PARIS NU [122] – ERDOGAN, KÄNDISSER OG EN DØDELIG TURISTFÆLDE

ELSKER DE IKKE ERDOGAN?

ER DER MON NOGEN, der ikke bryder sig om den tyrkiske præsident? Det kunne man tro, når man kigger ned på de parisiske fortorve. De kalder ham morder. Eller gør de? ASSASSINS betyder snigmordere. Hvad betyder ALIEV? Ingenting, så nok snarere en stavefejl. ALIVE betyder ‘i live’. Måske minder udsagnet om de gamle dusør-plakater fra det Vilde Westen. Under alle omstændigheder lyder det voldsomt. Men mange mener jo, han nærmere sig mere og mere en diktator efter sine over tyve år ved magten. Nu han har udskrevet valg 24. maj. Nogle tvivler på – ham selv indbefattet – at han atter kan blive valgt efter de fatale bygningssammenstyrtninger under det voldsomme jordskælv 6. februar. Hans ’Retfædigheds- og Udviklingspartiet’ blev i tidernes morgen blandt andet valgt på, at parties nye stærke mand – Recep Tayyip Ergodan – ville arbejde fremadrettet på, at jordskælvssikre fremtidigt byggeri. Det blev vist glemt, da valget først var i hus. Foto©JørgenKoefoed.

HER BOEDE DE

EN AF DE HYGGELIGE ting ved at spadsere rundt i Paris på må og få er at kigge på de flotte beboelsesejendomme. Her er ofte ophængt marmortavler med inskriptioner om, hvem der har boet i bygningen. I nummer 162 på Boulevard du Montparnasse boede der i to omgange et par kändisser, som uden hjælp fra internettet, måske ville være ukendte for os danskere.

Den ene er ROMAIN ROLLAND. Forfatter og dramatiker. Han modtog i 1915 Nobelprisen i Litteratur for storværket ’Jean-Christophe’ – ti bind om en tysk musikers liv i Tyskland og Frankrig. En manende pacifistisk appel om forening af tysk og fransk kultur set i lyset af truslen om den forestående Første Verdenskrig i 1914. Senere endnu en romancyklus ’L’Àme Enchantée’ [Den Fortryllede Sjæl]. Begge værker er udgivet på dansk. Derudover en del skuespil omkring Den Franske Revolution. Roland døde 30. december 1944 i Vézelay i Bourgogne 78 år gammel.

Lila Kedrova spillede over for Alan Bates [fotoet], Irene Papas og ikke mindst Anthony Quinn i ‘Zorba, grækeren’ fra 1964. Foto©20thCenturyFox/ZorbaGrækeren.

LILA KEDROVA var russisk-fransk teater- og filmskuespiller. Hun modtog som den første russiske skuespiller en Oscar i 1965. Hun fik sin for Bedste Kvindelige Birolle i den berømte ZORBA, GRÆKEREN. Siden en Tony Award for Bedste Præstation i musicalen over samme film. Lila blev født i 1918 i Sankt Petersborg. Døde 16. februar 2000 i Canada. Begge boede i denne ejendom i henholdsvis 12 år og 29 år – men ikke på samme tid.

EN LIVSFARLIG FÆLDE VED EIFFELTÅRNET

FOR ET PAR ÅR SIDEN besluttede bystyret, at Eiffeltårnet skulle sikres mod terrorister. Derfor byggede man et to meter højt plankeværk af glas. Alle der ville ind i området omkring byens største turistmagnet, skulle nu gennem en sluse med metaldetektorer. Fuldstændig på samme måde, som når man går gennem sikkerhedskontrollen i alverdens lufthavne. Det skulle åbenbart give sikkerhed for, at der ikke ville komme et terrorangreb her. Men … men … plankeværket er to meter højt, og intet er nemmere end at kaste nogle maskinpistoler over til ventende terrorister. Før kunne de mange tusind turister, der normalt myldrer omkring tårnet, sprede sig i alle verdenshjørner, hvis kugler begyndte at flyve. Nu er de alle spærret inde og må finde sig i at blive nedslagtet én efter én. En tilsyneladende tryghed, som er blevet til det modsatte: En dødsfælde! Foto©JørgenKoefoed.