PARIS NU [124] – FARVEL TIL STOR MAND, HUNDENE OG VÆGGELUSENE MED MERE

ET POMPØST ADIEU

I sandhed et blomsterhav fra den franske elite. Kisten er foreløbig låst forsvarligt inde i jernkammeret midt i billedet indtil det rigtige gravsted er gjort klar. Foto©JørgenKoefoed.

Så kan det ikke blive finere: En hilsen fra præsident Macron og hans frue Brigitte  … og så fra tv-stationen Europe 1. Foto©JørgenKoefoed.

Paris’ borgmester sendte også en sidste hilsen sammen med forsvarsministeriet og byens prefekt. Foto©JørgenKoefoed.

Flere prominente hilsner: Præsident Alassane Quattara og madame Dominique fra Elbenbenskysten. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER VIDUNDERLIGT, at sætte sig på en bænk på Montparnasse Kirkegård med en god bog – fx Houllebecq’s ‘tilintetgøre’ [‘anéantir’] – læse og samtidigt nyde den stilhed, der hersker her blandt de døde – kun afbrudt af enkelte forbipasserende turister, der leder efter Satre’s eller et anden kändis-gravsted. Men en anden stor mand i Frankrig skabte tidligere på måneder stor ståhej på stedet. Hans kiste blev nemlig midlertidigt stedt til hvile her under overværelse af store dele af den øverste franske presse og den politiske elite. Årsagen var Jean Pierre Elkabach’s død. [29. september 1937 i Oran, Fransk Algeriet – 3.10. 2023 i Paris]. Han var en af Frankrigs helt store journalister. Han startede sin karriere som radiojournalist i Algeriet i 1960, arbejdede i Bonn i Tyskland indtil han i 1970 startede sin tv-karriere i Frankrig. Fra 1993 til 2009 var han øverste leder af tv-kanalerne France 2 og France 3. 1999 til 2009 var han præsident for tv-stationen Public Sénat og fra 2005 til 2008 varetog han ved siden af jobbet som præsident for Europa 1 – en førende, privatejet, landsdækkende radiostation. Fred være med ham!

DE FRANSKE ELSKER HUNDE

Ih, hvor de kan lege. Det ligner ret meget det, der sker, når mand møder kvinde – måske bare ikke på åben gade. Fotos©JørgenKoefoed.

Bystyret er så glade for de firbenede, at de i hver oktober ligefrem holder en fest for dem. Foto©JørgenKoefoed.

Nok er bystyret glade for deres firbenede borgere, men hvis de ikke rydder op efter sig, vanker der en bøde på 457 euro ca 3.500 danske kroner. Så er kærligheden trods alt ikke større. Foto©JørgenKoefoed.

Og byens gartnere beder så indtrængende, at de firbenede ikke forretter deres nødtørft i de grønne bede og ved træerne. Det er IKKE gødning, men kvælende stof. Foto©JørgenKoefoed.

Dyr skaber ikke altid glæde. Når de forsvinder, bliver der udgydt tårer i stride strømme, og deres mennesker efterlyser dem over alt i Paris. Fotos©JørgenKoefoed.

MAN GÅR IKKE mange meter i Paris uden at støde på en hund. En hund i snor forstås. For år tilbage var det ganske almindelig at se, at hundene kom med på restaurant og sad hos mor og spiste med af tallerkenen. Det ses ikke mere. Måske er det blevet forbudt eller blot blevet umoderne efter coronaen. I hvert fald er de firbenede årsag til mange samtaler imellem hunde-elskere, når deres hunde snuser til hinanden. Men nogen gange bliver de væk, og det er en tragedie – og nogen gange kan det udløse meget store bøder, hvis man glemmer at få posen frem, når kræet har udløst en spand lort.

KUNSTMARKED I HØJHUSETS SKYGGE

Markedet starter fra Metro Edgar Quinet og ned af boulevarden af samme navn halvvejs til Boulevard Raspail – og vi er i 14. arrondissement. Foto©JørgenKoefoed.

De er vist set før disse figurer med deres skygger fra en nedadgående sol. Men spændende er det alligevel. Navnet på kunstneren er forsvundet i en af skyggerne. Foto©JørgenKoefoed.

En moderne Wilhelm Tell … igen er kunstner-navnet forsvundet. Foto©JørgenKoefoed.

Det er Michael Garnier med kunstnernavnet HUSH, der viser alle de dåseøller, han måtte drikke for at kunne lave dette skulpturelle kunstværk. Foto©JørgenKoefoed.

Det er også HUSH, der står bag disse pudsige 2D-værker. Foto©JørgenKoefoed.

MAN SKAL ALTID huske at slå et slag forbi det ugentlige, store udendørs kunstmarked. Det finder sted hver søndag i skyggen af den sorte Montparnasse-skyskraber på Boulevard Edgar Quinet. Kvaliteten har været svingende, men ikke i år denne anden søndag i oktober. Man fik lyst til at fylde kufferten, men hvad gør man, når ens vægge i Gudhjem allerede er fyldt op til randen med resten under sengene? Fotos©JørgenKoefoed.

POLITIHESTE OG SÅ DE ANDRE

EN GANG IMELLEM dukker der i gadebilledet 3-4 betjente op til hest. Det ser faretruende ud, når de residerer højt til vejrs med et overblik over os stakler, hvad enten man nu har ren mel i posen eller ikke. Men ham her i blankpoleret outfit sætter ingen skræk i livet. De står begge helt stille … måske fordi de består af blankpoleret stål. Og sådan har de stået lige siden 2014, hvor kunstneren Charles Ray skabte værket ’Hest og Rytter’, Værket kan ses foran Børsen i 1. arrondissement. Foto©JørgenKoefoed.

ET-NUL TIL VÆGGELUSEN

I FØLGE DEN DANSKE PRESSE skulle der være væggelus overalt i Paris. På hotellerne, i metroen, i busserne, på restauranterne. Endnu har jeg ikke observeret nogen. I hvert fald er det ikke begyndt at klø. Men ifølge dette udsagn på en husmur på Boulevard de l’Hopital er deres præsident en tand værre end omtalte utøj – endskønt der kun er én af ham. Foto©JørgenKoefoed.