PARIS NU [92] – STRINDBERG HÆDRET I PARIS

Busten af Johan August Strindberg: En markant herre med markante holdninger. Foto©JørgenKoefoed.

Skiltene er sat op på selve Saint-Sulpice Kirkens bagvæg. Foto©JørgenKoefoed.

6. NOVEMBER 2017 fik den svenske forfatter Augsut Strindberg [1849-191] opkaldt en plads efter sig i Paris. Den ligger lige bag den mægtige Saint Sulpice Kirke i 6. arrondissement. Pladsen er så lille, at det måske er lidt af en tilsnigelse ligefrem at kalde det trekantede stykke fortov for en plads. Nuvel, Picasso har også fået en plads, som faktisk bare er et stort gadekryds på Montparnasse, så Strindberg har igen grund til beklagelse.

Place August Strindberg blev indviet i nærværelse af hendes excellence, fru Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadør i Frankrig og fru Anne Hildago, borgmester i Paris, hvor den udover et gade-skilt blev forsynet med en bronze-buste af Strindberg udført af af den svenske billedhugger Carl Eldh [1873-1954] i 1905 – altså ikke specielt udført til denne begivenhed, men sikkert en kopi – men flot alligevel. Det hele kunne lade sig gøre takket været støtte fra ’The Barbro Osher Pro Suecia Foundation’, Karl Otto Bonnier, Konung Gustaf VI Adolfs Fond för Svensk Kultur og Det Svenske Akademi.

FAKTA
JOHAN AUGUST STRINDBERG [1849-1912]. Svensk forfatter, dramaturg og maler. Som de står på skiltet under hans buste i Pais: ’Han brød med den naturalistiske doktrin for at give plads til en visionær expressionisme og symbolik. Hans dramatiske arbejde illustreret gennem ’Frøken Julie’ (1888) gør ham til en af det moderne teaters fædre.’

FRØKEN JULIE blev af de svenske myndigheder betragtet som al for ’svovlagtigt’ af de svenske myndigheder. Derfor fik stykket verdenspremiere i København. Det skete 14. marts 1888 med Strindbergs hustru, Siri von Essen, i titelrollen. Derefter blev det opført i Tyskland og Frankrig, før stykket endelig kunne opføres i Sverige. Det skete først i 1906 på ’Student-Teater’ i Lund.

STRINDBERG opholdt sig mange gange og i længere perioder i Paris – især i 6. arrondissement. Han beskrev disse ophold som ‘de meste succesrige i mit liv’.