SUPERKOKKEN BOCUS’ DØD HAR NU KOSTET EN STJERNE

Den gang Bocuse levede: Gæsterne skulle alle ankomme klokken 20:00, hvor de uden for blev modtaget af en lille negerdreng i rød piccolo-uniform. Under måltiden blev der hvisket: ”Mon Bocuse er her selv?” Som regel steg han pludselig frem i åbningen bagest i lokalet. Samtalerne forstummede. Alle hoveder blev vendt mod den tårnhøje mester. I ført kokkeuniform og to meter høj. Dertil en kokkehue som ragede cirka en meter over den guddommeliges store hovede. Han satte håndfladerne mod hinanden og nikkede venligt på buddhistisk vis. Ikke et øje var tørt. Foto©JørgenKoefoed.

12. september 1992 var Gudhjems portrætmaler – Lisa Høyrup – gæst hos Bocuse. Da mesteren gik rundt i restauranten og hilste på gæsterne, bad kvinden, der sad ved bordet ved siden af Høyrup, om en autograf på serviet-ringen af pap. Bocuse nikkede bekræftende og kiggede derefter på Lisa Høyrup. Han smilede og kiggede længe på hende, så tilkaldte han overtjeneren, mens han nikkede mod hende. Kort tid efter bad overtjeneren om Lisas navn. Efter middagen kom han ind med et stort sølvfad, hvorpå der lå et signeret menukort [43 x 30 cm]: ”Pour Lisa Høyrup avec ma sympathie. Paul Bocuse. 12 sept 1992”. Så kunne det ikke blive større! Foto©JørgenKoefoed.

 COLLONGES-AU-MONT-d’OR:   KOKKE-IKONET OVER alle kokke-ikoner – Paul Bocuse – stod bag Frankrigs mest berømte restaurant ‘L’Auberge du Pont de Collonges’ placeret otte km nord for Lyon. For 55 år siden opnåede han de eftertragtede tre stjerner i den lige så berømte guide fra Michelin. Selv om maden de senere mange år absolut ikke har fortjent så mange af de savtakkede symboler, turde man simpelthen ikke pille ved ikonet. Det er først her to år efter den 92-åriges super-koks død [20. januar 2018] ,  at den nye direktør for Michelin-guiden har taget det dramatiske skridt og minimeret stjerne-drysset over den berømte restaurant. Det forlyder at andre berømte restauranter kan forvente samme behandling. Så nu bides der negle i de franske køkkenregioner.

Danmark har kun én restaurant med tre stjerner. Det er ‘Geranium’ med bornholmske Bocuse d’Or-vinder Rasmus Kofoed i spidsen. Mister han monstro en stjerne i februar, når Michelin offentliggør deres nye guide for 2020? Madjournalisten Rasmus Palsgård er ikke bekymret. Som han for nylig udtalte til DR BØGER:

”Geranium er så super avanceret på alle leder og kanter. Jeg kan virkelig ikke forestille mig at den i fare, men jeg håber, Michelin vil fortsætte med at gå kritisk til værks. Det er jo frem for alt en guide, der er lavet for, at folk skal få gode madoplevelser, så det må være i alles interesse, at den stemmer overens med virkeligheden.”