PARIS NU [102] – DET PARISISKE CHRISTIANIA

Ved indgangen i nr. 74 findes denne oversigt over det parisiske Christiania. Lidt af et område. Foto©JørgenKoefoed.

Der er to indgange til den parisiske fristad. Her nr. 74. Foto©JørgenKoefoed.

Den mere officielle indgang til den store åbne gård findes i nr. 72. Foto©JørgenKoefoed.

I DANMARK VAR det den nu afdøde journalist Jacob Ludvigsen, der sammen med sine medarbejdere fra det daværende Hoved Bladet, i 1971 ulovligt trængte ind i militærets forbudte og forladte by: Bådsmandsstrædes Kaserne og Ammunitionsarsenalet. Det blev hurtigt – stadig ulovligt ­ – indtaget af en række eksistenser, der først og fremmest manglede et sted at bo. Senere også hjemsøgt af alkoholikere, narkomaner og hash-med-mere-sælgere med flere.

Paris har også sit eget Christiania. Det skete først i 2015 og gik helt lovligt til. Her var det kommunen, der tilbød 200 ældre hjemløse og 100 unge kunstnere og håndværkere et tomt hospital, hvor de enten kunne bo eller indrette atelierer, værksteder, cafeer og restauranter. Alt sammen til meget favorable priser.

Hôpital Saint-Vincent-de-Paul, der ligger på Avenue Denfert-Rochereau i 14. arrondissement, syder af liv og aktiviteter – og alligevel er området meget tyst. På skilte opfordrer man direkte besøgende, at acceptere den stilhed og ro, som indvånerne ønsker.

Det er således forbudt at bringe alkohol ind på området, ligesom der ikke er adgang for publikum efter klokken 22. Oveni opfordres til, at man sorterer sit affald i de dertil indrettede skraldespande.

Her hersker virkelig lov og orden modsat den danske storebror, så det er en ufarlig, men ganske interessant attraktion, at besøge det gamle hospital for se på ny kunst eller få sig en bid mad på de mange alternative spisesteder.