PARIS NU [128] – DYRE BOLIGER – DYRE HESTEKRÆFTER – BILLIG OVERNATNING … MED MERE

DET ER IKKE BLEVET BILLIGERE AT BO I PARIS
DER ER MASSER af lejligheder til salg, men det er priserne ikke blevet lavere af – tværtimod. Parolen er stadig: ”Har du penge, kan du få, har du ingen, må du gå!”.

32 m2 på den øverste 5. etage med elevator. 2 værelser + bad og toilet. Det hele til en pris af 4,5 millioner DKK. Det er omkring 140.000 DKK pr. m2. Men så er i det også i det bedste kvarter med snævre gader og et mylder af turister. Saint Germain-des-Prés i 6. arrondissement. Foto©JørgenKoefoed.

52 m2 på øverste 7. etage med elevator. Et par værelser, badeværelse, separat toilet og en balkon ud mod vest. Val-de-Grâce- kvarteret i 6. arrondissement. Ret så attraktiv beliggenhed. 4,6 millioner DKK. Kun 88.000 DKK pr. m2.Foto©JørgenKoefoed.

64m2 på øverste 3. sal. 1800-tals lejlighed med tre værelser med mulig for yderligere to. Rådighed over en 80m2 sydvendt gård. I Saint-Thomas-d’Aquin-kvarteret i 7. arrondissement lige op ad det 6. Attraktiv beliggenhed til 6,8 millioner DKK. Foto©JørgenKoefoed.

106 m2 på øverste etage med elevator. Dagligstue, tre værelser og to badeværelser og altan. Beliggende i Odeon-kvarteret i 6. arrondissement. Meget attraktiv beliggenhed til 15 millioner DKK. 141.000 pr. m2. Foto©JørgenKoefoed.

195 m2 på øverste etage i en ejendom fra 1930. 4 værelser i to etager med altan. Altan-stuen kalder ejendomsmægleren for ’Salon Cathédrale’ med 5,6 meter til loftet. Allerbedste beliggenhed i Rue Notre-Dame-des-Champs med fem minutters gang til den ene side Boulevard du Montparnasse med alle de legendariske restauranter og til den anen side Luxembourg-haven. Absolut et hit som afspejles i prisen: 32 millioner DKK. Dyrt? Ja! Men det er her, man skal bo! Foto©JørgenKoefoed.

… MEN NOGLE BOR MEGET BILLIGT I PARIS


HVIS DU IKKE lige har nogle millioner til et lille studio på 9 m2, er der altid den mulighed, at du kan overnatte på gaden. Det er der rigtig mange, der gør. I flere år har fx tre mennesker haft fast soveplads foran en hæveautomat på Place Picasso – som iøvrigt ikke er nogen plads, men blot et meget stort gadekryds mellem Boulevard du Montparnasse, Boulevard Raspail, Rue Delambré, Rue de la Grande Chaumière og Rue de Bréa. Manden på fotoet bor formentlig også på gaden i betragtning af hans kolossale transportable bagage. Han kommer hver eftermiddag i Picasso-krydset, står på Raspail og tigger penge af de bilister, der holder for rødt. Jeg har endnu ikke set nogen rulle vinduet ned og donere. Foto©JørgenKoefoed.

HESTEKRÆFTER FOR DE RIGE


DET ER I ÅR 50 ÅR SIDEN, at man standsede med at producere den fantastiske Jaguar e-type. Den blev præsenteret på en udstilling i Geneve i Schweiz i 1961. Dens mageløse fremadsstrygende design, ydeevne og en topfart på 240 km/t gjorde den til et ikon blandt bil-entusiaster. Der blev produceret 75.000 eksemplarer. Det var mange gange flere end dens konkurrenter: Ferrari, Maserati og Aston Martin. For omkring en halv snes år siden eller mere kom bygge-spekulanten og nu afdøde Filip West kørende gennem Gudhjem i en åben, sølvgrå e-type. Det var den gang, han blev rimelig upopulær i Gudhjem på grund af hans planer om at nedrive det gamle Pension Klippen, og erstatte det med fem styk otte-en-halv meter høje, sorte ‘hotelbygninger’, der som fingre skulle krybe ned af skrænten mod havet. Som han udtalte til TV2/Bornholm i februar 2011: ”Jeg har oplevet at blive lagt for had på Bornholm, hvor jeg holder af at komme. Jeg er blevet fotograferet af paparazzi-fotografer på Store Torv og er blevet sammenlignet med Stein Bagger”.

