PARIS NU [106] – JAGTEN PÅ MONSIEUR CARL – 1:4

Sådan blev Carl Johan Bocksch-Juul præsenteret i Jyllands-Posten i 1992. Foto©JørgenKoefoed.

KENDER DU Monsieur Carl?

Spørgsmålet kom fra Inge Svenningsen til Din Blogger under kaffen efter, at vi havde sunget færgen Ertholm ud af Gudhjem Havn kurs Christiansø.

Din Blogger stod netop over for, at skulle besøge Paris for omkring 60. gang siden sit første visit i 1962.

DIN BLOGGER: Ganske vist bor der kun omkring 11 millioner mennesker i Paris, så jeg burde måske kende ham. Det gør jeg desværre ikke. Hvem er han?

INGE SVENNINGSEN: Han er dansker. Født i Sønderjylland. Har boet de sidste 40 år i Paris. Han hedder Carl Johan Blocksch-Juul. Han har været FN-soldat i Gaza sammen med min mand Flemming Svenningsen for meget længe siden.

DIN BLOGGER: Jamen, har I stadig kontakt med ham?

INGE SVENNINGSEN: Hele familien besøgte ham i Paris for omkring 10 år siden, ellers har vi ikke haft kontakt. Men hvis du har lyst til at opsøge ham med en hilsen fra os her i Gudhjem, ville det da være sjovt.

DIN BLOGGER: Jamen, hvem er han?

INGE SVENNINGSEN: Jeg har en gammel artikel fra Jyllands-Posten. Den fortæller hans spændende historie. Kunne du have lyst til at læse den?

DEN BLOGGER: Ja! Han kunne måske blive et indslag på Bloggen.

JYLLANDS-POSTEN OM MONSIEUR CARL

Dagen efter læste Din Blogger interviewet med denne dansk/franske Carl. Det var skrevet af Jyllands-Postens daværende nu afdøde korrespondent i Paris Niels Levinsen. Bragt i avisen 18. marts 1992.

Og det var ikke småting monsieur Carl havde præsteret i byernes by.

Han var kommet til Paris efter han have været i Den Kongelige Livgarde og herefter udsendt til Gaza som en del af FNs fredsstyrke. Den gang var der meget roligt i området, så der blev mulighed for at rejse rundt i Middelhavsområdet i de to år opholdet varede. Det fik ham efterfølgende til at tage på højskole i Danmark. Han ville lære noget mere om fransk kultur og lære sig sproget.

I maj 1967 ankom Carl til Paris. Han var 24 år gammel og havde blot regnet med et ferieophold på et par uger. Men som Levinsen skriver i sin artikel: ’… han havde tabt sit hjerte til Paris – og blev dér.’

Da feriepengene slap op, tog han hen i den danske kirke i Paris. På opslagstavlen var en seddel om, at den kendte restauratør af antikke møbler, Dirk Reinfedt, søgte en medhjælper. Det job fik han. På den måde lærte han noget om gamle møbler, mens han boede og arbejdede på Reinfeldts slot i Sevres.

”Jeg kunne jo ikke blive ved med at reparere gamle møbler, så på et tidspunkt kiggede jeg igen på kirkens opslagstavle. Her søgte den berømte, danske mode-fotograf Gunnar Larsen en stik-i-rend-dreng. Det job fik jeg. Dagene gik med at bringe fotografier ud til kunderne og i et væk at hente sandwichs til den altid fortravlede fotograf.

KUNSTEN AT SÆLGE ANNONCER

Da Gunnar Larsen startede sit første modeblad MODE INTERNATIONAL overbeviste Carl Gunnar om, at han nok var bedre til at sælge annoncer end at være bud. Det job førte videre til stilling som annoncechef for DECORATION INTERNATIONAL – en fransk pendant til Bo Bedre. Næste og sidste spring blev til kunstmagasinet CONNAISSANCES DES ART – et blad der stadig eksisterer i bedste velgående.

Her viste det sig, at Carl havde formidable evner som annoncesælger. Omsætningen steg fra 800.000 kroner til over 27 millioner om året, da han stoppede.

Via jobbet fik han kontakt til verdens førende kunsthandlere og -samlere. Han blev berømt i kunstkredse og blev ombejlet af adel, kongelige og millionærer, der havde brug for hans kompetence omkring kunstkøb.

Selv begyndte han også at samle på kunst – især malerier fra det 17., 18. og begyndelsen af det 19. århundrede. Moderne kunst siger ham ikke noget. Desuden begyndte han at samle på sølvtøj.

Interviewet i Jyllands-Posten slutter med denne udgang: ’Juul er en farverig type – en festlig original af den slags, som der desværre bliver færre og færre af. I ham har Danmark en god ambassadør i den internationale kunstverden’.

Efter at have læst artiklen besluttede Din Blogger at opsøge denne tilsyneladende meget specielle herre under sit opholdt i Paris i slutningen af september.

Læs i morgen om mødet med monsieur Carl Johan Bocksch-Juul.

EXTRA-VIDEN

FN I GAZA: I samarbejde med Norge udsendte Danmark i årene 1956-1966 omkring 11.000 soldater til FN-styrkerne i Gaza. En overset side af 50-året for Seksdageskrigen i juni 1967 er, at krigen også markerede afslutningen for den FN-styrke, der siden 1956 havde overvåget våbenhvilen mellem Egypten og Israel.

Magasinet udkommer i dag med 11 numre om året suppleret med 50 særnumre – i et oplag på knap 47.000.

CONNAISSANCE DES ARTS [VIDEN OM KUNST]: Dette kunstmagasin blev startet i 1952 og er i dag en del at det exclusive LVMH [Louis Vuitton, Möet & Chardon og Hennesy] – et fransk multinationalt konglomerat af luxusvarer med hovedkvarter i Paris. Det kontrollerer omkring 60 datterselskaber, der hver styrer prestigefyldte mærker. Den ældste af LVHMs mærker er Châteaus d’Yquem, der dateres tilbage til 1593. Ellers var der i 2015 worldwide 120.000 ansatte med en omsætning på 267 milliarder kroner.