PARIS NU [130] – PRISER PÅ ØL, MASSER AF SPROG, DET FRANSKE OL MED MERE

FADØL TIL GODE PRISER

Restaurant Falstaff i rue du Montparnasse har Happy Hour-pression-priser til 7,50 euro. Det er ikke spor billigt, men her kommer for meste kun turister og ikke fattige franske skoleelver. Foto©JørgenKoefoed.

Hos Chez Papa på Boulevard du Montparnasse kan du købe en halv liter fadøl til 4 euro. Det er billigt. Foto©JørgenKoefoed.

På Din Bloggers stamcafe MY BAAR på Boulevard du Montparnasse er det endnu billigere: 3,5 euro for en halv liter. Det mobile fadølsanlæg på ovenstående foto indeholder 2,6 liter med ukendt pris. Flot og tillokkende ser det ud. Foto©JørgenKoefoed

NOGLE FADØL er ret dyre i Paris, mens andre er ganske billige. Og det har ikke noget at gøre med kvaliteten. Det har ofte noget at gøre med, om der bor mange eller få unge mennesker i området. På Montparnasse er der rigtig mange gymnasier. Og mange af de unge mennesker har for vane at mødes på de cafeer, som har Happy Hours. Så fra omkring klokken16 eller 17 og frem til midnat strømmer der øl fra hanerne til særdeles fornuftige priser. Cafeer i andre arrondissementer reklamerer også nogen gange med ’Lykkelige Timer’, men ofte kun i et meget kortere tidsrum – og til knap så attraktive priser.

DET HANDLER OM SPROG

Denne store beplantning med sprogblomster er Sprogmuseets vartegn. Foto©JørgenKoefoed.

Sørme om dansk ikke også er repræsenteret på Sprogblomstens store urtepotte. Foto©JørgenKoefoed.

EU HAR 24 officielle sprog: Bulgarsk, Dansk, Engelsk, Estisk, Finsk, Fransk, Græsk, Irsk, Italiensk, Kroatisk, Lettisk, Litauisk, Maltesisk, Nederlandsk, Polsk, Portugisisk, Rumænsk, Slovakisk, Slovensk, Spansk, Svensk, Tjekkisk, Tysk og Ungarsk. Et noget blandet kor, hvis alle taler i munden på hinanden. Så er det lidt mere moderat på Det Franske Sprogmuseum – Musée des Langues. Museet er ikke mange år gammelt og heller ikke særlig kendt. Det gemmer sig lidt i den lille rue Servandoni – et stenkast fra Place Saint-Sulpice i 6. arrondissement. Her byder de på sprog-spil, sprog-teknologi, sprog-bio og en ’Babylon-trappe’. Det hele serveret på seks af de ovenstående officielle sprog. Ifølge museumsfolderen udtaler gæsten Jean-Michel: ”Dette museum er helt nyt og atypisk: En koncentration af viden om sprog. Velkomsten er varm. Du føler dig både på et museum og lidt hjemme”. Entreen er 8 euro med mindre du er pensionist. Så slipper du 2 euro billigere … og 3 hvis du er barn. Der skulle normalt være åbent hver dag 10:00 til 19:00.

KUNST UDEN FOR

HVIS MAN VIL SE KUNST, er det ikke nødvendigt at entrere et kunsttempel. Kunsten er overalt i Paris. På kirkegårde, på husmure, på fortovene. Se nu denne smukke tegning på en husmur i rue Vavin i 6. arrondissement. Den er smuk også på afstand, men kunne være interessant at studere nærmere med en kikkert.

SPORT FYLDER PARIS NÆSTE ÅR

Der reklameres over alt for OL 2024. Foto©JørgenKoefoed.

SOM MANGE VED afholdes De Olympiske Lege næste år ikke blot i Paris, men over hele Frankrig fra 26. juli til og med 11. august. Det er 100 år siden, at Frankrig afholdte en olympiade – og det bliver den største begivenhed, som Paris – og en del af det øvrige Frankrig – nogensinde har arrangeret. Flere af sportsgrenene vil blive afholdt uden for stadionerne: Champs-Elysées bliver omdannet til en gigantisk cykelbane, Champs de Mars bliver en beachvolleybane, mens Invalide-pladsen, Versailles-slottet og Grand Palais også skal være værter for diverse sportsgrene. Det mest spektakulære er vist nok, at svømmekonkurrencerne skal afvikles i Seinens brunmelerede vand. Men der sker også noget uden for Frankrig, nemlig surfing. Det finder sted på Teahupo’o-bølgen på Tahiti!

For første gang vil der også være arrangementer for den brede offentlighed. Helt specielt er der åben deltagelse i et maraton på flere distancer – det samme med cykling. 13 millioner billetter bliver sat til salg for 24 euro. For at gøre det retfærdigt for alle, vil billetkontoret være 100% digitalt og tilgængeligt verden over, hvor et lodtrækningssystem skal give alle mulighed for at erhverve sig en billet på lige fod. De Paraolympiske Lege afholdes efterfølgende den 23. august til 8. september.

Carl Bocksch-Juul, der er Bloggens stringer i Paris, mener at arrangementet nærmer sig kaos. Samme mening har Paris’ borgmester, madame Hildago, også fremkommet med for nylig. Mange af faciliteterne når ikke at blive klar. Grand Palais, der har været under renovation i flere år har tidsproblemer med klargøringen inden fægtekonkurrencerne flytter ind, ligesom den toglinie til skal føre ud til stedet, hvor en del af de 10.500 atleter skal overnatte er stærkt forsinket, skønt der arbejdes i døgndrift. Men har det ikke altid været sådan, spørge Din Blogger sig selv.

Vil du med til legene, er det ikke spor for tidligt at bestille overnatning. Man regner med at hotelpriserne, der efter coronaen er steget voldsomt, og under OL vil gå amok – lige som det skete under OL i London 2012. Her blev priserne femdoblet. Det betød, at et værelse på et 4*-hotel sagtens kunne snige sig op over 9.000 kr. pr. nat. Franske hoteller er i øvrigt i oprør over, at overnatningsportalen Airbnb, har tegnet en sponsor-kontrakt på omkring 3,4 milliarder kroner. Portalen har efter sigende flere tusinder udlejningsenheder alene i Paris og omegn. Men disse sovesteder har også skruet voldsomt op for priserne efter coronaen … og mon ikke også at deres priser får endnu en tand opad til sommer?! Man kan også gøre, som visse ubemidlede franskmænd har gjort i årevis: Slå et telt op på gaden … så kan det garanteret ikke blive billigere.

HVEM VENTER BAMSE PÅ?

DET ER IKKE usædvanligt, at større tøjdyr optager en plads elle to på diverse udendørscafeer. Det gælder 0gså her på ‘Crêperie Saint-Malo’ i Rue du Montparnasse. Venter Bamse mon på Godot eller på Kylling? Foto©JørgenKoefoed.

BABY TIL BOY

RON MUECKs KÆMPEBABY, som i efteråret var udstillet i Fondation Cartier på 216, Boulevard Raspail i 14. arrondissement – og vakte berettiget opsigt – er nu blevet købt af det aarhusianske kunstmuseum AROS. Ikke så mærkeligt. Museet ejer nemlig i forvejen Mueks kæmpeskulptur BOY. Han får nu selskab af en nøgen hel nyfødt lillesøster. Bloggen omtalte Ron Muecks udstilling 17/10/23:

PARIS NU [125] – KÆMPEBABYEN, KULTUR-PINGER OG MEGET ANDET