GUDHJEM BLIVER SMUKKERE OG SMUKKERE ÅR FOR ÅR

Kullmanns Mølle har i mange år været Gudhjems vartegn. Den er heldigvis ikke fredet, så det er både flot og godt og dejligt at se, at en driftig forretningsmand ved, hvad der skal til, for at en mølle kommer til sin ret. Et flot skilt, der reklamerer for stedets nye restaurant lyser op i dette triste hjørne af byen. Skiltet kunne i går ses helt fra Rø. Det MÅ og SKAL kåres til Årets Skilt. Onde rygter fortæller, at skiltet måske skal fjernes. Det er en skændsel af dimensioner!!! Foto©JørgenKoefoed.

MÅSKE ER NOGEN UENIGE, men det er altså svært at få armene ned, når man sådan slår et smut rundt i Gudhjem midt i højsæsonen. Ikke alene åbner der hele tiden nye tøjforretninger, og oveni sætter de fleste Gudhjem-boere med respekt for sig selv alle deres brugte klude, sko og dukker til salg uden for deres huse. Det bliver de – husene – jo meget flottere af og gør under alle omstændigheder byen langt mere farverige end de uendelige rækker af røde, gule og okkerfarvede husmure.

Bloggen har spottede et par få fixpunkter, som alle er med til at gøre den kedelige by til et levende Eldora for danske som udenlandske turister. Det er fandeme en positiv udvikling Gudhjem er inde i. Mon ikke det bliver endnu vildere og flottere årene frem?!

TIK-TAK … HVOR GÅR DET DOG GODT

EN RESTAURANT som heldigvis har fået lov til at åbne deres store, private gård og deres ditto have for et burger-spisende publikum forstår hele tiden at pynte op på den allerede meget spændende indretning med gamle, smukke havestole og praktiske skovborde. Sidste hit er et slags rådhus-ur placeret oven på køkken-skuret. Nu kan alle se, hvad klokken har slået for byen! Et godt initiativ som gerne må brede til byens øvrige skure og garager. Skal byen blive 100% ægte tivoliseret er dette vejen frem. Foto©JørgenKoefoed.

BÅDE BREDDE OG HØJDE

DENNE HER BYGNING  er det tidligere turistkontor og senere studierne til ØENS TV. Nu er lokalerne udlejet til en sportsforretning …  og så er der kommet fest og farve til bygningen. Skotøjsæsker i stabler på bænken udenfor, får én til at tænke på New Yorks skyline. Det er dristigt af den creative sportstøjsforhandler at bygge i højden. Højder har byen jo ikke haft siden det flere etager høje korntårn eksisterede på det, der i dag kaldes Kranpladsen. Desværre blev det revet ned i 1985. Så godt set, hr. sportsdirektør. Også dygtigt set, at peppe den kedelige – ganske vist nymalet – bornholmerrøde hus-mur op med et flot og meget langtstrakt reklameskilt suppleret med en flere meter høj vimpel surret godt fast til husets nedløbsrør. Det giver masser af dynamik til den søvnige sommerby. Virkelig gennemtænkt med denne vexelvirkning af højde og bredde. Foto©JørgenKoefoed.

KOMMUNARDERNE VED HVAD DE GØR

DET ER GODT, at byforeningen endelig har fået kommunen til at åbne en midlertidig P-plads oven for byen. Det gør, at rigtig mange mennesker er begyndt at gå op og ned ad Brøddegade. Men heldigvis er der endnu flere bilister, der stadig bruger deres dyt til transporten ned i byen. Det giver et fantastisk flow i gaderne. Kombinationen af livlig gågade og tæt befærdet motorvej er godt udtænkt. Kommunens embedsmænd og politikere kan bare det der gylle. Og de ligger ikke under for pres fra byens borgere, der gerne vil have en bilfri by. Nej, heldigvis ikke! Selvfølgelig vil der på et eller andet tidspunkt ryge en turist eller to, men herregud: Ikke alene er der alt for mange turister og under alle omstændigheder er verdens største problem overbefolkning. Så, det må der IKKE laves om på! Og kig så på ovenstående foto fra havnen: Ja, du øjner en Mercedes … og dem er der kommer flere og flere af. På sæt og vis er bil-standarden blevet hævet voldsomt i år … og det pynter og opgraderer byens eksklusivitet! Bare vent til næste år, så kan man slet ikke komme frem for milliondyre kareter. Det kan selvfølgelig indebære, at gågaden må nedlægges, men pyt, biler er jo stadig fremtiden … det kan man jo ikke sige om fodfolket! Foto©JørgenKoefoed.

