NY UDSTILLING PÅ GUDHJEM MUSEUM: TO KUNSTNERE – TO VENNER – TILSAMNMEN 190 ÅR

Paul Stoltze: Opstilling. Foto©StefanAsp.

På udstillingen præsenteres kun et udsnit af Ole Christensens mindre skulptur-skitser, men uden for har Gudhjem Museum lånt Ole Christensens tonstunge ‘Klokke-ophæng’ fra ‘Skulpturparken i Olsker’. Foto©MichaelStoltze.

TO AF Bornholms kendte og betydningsfulde – nu afdøde – kunstnere: PAUL STOLTZE og OLE CHRISTENSEN mødes nu i en fælles udstilling på Gudhjem Museum.

Anledningen er, at de begge ville have rundet et skarpt hjørne i år, hvis de ellers havde været i live. Den 28. april ville kunstmaler Paul Stoltze [1922-2014] være fyldt 100 år, og 8. januar ville billedhugger Ole Christensen [1932-2000] være fyldt 90 år.

Det fejrer Gudhjem Museum med denne udstilling, som er kommet i stand i samarbejde med Michael Stoltze [søn af Paul Stoltze] og Marie Inoue [datter af Ole Christensen].

Udstillingen rummer et større udvalg af Pauls billeder og en mindre samling af Oles måske knap så kendte formskitser, det vil sige mindre modeller som forlæg til store skulpturer.

Ole Stigemo, koordinator for museumsgruppen, beskriver udstillingen sådan:

”De fleste værker af Stoltze, som vises på denne udstilling, er lånt hos en lang række private. I november sidste år efterlyste vi på vores Facebookside og gennem vores nyhedsbrev værker, som vi måtte låne til udstillingen. Vi blev overvældede af den store velvilje, vi mødte i forhold til udlån, og det var et større arbejde at vælge mellem de mange værker. Her var Michael Stoltze ind over, og vi har fået en god variation af landskabsbilleder og opstillinger, oliemalerier og grafik. Ole Christensens værker er stillet til rådighed af Marie Inoue og Skulpturparken i Olsker. Endelig har også Bornholms Kunstmuseum og en række institutioner stillet værker til rådighed. Vi er meget taknemmelige for den store interesse, der har gjort udstillingen mulig”.

Til udstillingen er der udarbejdet et fyldigt katalog på 68 sider med fotos af et bredt udsnit af de udstillede værker. Teksten er skrevet af den Gudhjem-baserede journalist Peter Tiemroth, og den består blandt andet af citater fra kunstneren Klaus Thommesen og fra tidligere museumsdirektør for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller. Desuden indgår erindringer fra familie og andre, der har haft en relation til kunstnerne. Udstillingskataloget kan købes på Gudhjem Museum. Det koster 75 kroner.

FAKTA
HUNDREDE & HALVFEMS
Mindeudstilling for kunstmaler Paul Stoltze og billedhugger Ole Christensen
Gudhjem Museum
Stationsvej 1, Gudhjem
www.gudhjemmuseum.dk

Fernisage: Lørdag 4. juni 13:00 – 17:00 [Gratis adgang]
Derefter åben til og med 24. juli, men kun onsdage, torsdage, fredage, lørdage og søndage 13:00 – 17:00
Extra åben 2. Pinsedag mandag 6. juni 13:00 – 17:00.

Entré: 50 kroner. GRATIS for børn under 18 år og for medlemmer af Gudhjem By- og Museumsforening. Du kan melde dig ind ved indgangen, det koster 125 kr./år og giver gratis adgang til årets udstillinger. Der kan betales kontant, med betalingskort og via Mobile Pay.

 DE PERMANENTE UDSTILLINGER: 

  • Den lokalhistorisk udstilling HANDEL OG HÅNDVÆRK I BRØDDEGADE FRA 1890-1990 vises i Stationsbygningens afgangshal. En spændende udstilling, der fortæller Brøddegades historie i tekst og billeder, beboer for beboer, hus for hus.
  • SKIBSFARTEN mellem Gudhjem og Christiansø – skib for skib – lige fra starten.
  • I ’pakkerummet’ en udstilling om GUDHJEM-BANEN, der fyldte 100 år i 2016. Den startede 1916 og lukkede ned i 1952.
  • I venteværelset – der står som den gang banen var aktiv – vises den 9 minutter lange DRONE-FILM, som følger togets rute fra Østerlars Station til Gudhjem Station.
  • I stationsbygningens er indrettet bibliotek med prøver på alle de mange bøger som kan købes på museet. Her hænger også OLUF HØST store maleri: ’Gudhjem set fra Bokul’, desuden vises en lang række af museets beholdning af Høst-skitser på en skærm.
  • I Stationsbygningen vises video-filmen SKYGGERNE PÅ SKÆRET, hvor tre garvede Christiansø-boere opfrisker minder fra den gang Ertholm var hjemsted for en række kunstnere. Den varer 26 minutter og er produceret af CARLSENFILM.
  • FØRSTESALEN, hvor stationsforstanderen havde sin privatbolig, vises en række fotografier fra dengang farfar var ung.
  • Ved indgangen sælges en række  POSTKORT og UDSTILLINGSPLAKATER af blandt andet Oluf Høst, Paul Stoltze, Paul Høm med mange flere.
  • SKULPTURPARKEN og den nye begyndende  SOMMERFUGLEPARK er placeret foran museet. Her er der gratis adgang.