PARIS NU [127] – JØDEHADET, DE GLADE 20’ERE, NOTRE DAME MED MERE

JØDERNES EVIGE KAMP

Erna Dem – myrdet af nazisterne fordi hun var jøde. Foto©Musée d’Arte et d’Histoire du Judaïsme.

Et trist minde om en forfærdelig tid – som på en måde stadig ikke er slut. Foto©JørgenKoefoed.

NÅR MAN VANDRER rundt i Paris, møder man af og til en mindeplade på en ejendom som ovenstående. Her er det historien om, at her boede den jødiske kunstner, Erna Dem med kunstnernavnet Ernestine Davidoff sammen med sin mand monsieur Wolfson fra 1920 til 1942. De blev afhentet af Gestapo i 1942. Senere forsvandt de begge i Auschwitz. Hun blev født i Kiev 18. februar 1889, og var således 53 år, da hun blev hevet ud af sin lejlighed på Boulevard Raspail og proppet ind i en godsvogn til senere gasning. Derfor er det forstemmende, at jøde-hadere atter har foretaget et morderisk angreb her 81 år efter. Nogen anklager nu jøderne for at smadre beboerne i Gaza. Rigtigt, men ikke helt rigtig alligevel. Hamas foretog et dødeligt angreb og vidste selvfølgelig godt, at Israel efterfølgende ville tage jernhandsken på. Så spørg hellere Hamas: ”Hvorfor er I ligeglade med de civile palæstinensere?

FESTEN STARTEDE FOR 100 ÅR SIDEN

Bloggen reddede sig et eksemplar af det 32 cm lange menukort for 100-året. Foto©JørgenKoefoed.

PARIS I 1920’erne var et brølende hav af dekadence befordret af kaskader af champagne, promiskuitet, vild musik og masser af halvafklædte kvinder og mænd med høje hatte. Det affødte, at en række restauranter især på Montparnasse skød op som paddehatte. Én af dem var LE SELECT. De kunne i år fejre deres 100 år, og det gjorde de med fuld tryk på alle kedlerne 14. oktober. Ti kvinder i optrådte i studsefjer og ikke meget andet, herrer i kjole & hvidt plus lidt af hvert og så os andre. Der var fuld tryk på Charleston-musikken, dans og champagneudskænkning. Forinden havde gæsterne nydt 100-år-middagen til 180 euro [Mise en bouche +Vol au vent + Filet de boeuf + Assiette de fromage + Soufflé de Grand-Marnier + Champagne + Café med digestif maison]. Aldrig har Din Blogge set så meget bart kød på så kort tid. En herlig reminder om de gode, gamle dage – før woke og metoo. Flere af de gamle steder eksistere endnu og kan melde om udsolgte huse aften efter aften fx Le Dôme, La Closerie des Lilas og La Rotonde. Fotos©JørgenKoefoed.

MON DE NÅR AT BLIVE FÆRDIGE?

Facaden og de to tårne blev reddet. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke småting af rør, der er blevet brugt til mega-stilladset. Foto©JørgenKoefoed.

Det er blevet en publikumssucces at betragte Notre Dames facade. Foto©JørgenKoefoed.

DET VAR EN ILDEBRAND, der vakte opsigt i store del af verden. Branden i katedralen Notre Dame brød ud omkring klokken 18:20 den 15. april 2019. Det tog 15 timer at nedkæmpe ilden. De to tårne og facaden blev reddet, men det meste af resten havde taget alvorlig skade. Kort tid efter gik man i gang med genopbygningen, og den arbejder man stadig intens på. Som den franske præsident udtrykte sig: ”Det er vores historie, som står i flammer. Den vil være genopbygge om fem år” … altså senest 15. april 2024 og inden Paris danner rammen om de olympiske sommerlege 26. juli til 11. august med afslutningsceremoni 19. august 2024. Mon de når det?

DE VIL OGSÅ HAVE MERE I LØN

Tusinder, tusinder og atter tusinder demonstranter gik gennem Paris. Her på Boulevard du Montparnasse. Foto©JørgrnKoefoed.

50 politi-motorcykler stod klar i sideboulevarden. Skal de mon bruges til at splitte voldelige elementer? Foto©JørgenKoefoed.

Aktionsvognene holdt i lange rækker overalt i byen. Foto©JørgenKoefoed.

Enhver demonstration slutter med en politimester i en politibil – og til allersidst kommer skraldefolket. Demonstrationerne må på ingen måde kunne spores. Foto©JørgenKoefoed.

PARIS ER demonstrationernes by. Man skal jo leve op den revolutionære fortid. Og det er franskmændene gode til. Fredag 13. oktober havde fagforeningen CGT igen indkaldt til demonstration. Den passerede flere boulevarden på venstre bred. Demo-toget var kilometerlangt afbrudt af højttalervogne med larmende popmusik. Det hele forløb meget roligt. Ingen ballademagere fik lov til at infiltrere. Ellers var der politi nok til at slå bøllerne ned. Sidegaderne blev spærret af kampklædt politi. Næsten ufatteligt, at Paris råder over så mange strømere. Efter et par timer, kunne Din Blogger endelig få fred til at nyde sine pints på stamcafeen MY BAAR på Boulevard du Montpanasse.

TERROR-FRYGTEN ER IKKE BLEVET MINDRE

Fremmedlegionen i gåsegang – lige til at meje ned. Hvad med at fordele sig på begge fortorve? Foto©JørgenKoefoed.

MENS DIN BLOGGER opholdt sig i Paris i oktober fik endnu en skolelærer skåret halsen over af en utilpasset muslim. Det drab følger i rækken på rigtig mange blodige terrorangreb. Byen rummer en meget stor andel af muslimer og af jøder. En cocktail, der efter begivenhederne i Israel, er blevet endnu mere sprængfarlig. Flere mener, at Frankrig kan stå på randen af en borgerkrig. Soldater fra Fremmedlegionen har nu overtaget bevogtningen af gaderne efter elite-soldaterne fra bjergene. Før gik de fire og fire. Nu er patruljerne øget til seks eller otte. Foto©JørgenKoefoed.