ØSTERMARIE-PIBEL DYSTER OM AT BLIVE DANMARKS BEDSTE PORTRÆTMALER

Det var med dette selvportræt, at Gaia Trampedach blev udvalgt til at deltage i konkurrencen om at blive ‘Danmarks Bedste Portrætmaler’. Foto©GaiaTrampedach.

PÅ TIRSDAG – 8. JANUAR – starter DR/TV på en ny omgang Danmarks Bedste Portrætmaler. 24 kunstnere er blevet udvalgt til at dyste om den ærefulde titel – heriblandt Gaia Armyrantis Trampedach, der bor og har atelier i Østermarie på Bornholm.

Man gentager således succesen fra sidste år, hvor man følger to x tre kunstnere i hver udsendelse, som maler to forskellige kendte personer inden for nogle timer. I år bliver det blandt andet Sanne Salomonsen, Mogens Lykketoft og Johanne Schmidt-Nielsen, der skal portrætteres. Efter hver udsendelse kåres én fra hver omgang – altså to – som går videre til semifinalen. Til sidst udtages fire, der skal kæmpe om den ærefulde titel som Danmarks Bedste Portrætmaler.

Det er Ane Cortzen der igen er udsendelsens vært med de samme tre dommere fra sidste år: Kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg.

Det er også dem, der har udvalgt de 24 kunstnere ud af de mange, der har indsendt en prøve på deres kunnen.

De første seks kunstnere – heriblandt Gaia Trampedach – mødes på Trapholt Museum i Kolding, hvor de tre og tre skal portrættere hver sin kendte dansker.

FAKTA
Danmarks Bedste Portrætmaler
6 afsnit på DR/TV af 45 minutters varighed.
Første afsnit sendes tirsdag 8. januar kl. 20:45 – 21:30
herefter hver tirsdag kl. 20:45.
Sidste afsnit 12. februar, hvor Danmarks Bedste Portrætmaler kåres.

OM GAIA TRAMPEDACH

Dette selvportræt benytter Gaia som sit profilbillede på Facebook. Foto©GaiaTrampedach.

Gaia billeder er ofte meget dramatiske … som onde drømme. Foto©GaiaTrampedach.

Gaia i sit atelier i Østermarie. Maleriet øverst donerede Gaia sidste år til Team Rynkeby Bornholms auktion til fordel for kræftramte børn. Det blev solgt, som det dyreste værk. Foto©GaiaTrampedach.

Gaia Armyrantis Trampedach er født 10. juni 1995 på Vesterbro i København. Hun flyttede til Vester Ellebygård på Kirkeskolevej i Østermarie sammen med sin mor og mormor, da hun var 2 år. Åbnede atelier på Godthåbsvej i Østermarie i 2016.

Hendes mormors far – Bjarne Ipsen – arbejdede som ringer og graver ved Nexø Kirke og var i en årrække formand for Skattekommissionen i Nexø Kommune.

Hendes mormor – Ella Clemens Ipsen – er født og opvokset i Pedersker, senere Nexø med 11 søskende. Var gift med den kendte maler Kurt Trampedach.

Hendes mor – Charlotte Trampedach – er ældste datter af Kurt Trampedach, som døde i 2013 i sit hjem ’Chelardicho Borda’ i Sare par Ascain i Sydfrankring.

Læs eventuelt Bloggens nekrolog KURT TRAMPEDACH – KUNSTNEREN DER FORGÆVES LEDTE EFTER SIN TABTE BARNDOM 12. december 2013

Mellemnavnet Armyrantis stammer fra hendes far, som har græske rødder.

Gaia lever dels af sin kunst og dels som tjener hos Pandekagemanden i Gudhjem om sommeren. Hun arbejder hårdt på, at kunne optages på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Gaia Trampedach malede dette portæt af Knud Rasmussen til ophængning på gavlen ved indgangen til Mariehusets Festsal i Østermarie. Årsagen til at festsalen er blevet opkaldt efter den berømte polarforsker skyldes, at keramikeren Ulla Dybeck bor i huset. Hun er efterkommer af Knud Rsasmussen. Samtidig er det Dybecks datter, der er den nuværende ejer af bygningen, som i forne tider husede Hotel Østermarie. Som en extra sløjfe på historien bør det nævnes, at det faktisk var Prins Henrik, der afslørede værket, da han samtidig deltog i Kultur Bornholms Æreskunstner-arrangement i Østermarie Kirke. Foto©JørgenKoefoed.