ØSTERMARIE-PIBLEN TABTE TIL EN KINESER

Gaia Trampedach som hun blev præsenteret i gårsdagens første udsendelse af seks, der skal finde DANMARKS BEDSTE PORTRÆTMALER. Her sidder Gaia med det selvportræt, som DR fandt på Gaias Facebook-side. Affoto©JørgenKoefoed.

Jimmy Jørgensen som Gaia og hendes hold skulle gøre et portræt af. Affoto©JørgernKoefoed.

Som Gaia Trampedach så Jimmy Jørgensen. Affoto©JørgenKoefoed.

KUNSTNEREN Gaia Trampedach, der bor og har atelier i Østermarie på Bornholm, blev fundet på Facebook af DR/TV til at være en af de 24 deltagere i stationens anden omgang af DANMARKS BEDSTE PORTRÆTMALER. I går løb første afsnit over skærmen, hvor to hold á tre kunstnere malede hver deres kendte dansker.

Gaias hold skulle male skuespilleren og musikeren Jimmy Jørgensen. Det andet hold skuespilleren Bodil Jørgensen.

Efter fire timers koncentreret arbejde kunne værkerne vises frem. De tre dommere: Kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg fravalgte Gaia, selv om den kendte galleri-ejer synes, at hendes brug af farver var det mest spændende af alle de seks værker.

Desværre valgte Gaia, at forsyne sit specielle portræt med blodrød farve, der løb ned over portrættet i striber. Derfor faldt portrættet. Er der noget især Jesper Elg, og i øvrigt også de to andre dommere ikke bryder sig om, er det ’smarte manerer’. Og selv om disse ’blodstriber’ med lidt god vilje kunne referere til Jimmy Jørgensens meget store og karakteristiske modermærker i højre side af ansigtet, duttede det ikke. Det var FOR smart.

Som Jesper Elg udtrykte sig: ”Ud alle billeder vi står og kigger på i dag, så synes jeg måske, at Jimmys hud og ansigtsstruktur og sådan, er noget af det mest interessante, vi kigger på. Det er meget levende, og jeg synes også, at Jimmys, hvad skal man sige … karaktertræk er der. De er måske ikke placeret så anatomisk korrekt, men det generer mig ikke så meget. Det, der generer mig, er helt klart dét der oppe: De røde dryp!”

Så Gaia måtte se førstepladsen gå til dansk-kineserne Lou Vincent. Et udmærket portræt, der viste hendes meget sikre maleteknik. Blot dette: Portrættet var 100% klassisk og tilførte ikke nyt til genren.

Alle portrætterne var rigtig godt udført, men generelt må man sige, at alle seks havde alt for svag lighed. Jeg er ikke sikker på, at man ville kunne gætte, hvem de var, hvis man kun havde set malerierne. Stærkt foruroligende, når det nu drejer sig om portrætter.

ØV, siger Bloggen! Gaia gik ikke videre til semifinalen, men det er ikke utænkeligt, at Jesper Elg har fundet en ny kunstner til sit meget hypede V1 GALLEREY på Flæsketorvet i København V – eller hans nyåbnede søstergalleri EIGHTEEN i Slagtehusgade ligeledes i V.

DANMARKS BEDSTE PORTRÆTMALER forsætter de næste fem tirsdage kl 20.45 på DR1.