Ja, en lang historie bare fordi Din Blogger så sin favoritbil på Boulevard du Montparnasse. I dag kan du købe den flotte automobil for tæt på 1 million kroner. Den blev designet af Malcom Sayer og er blevet kaldt for ‘verdens smukkeste bil’. Foto©JørgenKoefoed.

FORPREMIERE PÅ THE KILLER


CINÉMATHÈQUE FRANÇAISE bor i forbindelse med den store Bercy-park i 12. arrondissement. Ligesom det danske Cinematek i København viser de gamle film fra hele verden. Men denne dag i oktober var lidt anderledes. Der havde de lagt en biograf til en celeber presseforevisning af Netflix’s nye film THE KILLER. Det er holdet bag kult-hittet ’Se7ven’, instruktør David Fincher og manuskriptforfatteren Andrew Kevin Walker, der atter har fundet sammen efter næsten 30 år. Det er højtprofilerede Michael Fassbender, der er den iskolde leje-killer. Men filmen adskiller sig fra de klassiske actionfilm, da filmen focuserer på morderens indre overvejelser. Der er premiere på Netflix på fredag [10/11]. Fotos©JørgenKoefoed.

TAL MED POLITIET


EFTER ÅRELANGE slagsmål mellem politi og diverse demonstranter har de franske ‘flics’ fået et dårlig image blandt den almindelige befolkning – på linje med de mange dårlige sager, som det danske politikorps har raget til sig for nylig. Nu har man startet en charmeoffensiv, som handler om dialog. Rundt om i Paris – og måske også andre steder i Frankrig – er der opsat informationsstandere, som fortæller, at du her på visse tidspunkter tre gange om ugen kan møde ordensmagten til en opbyggelig samtale. Som man siger: ”Dialog fremmer forståelsen” – det var der mange religiøse bevægelser og stater, der kunne have nytte af i disse år. Foto©JørgenKoefoed.

PLANT ET TRÆ


SKOVBRUGS-AGENTER kontrollerer hvert år sundhedstilstanden for de 200.000 træer i hovedstaden, som altid er i risiko for at blive skadet. Hvert år bliver omkring halvanden procent af træerne fældet og nye bliver plantet gennem et tretrinsprogram: 1) Efter fældningen fjernes træstubben. 2) Så bliver jorden udskiftet med god muld. 3) Et nyt træ bliver plantet … og så bliver der normalt sat et skilt op, som beder hundeejerne om IKKE at lade deres firbenede venner pisse på den nye, sårbare beplantning. Men det skider hundeejerne ofte på – rent bogstaveligt! Fotos©JørgenKoefoed.

DE DIKTATORISKE KÄNDISSER


DEN ENGELSKE FORFATTER Rob Sears skriver gerne om verdens mægtigste og mest magtliderlige herskere. Han har blandt andet skrevet ’Vladimir Putin: Life Coach’ og ’The Beautiful Poetry of Donald Trump’ og senest bogen med den ’muntre’ titel: ‘Choose Your Own Apocalypse with Kim Jong-og and Friends’. Spørgsmålet er nu op til dig: “Hvem vil du helst flås i tusind stykker af: Rusland, Nordkorea eller Kina?” – et svært valg … men mon ikke Kina kan gøre det mest effektivt? Bogen er også blevet oversat til fransk til en fornuftig pris – men endnu ikke til dansk. Foto©JørgenKoefoed.