ØJEBLIKSBILLEDER FRA SYMI [15]: MEGET GAMLE BILER OG SPRITNYE YACHTS

Symi Port med byerne Yialos nederst  og Chorio øverst er meget smuk om dagen, men når lyset sænker sig kunne Walt Disney ikke gøre det mere betagende. Foto©JørgenKoefoed.

HVAD STILLER MAN OP MED EN UDRANGERET BIL?

DE MANGE BILER – og andre motorkøretøjer – på Symi indicerer, at de indfødte symioter har det ganske godt økonomisk. Blot har de et problem: Når de skifter køretøjet ud med et nyt, ved de ikke, hvad de skal gøre af det kasserede. Så hist og pist står støvede, gamle biler uden nummerplader rundt om i byen. Men andre er lidt mere påhitsomme. De omdanner bilvragene og dele deraf til brugbart gade- og have-inventar. Fotos©JørgenKoefoed.

MILLIARDÆRERNE FLOKKES I SYMI PORT

DER ER SNART IKKE længere plads til ganske almindelige lystsejlere ved kajen i Yialos. Millionærer, milliardærer, trilionærer og andre lyssky personer med alt for mange penge har investeret nogle af deres midler i flydende yachts – eller huse skulle man måske benævne dem. År for år bliver de større og større. Nogen er så store, at de må ligge for svaj ude i Symi-bugten. Havneindløbet er meget bredt, men efterhånden ikke bredt nok. Det er skibe i tocifrede million-dollar-klassen, men ikke nok med det. Ejerne hverken sejler, kokkererer eller rengøre selv. Det har de folk til. 1 kaptajn, 1 styrmand, 1 kok, 1 stuepige og 3 letmatroser er vist det minimale personale, når fatter skal ud på en lille sejltur. De kommer fra hele kloden: Tyrkiet, USA, New Zealand, Storbritannien, Malta, Tyskland, Marshalløerne, Cayman Islands og så videre og så videre. Fotos©JørgenKoefoed.

DEN GAMLE PIGTRÅDSMUSIKER

SOM OMTALT her på Bloggen 22. september under rubrikken ’Øjebliksbilleder fra Symi 13’ mødte Din Blogger Steen Bergstrøm under en sejltur rundt Symi. Steen udgjorde en fjerdedel af det herostratisk berømte pigtrådsorkester THE HITMAKERS, som både var opvarmningsorkester for The Beatles og The Rolling Stones, da de gav koncert i Danmark i 1960’erne. Her er han lynskudt under en anden sejltur, hvor han prøver at stemme styrmand Yannis’ søns guitar. Han kæmpede hårdt med de ombyttede strenge, men måtte opgive. Det kunne simpelthen ikke lade sig gøre. Ellers har Steen de senere år optrådt på Bakken til deres Tirsdags-Rock. Måske dukker han op igen til næste sommer. Han fortalte i øvrigt om en episode, da orkesteret spillede i en lille by et sted i Finland. Publikum var for meste uniformsklædte soldater med store støvler. De brød sig ikke om rocken, så efter et par numre kom en stor soldat op på scenen og stillede sig foran Steen og sagde: TANGOA! TANGOA ! De overhørte bemærkningen og rockede videre. Endnu en gang kom soldaten på scenen og denne gang særdeles truende: TANGO! TANGO! PELATA TANGOA! Nu blev de fire spillemænd lidt nervøse. Publikum fråsede af raseri. Hvad skulle de gøre? Hvad for nogle melodier lignede tango? De begyndte at spille forskellige  dansktop-melodier i tango-takt. Det gik godt. I kolonner pløjede soldaterne gulvet op med deres store sømbeslåede støvler i taktfaste bevægelser. Klapsalverne ville ingen ende tage, da koncerten var slut. Foto©JørgenKoefoed.