SKRALD ER GODT

PÅ DEN ITALIENSKE FERIEØ Capri camouflerer de deres skraldespande med blomsterfarvede inddæmninger. Det gør man ikke i Gudhjem. Se nu her lige ved indkørsel til byen. Restauranten reklamerer med op til flere store skraldecontainere placeret ved gavlen. De er flot grønne og samtidig signaliserer de, at her giver spisestedets buffet masser af madaffald. Sikkert til glæde for de over en million grise, der overbefolker Bornholm, men først og fremmest vidner denne parade af containere om, at det er et spisested med stor omsætning og altså rigtig mange gæster. Og mange gæster er jo en garanti for, at maden er både god og billig. Så kunne flere af byens mange restauranter få kørt deres affaldsspande frem i lyset, ville det garanteret skabe glæde og mere omsætning i denne branche. Så Gudhjem skal ikke på dette punkt efterabe Capri. Grazi! Foto©JørgenKoefoed..

KUNSTEN UD I DET FRI

KOMMUNEN HAR FAKTISK et skilte-regulativ for hele øen. Bortset fra en kort opblussen for nogle år siden, hvor visse politikere mente, at der var kommet alt for mange og for store skilte rundt i byerne, og ville begynde at håndhæve beslutningerne. Heldigvis lagde den lille brise sig hurtigt … som sædvanlig når det gælder kommunen. Og hør her: Uden skilte kan turisterne jo ikke finde ud af, hvad der ligger hvor. Og at skiltene skulle være for store er det rene vrøvl. Lige som at omkring 800.00 borgere er hørehæmmede er der sikkert lige så mange ­– om end ikke flere – der er svagtseende. På den måde kan skilte aldrig være for store. Tag et kig på Brandts Bra-skur på Nordre Bygge. Her sælges is og negerboller, som det fremgår af to meget store bannere, der er ophængte på bygningens mure. De er så imponerende flotte, at hvis de blev hængt op i loftet i kirkerummet i Gudhjem Kirke, var der mange, der ville tro at Leonardo da Vinci havde været på spil. I hvert ville Piccaso ikke have kunne gjort det bedre! Og mange lærde professorer mener jo, at kunsten ikke bare skal opbevares i nyopførte mausoulæer af beton. Nej! Kunsten skal ud i det frie rum, hvor folket befinder sig! Dæmmerso! Foto©JørgenKoefoed.

DEN GUDHJEMSKE FAVELA

I GAMLE DAGE var alting bedre, siger nogen. Sikke noget vrøvl! Se bare på campingpladsen mellem Gudhjem og Melsted. Førhen, da man optog FAR TIL FIRE PÅ BORNHOLM, så campingpladsen helt anderledes ud. Den var befolket med små, usle telte, hvor regnvandet slog igennem den tynde teltdug. Det var ikke rart. Samtidig var der alt for meget plads omkring de små bo-steder af stof. Campister kunne både se grønt græs og blåt vand. Det var ikke holdbart. Nu er moderniteten endelig slået igennem. Campisterne har skrottet deres uhygiejniske spejdertelte til fordel for tætte og varme selvkørende sove- og køkken-vogne. Ganske vist er naturen næsten forsvundet, men læg nakken tilbage, så er der uendeligheder af natur … hele universet står til rådighed. Det må være nok! De camperende turister kommer hinanden ved på en meget mere intens måde … det minder i hyggelig grad om de brasilianske favelaer. Foto©JørgenKoefoed.

ER DU BLEVET FORBIGÅET – ELLER OGSÅ SET NOGET SMUKT?

OVENSTÅENDE ER BARE et lille udpluk af de mange creative tiltag, som byens erhversvdrivende diverterer med. Bloggen beklager selvfølgelig, at ikke alle tiltag er blevet nævnt. Men er du blevet overset – eller har du også observeret noget smukt rent bymæssigt – så send et foto med et par ord af herligheden til arkivparis@aegir.dk, så vil det strax komme på Bloggen. På forhånd tak!