PANDA-DEMONSTRATION

DE TO PANDAER, som Danmark låner af Kina i de næste 15 år, ankommer med fly 4. april. Klokken 18:30 den 10. april åbnes Zoologisk Haves nye panda-anlæg officielt af Dronningen, Kronprinsessen, Statsministeren og ’repræsentanter fra Kina’. Hvem disse repræsentanter bliver, ved man ikke endnu, men det antages, at delegationen vil inkludere mindst én højtstående leder. Tidligere har præsident Xi Jinping været nævnt.

DELTAG I PANDA-DEMONSTRATIONEN

‘Støttekomiteen for Tibet’ har intet i mod pandaer eller kulturel udveksling med Kina, men man ved, at Kina kun udlåner pandaer til lande, som har gjort sig ’fortjent’ til det. Pandaerne udlånes til lande, der forsyner Kina med teknologi og udviser en høj grad af politisk loyalitet.

Danmark kan se pandaerne som en belønning for partnerskabet med Kina (2008), anerkendelsen af Tibet som en del af Folkerepublikken (2009), to afvisninger af møder med Dalai Lama (2011+2015), den ulovlige afskærmning af besøgende kinesiske ledere fra demonstranter (2012+2013) og for nedtoningen af kritikken af menneskerettighedskrænkelser.

Pandaernes ankomst må desuden ses som en måde, hvorpå Kina ønsker at udøve blød magt, det vil sige forsøge at give Kina et bedre image. Støttekomiteen mener, at de mange millioner, som hele projektet koster, kunne have været anvendt meget bedre til at beskytte deres naturlige habitater i Kina og Tibet.

I samarbejde med flere andre organisationer arrangerer ’Støttekomiteen for Tibet’ derfor en demonstration foran indgangen til Zoo 10. april 16:00-21:00. Demonstrationen begynder kl. 16, men du er velkommen til at tilslutte dig senere. Zoo lukker for publikum kl. 16 den dag. Den officielle åbning inde i Zoo finder sted kl. 18:30.

En del af demonstrationen kommer til at bestå af folk med panda-dragter og tibetanske flag ved indgangen til Zoo.

Hvis du gerne vil deltage i demonstrationen og modtage information om Støttekomiteens planer, så kan du tilmelde dig ved at sende en mail til formand Anders Højmark Andersen på aha@city.dk.

Mangler du tibetanske flag, kan de bestilles hos: tibetbutik@mail.dk.