ØJEBLIKSBILLEDER FRA SYMI [21]: MILLIARDÆRER OG ANDRE GODTFOLK

MILLIARDÆRERNES PARADIS

Sådan ser de små skibe ud, der anduver Symi. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser de lidt større skibe ud i Symi-havnen. Foto©JørgnKoefoed.

De store skibe spærre næsten helt for indsejlingen. Foto©JørgenKoefoed.

En tand større … men kan dog blive endnu større. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER SIKKERT en del indfødte symioter, der har kisten fuld af guld. Horder af én-dags-turister fra Rhodos, de mange ferierende spæder godt til, mens havnepladserne er fyldt op af stinkende rige gæster fra både USA, Australien, Storbritannien, Malta og Frankrig. De sidstnævnte flasher deres endnu mere stinkende ’milliard-lyst-færger’. En bornholmsk kvinde fra Egeby så sidste år den amerikanske superstjerne Tom Hanks lige i øjnene, da de krydsede hinanden på havnefronten. Ikke så opsigtsvækkende endda. Han ankommer af og til i sin kæmpe klods af et lystskib for at nyde den skønne ø. Ellers er der indtil nu af kändisser kun spottet en skibsreder og hans frue fra Gudhjem – dog uden eget skib! Fotos©JørgenKoefoed.

MIGRANTSTRØMMEN FORSÆTTER

To flygtninge har lige afleveret to store, sorte plasticposer med affald i containeren på havnen – eskorteret af en politimand. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER GENNEM flere år ankommet migranter til Symi fra Mellemøsten og Afrika. De får ophold på byens store politistation et par dage, mens de bliver registeret. Før i tiden fik de bare udleveret en enkelbillet med færgen til Athen og kunne så gøre, hvad de ville. Sådan foregår det ikke mere.
I sidste uge var der ifølge vidner ankommet et halvt hundrede migranter. De stod opmarcheret bag indhegningen ved den yderste havnespids. De blev så flyttet op på stationen og efter fem-seks dages registrering flyttet ned til indhegningen igen. Det skete onsdag 13. september om morgenen. Ved ni-tiden ankom ’Panagia Skiadeni’ fra Dedokanisos Seaways, hvor de gik ombord sammen med de almindelige passagerer. Skibet sejler i pendulfart mellem en række øer med Rhodos og Piræus som endestationer. Danmark har gennem nogle år haft stationeret to af Søværnets mindre krigsskibe. De sejler ud på forskellige tidspunkter af døgnet. Ikke for at fange eventuelle flygtninge på vej til Symi, men for at observere dem. Oplysningerne bliver med det samme videregivet til de græske myndigheder. Hvis flygtningene befinder sig i tyrkisk farvand, kommer det tyrkisk kystpoliti og henter dem tilbage. Hvis de er i græsk farvand, kommer grækerne og sejler dem til en flygtningelejr på fastlandet eller til et kort midlertidigt ophold på en af øerne.
Der er seks mand eller kvinder ombord på hvert skib: Fire fra Søværnet og to politifolk. De bliver udsendt for seks uger ad gang og bliver indkvarteret på et hotel eller i et hotelhus i byen. Som en af dem udtrykte: ”Det er ikke så dårlig, at være her på Symi – langt bedre end at blive sendt på piratjagt ved Somalia”.
PS: Allerede dagen efter at politistationen var tømt for migranter, stod der en ny flok mørke, unge mænd på kajen. Atter en gang blev de ført op til afhøring hos politiet, og derefter inlogeret på patio

ALBANSK KUNST

Albanske Gion Dermam foran et ungdomsportræt af sin kone. Foto©JørgenKoefoed.

Et af Gions eventyrlandskaber – og dog. Husene på bjergskåningen bagerst i billedet ligner meget Symi. Foto©JørgenKoefoed.

Forgrunden er eventyrlig, men hovedmotivet er en del af Yialós- havnefront med Tårnet i midten. Foto©JørgenKoefoed.

