvendelse af affaldsglas fra deres produktion i Danmark. Ud af dette samarbejde er der kommet en bæredygtig glaskollektion kaldet ’ReUse’.

Fakta
BORNHOLMSK GLASKUNST
FERNISAGE: Lørdag 11. september 12:00 – 13:00
ÅBEN:
Lørdag 11. september til og med fredag 22. oktober 2021
Torsdage, fredage, lørdage og søndage 13:00 – 17:00.
Gudhjem Museum
Stationsvej 1, Gudhjem
www.gudhjemmuseum.dk
Entré: 50 kroner.
Gratis adgang for mennesker under 18 år og for medlemmmer af Gudhjem By- og Museumsforening. Man kan melde sig ind ved indgangen: 125 kr./pr. år.

DE PERMANENTE UDSTILLINGER

  1. Oluf Høst Skitsesamling
  2. Handel og Vandel i Brøddegade i Gudhjem gennem 100 år.
  3. Gudhjembanen med den fredede station – ude som inde.
  4. Skulpturhaven.
  5. Sommerfugleparken.

HISTORIEN OM GLASKUNSTEN PÅ BORNHOLM
Glassets historie på øen går helt tilbage til 1846, hvor tanken om at etablere et glasværk ved Hasle opstod. Værket blev bygget i 1847 – men virkede blot et enkelt år.

Derefter var der en lang og stille periode indenfor glas, men i 1977 åbnede det første glaspusteri i det nedlagte Snogebæk Røgeri. Flere røgerier blev omdannet til glasværksteder og glaskunstnere fra bl.a. Sverige, USA og Japan fandt vej til Bornholm.

Derefter tog det fart med studioglasset på Bornholm. I dag findes en række glaskunstnere, og øen er blevet et internationalt centrum for glaskunst.

Glas- og Keramikskolen i Nexø blev etableret i 1997 og blev i 2010 fusioneret med Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. I årenes løb har elever fra skolen slået sig ned på Bornholm efter endt uddannelse.

WORLD CRAFT REGION
I 2017 blev Bornholm – som den første region i Europa og den første ø i verden – udnævnt som World Craft Region af World Craft Council, Verdens Kunsthåndværkerråd. Denne titel er en international anerkendelse af Bornholms unikke kunsthåndværekermiljø med høj koncentration af talent og faglighed, en lang tradition, høj kvalitet og mange samarbejder.