MIDT PÅ HAVNEFRONTEN ligger statelige Katerinettes House. Det er nu omdannet til Restaurant Los i stuen og Los Art Gallery på første og anden sal. I øjeblikket har den albanske kunstner Gion Dermam fyldt galleriet op med sin kunst. Gion er ifølge eget udsagn ikke en kunstner med en bestemt stil. Det må man lade ham. Han har et par naturalistiske malerier af et eventyrland eller et par motiver fra Symi på væggene. Ellers gør han det i portrætter i meget forskellige stilarter. Ikke alt er lige spiseligt for at sige det mildt. I det ene rum var han ved at male et større værk. Det lignede to mænd, der går hver sin vej. Ved siden af, havde han sat sin mobil op, hvor hans hustru var med på FaceTime. Hun opholdt sig for tiden i Tyskland, men kunne på denne måde, være med i galleriet og hilse på gæsterne. Gudhjems Portrætmaler – Lisa Høyrup – stak ham sit visitkort, hvor hendes maleri af sin mor og hendes to søstre optrådte. Gion kiggede på kortet og tilbød strax Lisa, at udstille sammen med hende. Det kunne være på Symi, på Bornholm, i Albanien eller hvor som helst. Den tygger Lisa stadig på. Fotos©JørgenKoefoed.

ET MONSTER KOM PÅ BESØG

DET KLIKKEDE lidt på ruden ud til gårdhaven. Ren umiddelbart var der ikke noget at se, men da det forsatte, blev der nærkigget på ruden – og jo, et monster ville åbenbart gerne ind. Det var et græshoppe-lignende dyr, der så flittigt bankede på. I virkeligheden var den ikke særlig stor, men på ovenstående foto ligner den jo et monster. Foto©JørgenKoefoed.

DA GUDHJEMS PORTRÆTMALER VAR MEGET HELDIG

Mange elementer på det lille kort. Foto©JørgenKoefoed.

Frisørgeniet Mike har ikke selv ret meget hår på hovedet, men ved hvad han taler om, når det gælder hår. Selfie©LisaHøyrup.

Lisa Høyrup forlader Salon Mina efter endt behandling. Foto©JørgenKoefoed.

Så perfekt klippede Mester Mike Lisa Høyrups hårspidser- Foto©JørgenKoefoed.

UNDER SIT OPHOLD på Symi havde Portrætmaleren behov for at få klippet sine hårspidser og i det hele taget få rettet det saltvandsholdige hår lidt på plads. Derfor opsøgte hun for første gang i de 17 år, hun har besøgt øen, byens exklusive hårsalon: MINA & BEATY SALON med sloganet: ”Den perfekte blanding af stil og elegance”.

Salonen har både en afdeling for mænd og en for kvinder. Da Lisa trådte ind i salonen, kom Mina hende i møde med ordene: ”You are very lucky to come here to day”.

Det viste sig, at der var ingen på venteliste, så hun kunne komme til med det samme. Men det var ikke det, der var heldigt. Nej, det var fordi ’Monsieur Hairstyle’ netop var ankommet til salonen, for at give de to Symi-frisører en update på, hvordan man klipper nu om dage. Maistro’en var græker, men boede i Holland. Han tog rundt til diverse frisørsaloner for at give de lokale ’bonde-frisører’ en opfølgning af deres oprindelige uddannelse. Man skulle følge med tiden, forstås!

Og så kunne seancen begynde.

Lisa satte sig i stolen. ’Mester Klip’ fremviste alle sine sakse, og udvalgte lige nøjagtig den, der skulle bruges til tilretning af hårspidser. Derefter viste han de to tydeligt imponerede ’elever’, hvordan de skulle rette ryggen, gå lidt ned i knæene og bøje armene inden man gik i gang.

Det blev en mere end en timelang ceremoni, hvor der blev snakket om en hel masse ting, måske også noget om klipning. Det var en opvisning i det ypperste af det ypperste af det ypperste af hårspidsklipning.

Efter endt klipning blev fruen tilbudt både hårafblegning, opløftning af håret med meget mere. Lisa mente, at en time+ var rigeligt, så hun takkede pænt nej, tak.

Prisen stod fuldstændig mål med det hyper-yppige indgreb – 70 euro eller på dansk: 530 kroner. Det var ikke muligt, at betale med kort, så Lisa kunne bare komme senere med kontanter. Ja, vi er i Grækenland, hvor det er forbudt, at betale uden en kvittering og samtidig forbudt at forlade en forretning uden at betale. Logik for græske burhøns!

Gad vide hvor lidt det havde kostet, hvis Lisa ikke havde været så heldig, at blive studset af denne græsk/hollandske mesterklipper?